6 tipp, amivel megtanulhat takarékoskodni

Lehet, hogy megpróbál minél többet spórolni a rezsin, mégis gyakran előfordulhat, hogy hó végére alig marad valami a bankszámláján. A Chatelaine.com összeszedte a buktatókat, melyekkel könnyen elúszhat a fizetése. Pontosan mik is ezek, és hogyan védhetőek ki?

Ne jutalmazza magát indokolatlanul!

Sokan esnek kísértésbe, amint megkapják a fizetésüket, és bár a csekkeket is be kell fizetni, előbb azért vesznek maguknak ezt-azt. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy sose lepje meg magát semmivel, csupán azt, hogy ne essen túlzásokba! Lehet, hogy nagyon megtetszett az a dögös farmer, és úgy gondolja, igazán jár önnek, de sokkal jobban esik majd, ha egy kis összeget félretesz, majd abból elmegy valahova pihenni. Ha mindenképp meg akarja ajándékozni magát valamivel, akkor azt tegye olcsóbban!

Legyen megtakarítása!

Az előző tanács továbbfejlesztett verziója: ha már jól megy a drága cuccok össze-vissza vásárolgatása helyett a visszafogott költekezés, következő lépésként érdemes nyitni egy megtakarítási számlát, amelyre mindig azonnal vezesse át a frissen érkezett fizetése egy részét. Számolja ki, mennyit kell költenie a csekkekre, az étkezésre, közlekedésre, szórakozásra, stb., aztán próbáljon meg minden hónapban valóban csak abból az összegből kijönni, a többit pedig tegye félre – mindegy, hogy az egy ezres, vagy tíz.

Költsön átgondoltan!

A boltok számtalan dologgal próbálják a vásárlókat manipulálni, hogy minél többet költsenek náluk. Éppen ezért sose induljon útnak bevásárlólista nélkül, máskülönben akár kétszer annyit is otthagyhat. Spórolhat úgy is, ha rendet csinál a szekrényében, és kiselejtezi azokat a ruhákat, amiket már sose venne fel. Ha szerencséje van, ilyen alkalmakkor olyan darabokra bukkanhat, amiket már rég elfelejtett, így nem lesz szüksége arra sem, hogy állandóan új szerzeményekkel gazdagodjon.

Érdemes figyelni arra is, hogy pontosan fizesse be a csekkeket, mert bár nem nagy összeg pár napi késedelmi kamat, de sok kicsi sokra megy!

stockfresh 1188009 brunette-looking-for-money-in-piggy-bank size

Ne éljen a múltban !

Meglehet, hogy anno a szüleink már 25 éves korukban megvették a házukat, és nem is kellett annyira spórolniuk a jövő miatt (mert akkor még úgy tudták, lesz nyugdíjuk). Ha viszont ön még mindig úgy gondolja, hogy manapság is meg lehet ezt tenni, akkor bizony téved. Egyrészt nekik nem kellett komoly hitelekbe kényszerülniük, másrészt ma már közel sem olyan egyszerű az időskori megélhetésről gondoskodni. Próbáljon meg tehát  tudatosan készülni erre az időszakra, illetve csakis akkor vállaljon hiteleket, ha biztosan fizetni tudja majd.

Ne próbáljon többet mutatni, mint ami van

Kétségtelenül nehéz helyzet, ha a barátai lényegesen többet keresnek mint ön: bár szereti őket, mégiscsak irigykedik valahol, amikor ők meg tudják venni mindazt, amit ön nem, el tudnak utazni olyan helyekre, ahová ön nem. És bizony az is terhet jelenthet, ha olyan puccos helyekre hívják önt bulizni/vacsorázni/nyaralni, amiket nem engedhet meg magának. Egyszer-egyszer csatlakozhat persze, de ha nem igazán engedhet meg luxusdolgokat magának, akkor ne próbáljon meg az ő színvonalukon élni.

Legyenek tervei!

Nehéz kiszámolni, mennyit érdemes félretenni, ha nincsenek a jövőre vonatkozó tervei. Készítsen listát arról, mi mindent szeretne elérni: házat vagy autót venni, nyaralni menni, saját vállalkozást indítani, stb. Írja össze a tételeket, számolja ki, hogy kb. mennyi pénzre van hozzájuk szüksége, majd kezdjen el tudatosan félretenni havonta kisebb összegeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek