no

Vámoltasson okosan és gyorsan!

Az ünnepek ugyan még távolinak tűnnek, és a karácsonyi dekorációk megjelenése is korainak tűnik a bevásárlóközpontokban, mégis itt az ideje, hogy elkezdjük beszerezni a fa alá szánt ajándékokat. Legalábbis akkor, ha neten szeretnénk rendelni, és főleg, ha külföldről.

107195606
Justin Sullivan

Mivel sokan járatlanok a külföldről történő vásárlásban, összeszedtük, hogyan is zajlik és mire érdemes odafigyelni ennek a folyamatnak a legkérdőjelesebb részénél, azaz vámolásnál. Bár magát vámoltatást nem nekünk kell intéznünk, viszont érdemes előre felkészülni a megfelelő dokumentumokkal, és az sem árt, ha előre ki tudjuk számolni, hogy milyen vám- vagy adóterhet kell fizetnünk a rendelt árunk után.

Ki intézi a vámoltatást?

Az Európai Unión kívüli országokból interneten rendelt termék vámkezelését a postai szolgáltató (a Magyar Posta mellett ez lehet a UPS, TNT, stb.) végzi a címzett nevében. Ez azt jelenti, hogy a megrendelőnek nincs semmi teendője, a vámkezeléssel járó egyes feladatokat (azaz a vámokmányok kitöltését, a csomag vám elé állítását, stb.) elvégzi a szállítást intéző cég. Ha vám- vagy adófizetési kötelezettség merül fel, akkor felveszik a kapcsolatot a címzettel, akinek a megállapított összeget be kell fizetnie, csak ezután kézbesítik neki a rendelt csomagot.

Mekkora a vám mértéke?

„A vámteher összeállhat tényleges vámból és áfából is, speciális árutartalom esetében környezetvédelmi termékdíjból, illetve jövedéki adóból is” – mondta el Suller Attila György, a NAV Sajtó és Kommunikációs Főosztály Vám Sajtóirodájának munkatársa. A vám mértéke az alábbi táblázatokban feltüntetettek szerint alakul ajándékküldemény és megrendelt áru esetén:

Magánszemélytől magánszemélynek érkező küldemény
0-45 euró között Vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
45,1-150 euró között Vámmentes, de 27% ÁFA kerül felszámításra
150-700 euró között 2,5 vám + 27 % ÁFA kerül felszámításra
700,1-999 euró között Kereskedelmi vámtarifa + 27 % ÁFA kerül felszámításra
1000 euró - Kereskedelmi vámtarifa + 27 % ÁFA kerül felszámításra
Magánszemély által megrendelt áru (cég-magánszemély
0-22 euró között Vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
22,1-150 euró között Vámmentes, de 27% ÁFA kerül felszámításra
150,1-1000 euró között Kereskedelmi vámtarifa + 27 % ÁFA kerül felszámításra
1000 euró - Kereskedelmi vámtarifa + 27 % ÁFA kerül felszámításra

Mielőtt sokan máris feladnák a kereskedelmi vámtarifa kifejezés hallatán, megnyugtatunk mindenkit, ez a tétel is könnyen ellenőrizhető: az Európai Bizottság oldalán egy keresőprogrammal a termékcsoportok és az azokhoz kapcsolódó vámtarifa szám alapján kideríthetjük, hogy mennyit kell fizetnünk. A program használata egyszerű: a fenti linkre kattintva megkereshetjük a termékcsoportokban a megvásárolandó terméket, majd az eladó szerinti országot beállítva megtudhatjuk a vám mértékét.

Korlátozott termékek

Fontos megjegyezni, hogy egyes áruk behozatala korlátozás alá esik. Emiatt:

  • hamis termékek nem hozhatók be;
  • gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges;
  • nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek csak külön engedéllyel hozhatók be;
  • kábítószerek nem vámkezelhetőek.

Hogyan döntik el, mekkora a vásárolt áru értéke?

A küldemény tényleges értékét minden esetben igazolni kell. Ez történhet úgy, hogy feltüntetik a csomagon, vagy az azt kísérő fuvarokmányon. Ha ez nem állapítható meg egyértelműen, akkor a szállító cég felveszi a kapcsolatot a címzettel.

„A gyorsabb ügyintézés érdekében javasolt, hogy a küldő fél részére a címzett adja meg telefonos vagy email-es elérhetőségét” – adott tanácsot a Magyar Posta Zrt. szóvivője, Apáti-Tóth Kata. A vámkezeléshez elengedhetetlenül szükséges továbbá az alábbi dokumentumok bemutatása/elküldése:

- számla árumegnevezéssel;

- banki átutalásról igazolás, kivonat (internetes fizetés esetén, ún. rendelt áruk esetében);

- ajándék esetén a feladó általi írásos értéknyilatkozat, melyben megjelöli az általa küldött küldemény értékét (nem formanyomtatvány, a feladó által írt és aláírt nyilatkozat);

- egyedi engedélyek, igazolások: pl. gyógyszer behozatala esetén orvosi igazolás.

Amint a NAV által elfogadott dokumentumok a szállító rendelkezésére állnak, megtörténik a vámkezelés, melyről vámigazgatási határozat készül. Ez tartalmazza a küldemény után fizetendő vámterhet.

Hogyan fizetjük ki a vámot?

A vámkezelést követően a küldemény után kiszabott vámteherről a Posta készpénz átutalási megbízást (sárga csekket) állít ki és csatol a küldeményhez, a vámigazgatási határozattal együtt.

A csomag ezután a címzettre illetékes kézbesítő postához kerül, aki utánvételes küldeményhez hasonlóan kézbesíti a címzett részére, azaz a posta csak akkor jogosult a csomagot átadni, ha a címzett a vámterhet megfizette. A Magyar Posta ezt követően a beszedett vámterheket a NAV meghatározott számlaszámára átutalja.

Mennyi ideig tart a vámolás?

Apáti-Tóth Kata elmondása szerint a vámeljárás folyamata nagyban függ a küldemény típusától, illetve attól, hogy rendelkezésre állnak-e a megfelelő információk (a fenti felsorolásban részletezett dokumentáció, illetve a vevő kontaktjai) a vámeljárás lefolytatásához.  A címzettel való kapcsolatfelvétel gyorsasága is attól függ, hogy milyen elérhetőséget adott meg, így érdemesebb e-mail címet közölni, mert ez mindenképp gyorsítja a folyamatot.

A szállítás és vámkezelés ideje függ az ajándék típusától, a rendelt áru küldőjétől, a feltüntetett elérhetőségektől, és a mellékelt dokumentumoktól egyaránt. Amennyiben rendelkezésre áll minden információ, a beérkezést követő egy-két hét alatt lezajlik a vámeljárás.

Ünnepek idején mennyivel lesz hosszabb ez a folyamat?

Az év végi forgalomfelfutás miatt érdemes minél hamarabb útnak indíttatni a partnerrel az ajándéknak szánt küldeményeket, hogy még időben megérkezzenek. Alapvetően elmondható, hogy minél hamarabb leadja a vámkezeléshez szükséges igazolásokat annál gyorsabb a vámkezelés.

118212945

Suller Attila is ezt emelte ki: „A karácsonyi ünnepek közeledtével megnövekszik a forgalom, hiszen egyre többen rendelnek interneten külföldről ajándéknak szánt árukat. Éppen ezért fontos, hogy ne az utolsó percre halasszák a megrendelést, hiszen a csomagküldő szolgálatoknak is gyarapodnak a megrendelései, így elképzelhető, hogy egy későn megrendelt ajándék csak az ünnepek után érkezik meg”.

A fentiek alapján tehát, nagyjából egy hetet számolva a szállítási időre, és figyelembe véve a kéthetes vámolási időszakot, érdemes legalább három héttel az ünnepek előtt megrendelni a kiválasztott ajándékokat.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra