Az EU felgyorsítaná a veszélyes áruk kivonását a forgalomból

Az Európai Unió Bizottsága kidolgozott egy új fogyasztóvédelmi javaslatcsomagot, amelynek célja, hogy megvédje a vásárlókat a veszélyes termékektől.

Egyes kritikák szerint kissé megkésve jelentette be a Bizottság azokat a pontokat, amelyekben változni illetve fejlődni kellene a fogyasztóvédelmi politikának. A cél, hogy minél inkább vissza lehessen szorítani az egész Európát érintő problémát, és a veszélyes cikkeket sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehessen kivonni a forgalomból. Gondoljunk csak a közelmúlt lóhúsbotrányára, vagy a cseh tömény alkohol problémára.

A Bizottság álláspontja szerint a fogyasztók egyre több olyan terméket is vásárolnak, amelynek előállítása nem korlátozódik egyetlen országra, ezért kell most az EU-nak korszerűsítenie a fogyasztóvédelmi politikáját, ami lássuk be tényleg elég idejétmúlt volt. Főleg, ha megnézzük, mik azok a világmegváltó gondolatok, amelyek mentén a Bizottság megkezdi a javaslatainak kidolgozását. Ezek segítségével – véleményük szerint – a következő három évben meg fognak szűnni a termékek nyomon követésével kapcsolatos hiányosságok. A végrehajtásra várhatóan 2015-ben kerül sor, miután az Európa Parlament képviselői megvitatták a sarkalatos pontokat.

130608178
Bloomberg / Europress / Getty

Például fel kell gyorsítani a veszélyes termékek kivonását a piacról, és össze kell hangolni a jelenleg hatályos piacvédelmi és fogyasztóvédelmi szabályokat. Fontosnak tartják, hogy tisztázzák és egyértelműen meghatározzák mi tartozik a gyártó, az importőr és a forgalmazó felelőségi körébe. Szorgalmazzák az egész ellátási lánc átláthatóbbá tételét, hogy sokkal pontosabban meg lehessen határozni az esetlegesen veszélyes termékek útját, ami a visszahívásukat is segítené és meggyorsítaná. Az uniós szabályozó hatóságok szorosabb együttműködését sürgetik, és nagyobb hangsúlyt fektetnek az ellenőrzésekre is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság álláspontja szerint a piacfelügyeleti tevékenységre ez a csomag pozitívan hat majd. A tervezet igen sok hasonlóságot mutat a 2012 szeptember 1-jén hatályba lépett Piacfelügyeleti Piacfelügyeleti Törvénnyel, amelyben pontosan meghatározták, mik az egyes gazdasági szereplők kötelezettségei a forgalomba hozatal során.

Üdvözlik a nyomonkövetéssel kapcsolatos hiányosságok kezelését is, hiszen ezen a területen minden piacfelügyeleti hatóság problémákkal küzd. Sok esetben a termék gyártásában, importálásában, forgalmazásában résztvevő gazdasági szereplők nem beazonosíthatóak, így mindenképpen indokolt a változtatás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek