Rá se ismerne az 1951-es Ikeára

A divattal nem csak az emberek öltözködése, hanem a lakásuk is folyamatosan változik, így a múlt század közepén is teljesen más volt a trend még a legkommerszebb bútoráruházban, az Ikeában is.

Az 1943-ban, a 17 éves Ingvar Kamprad által alapított Ikea 1951 óta adja ki minden évben katalógusát, a benne található bútorok pedig finoman szólva is mások, mint amiket az elmúlt tíz évben megszokhattunk a lapraszerelt bútormárkától. Ha nem tudták volna, az IKEA név egyébként egy rövidítés, és az első két betű az alapító nevének kezdőbetűinek felelnek meg. Az 'E' betű az Elmtaryd nevű farm miatt kapta a harmadik helyet – Ingvar Kamprad itt nőtt fel, az 'A' betűvel kezdődő Agunnaryd városában. Galériánkban megnézheti a bútordizájn fejlődését, azt, hogy ötletesnek és praktikusnak mondható bútorokat már a 70-es években is gyártottak, illetve hogy a 60-as években az Ikea is ugyanúgy ízléstelen volt, mint minden más bútorgyártó termékei.

Ami igazán érdekes, hogy a manapság az Ikea védjegyének számító "svéd" stílus valójában csak 1990-ben jelent meg  az áruház profiljában. Akkor egy éles váltással hirtelen minden letisztult lett – az egyszerű színek és egyenes vonalak vették át az uralmat, amik szerencsére a mai napig tartják magukat. Kattintson, és nosztalgiázzon a galériát nézegetve!

Oszd meg másokkal is!
Mustra