LÁJFHEKK

Gyanús baktérium-szennyezés miatt nem kapható csokitorta az IKEA-ban

2013. március 5., kedd 20:25


Felfüggesztették az IKEA mandulás csokitortájának árusítását 23 országban - írja a hvg.hu az AFP cikke nyomán. A kínai hatóságok mutatták ki egy baktériumfajta jelenlétét a tortában, melyet általában a fekáliával hoznak összefüggésbe.
 
A hvg megkeresésére az IKEA közölte, hogy Magyarországra nem került a szállítmányból, így nálunk továbbra is kapható lesz a torta. A hírügynökség közlése szerint a minőségellenőrzési hatóság vizsgálta, és coliform baktériumot találtak a süteményben. Az IKEA szóvivője szerint két szállítmány mandulás csokoládétortában találtak coliform baktériumot, mely svédországi beszállítótól származott.
"A tesztek során semmilyen egészségre káros kórokozót nem találtak" – nyilatkozta a szóvivő.
 
Nem ez az első eset, hogy valami nem stimmelt a tortákkal. Decemberben 1800 darab Taarta Chokladkrokant került a szemétbe, ezeket a kínai vámosok nem engedték be az országba. Az AFP megszólaltatta a svéd élelmiszer-biztonsági ügynökség munkatársát,Mats Lindblatot, aki szerint a baktérium jelenléte a fekáliával való fertőzésre is utalhat, de nem minden esetben. Az azért megnyugtató, hogy a biológus szerint mindez nem jelent veszélyt a vásárlókra.

Az IKEA nem először kényszerült élelmiszerkészítményt visszahívni. A napokban a lóhús botrány miatt szüntették be a darált marha- és sertéshúskészítmények forgalmazását Magyarországon.

"Elővigyázatossági okokból az IKEA felfüggeszti a darált sertés- és marhahúst tartalmazó termékeinek árusítását Magyarországon. A már folyamatban lévő, választékunk import hústermékeit érintő laboratóriumi vizsgálatok mellett, úgy határoztunk, hogy elővigyázatossági okokból a hazai beszállítóktól származó, minden darált sertés- és marhahúst tartalmazó termékünket is tesztelésnek vetjük alá. A teszteredmények megérkezéséig beszüntetjük a szóban forgó termékek magyarországi árusítását" – írták sajtóközleményükben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta