LÁJFHEKK

Rá se ismerne az 1951-es Ikeára

2013. március 11., hétfő 19:10

A divattal nem csak az emberek öltözködése, hanem a lakásuk is folyamatosan változik, így a múlt század közepén is teljesen más volt a trend még a legkommerszebb bútoráruházban, az Ikeában is.

Az 1943-ban, a 17 éves Ingvar Kamprad által alapított Ikea 1951 óta adja ki minden évben katalógusát, a benne található bútorok pedig finoman szólva is mások, mint amiket az elmúlt tíz évben megszokhattunk a lapraszerelt bútormárkától. Ha nem tudták volna, az IKEA név egyébként egy rövidítés, és az első két betű az alapító nevének kezdőbetűinek felelnek meg. Az 'E' betű az Elmtaryd nevű farm miatt kapta a harmadik helyet – Ingvar Kamprad itt nőtt fel, az 'A' betűvel kezdődő Agunnaryd városában. Galériánkban megnézheti a bútordizájn fejlődését, azt, hogy ötletesnek és praktikusnak mondható bútorokat már a 70-es években is gyártottak, illetve hogy a 60-as években az Ikea is ugyanúgy ízléstelen volt, mint minden más bútorgyártó termékei.

Ami igazán érdekes, hogy a manapság az Ikea védjegyének számító "svéd" stílus valójában csak 1990-ben jelent meg  az áruház profiljában. Akkor egy éles váltással hirtelen minden letisztult lett – az egyszerű színek és egyenes vonalak vették át az uralmat, amik szerencsére a mai napig tartják magukat. Kattintson, és nosztalgiázzon a galériát nézegetve!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta