LÁJFHEKK

Kétmilliárd forint hever szerteszét

2013. február 28., csütörtök 07:55

Már csak ma lehet beváltani a forgalomból kivont egy- és kétforintos érméket, a határidő lejárta után erre már egyáltalán nem lesz lehetőség.

Az egy- és kétforintos érméket 2008. március 1-jén vonták ki a forgalomból, és már csak a kijelölt helyeken váltották át törvényes fizetőeszközre. Idén február 28-án azonban lejár a törvény által biztosított 5 éves átváltási időszak is, így a nálunk maradt érméknek már csak alternatív felhasználási módszereket kereshetünk, névértéken nem tudjuk őket visszaváltani.

Érdemes tehát áttúrni a fiókokat, hiszen a Magyar Nemzeti Bank Sajtó Osztályának tájékoztatása szerint a bevonás bejelentése, azaz 2007 szeptember 30. óta mindössze 198 millió darab egyforintos és 233 millió kétforintos érme került vissza a bankba. Viszont az egyforintosokból még 843 millió darab van a lakosságnál, a kétforintosokból pedig 660 millió darab maradt kint. Úgy kalkulálnak, hogy ezek többsége már nem is fog visszaérkezni a jegybankba, mert az utóbbi hónapokban már csak átlag 100-200 ezer érmét váltottak vissza.

A Magyar Nemzeti Bank 2009-ben már értékesítette az addig hozzá visszaérkezett érmék alapanyagát, ebből 1,2 milliárd forintnyi bevétele volt a banknak. Márciusban is ez a sors vár az azóta összegyűlt 55 tonna egy- és kétforintosra.

Ha valaki eddig várt a pénzérmék beváltásával, az ma még megteheti az MNB lakossági pénztárában, ahol névértéken váltják be forgalomból kivont fizetőeszközt.

Hogy mihez kezdjen, ha március idusán mégis talál otthon több kiló pénzérmét, ahhoz adunk néhány ötletet alább.

Készítsen belőle ékszert!

A legegyszerűbb, ha gyűrű alapra ragaszt fel két-három érmét. Ha színes vagy csillámos gyűrűt szeretnénk, használja a körömlakkját. Nagyobb kézügyességel rendelkezők átfúrhatják a fémpénzt, aztán felfűzhetik nyakláncra, rátehetik a kulcstartójukra, vagy akár karkötőre. Akik tényleg profik, azok akár gyöngyöt is fűzhetnek köré, és bármilyen ékszert készíthetnek belőle.

Készítsen belőle kiegészítőt!

Hastáncos kedvűek felvarrhatnak néhány forintot kendőre vagy szoknyára, itt ajánlott az egyforintosokat használni. Illetve még mindig divatosak a gallérok, amiket szintén feldobhat néhány érme.

Készítsen belőle használati tárgyat!

Egy ragasztó és néhány száz forintnyi érmével készülhet az érmékből akár képkeret is, de egy sima kaspót is feldobhat, ha körberagasztja néhány érmével.

Aki fogékony a modern művészetekre, az nem a képkeretre, hanem a képkeretbe alkothat művet a pénzérmékből. Vagy szimplán egymás mellé pakolgathatja őket, esetleg mozaikká rendezheti, akár színesben is, ha előtte lekezeli az érméket.

Merjünk még nagyobbat álmodni!

Felújítás alatt a lakás? Készíthet akár pénzfalat is, vagy modern konyhapultot a maradék forintjaiból.

Ha egyik ötletünk sem tetszik, még mindig megtölthet egy kerti pancsoló medencét, és vehet pénzfürdőt, mint Dagobert bácsi.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta