A bécsi karácsonyi vásár gyönyörű, a Vörösmarty téri meg legalább közel van

Lassan minden üzletben berakják a karácsonyi cédét, az utcákon is egyre több a karácsonyi díszkivilágítás. Egyre több a karácsonyi vásár is, lehet egy rakat pénzt otthagyni a kézműves és ilyen-olyan termékekre, de legalább forralt borozni is. Nem csak emiatt mentünk el a bécsi vásárba, de ha már ott voltunk, természetesen azt is megkóstoltuk.

Összesen három vásárt tudtunk megnézni egy nap alatt (mondjuk előtte Parndorfot is körbejártuk), de önnek ezt nem ajánljuk, mert idegtépő és fárasztó. Ehelyett inkább azt lenne az ideális forgatókönyv, hogy kiválaszt egyet, amit komótosan, nyugodtan végigjár és körülnéz, majd kimerülten lerogy egy asztalhoz, kikér pár pohár forralt bort, esetleg mellé valami kaját is, és barátaival tölti az este hátralevő részét. Ezt mindössze az árnyékolhatja be, hogy nyugodtan körülnézni szinte kivitelezhetetlen a tömeg miatt, asztal mellett, kényelmesen forraltborozni szintén az (legalábbis a Rathausplatzon, ami ugye, a legnagyobb vásári terület), mert asztal paddal nincs, csak könyöklős bodegák. A shoppingolást szintén nem ajánljuk, mert ugyanaz a felhozatal, mint itthon a Tescóban vagy a Vörösmarty téri standokon, csak éppen háromszor annyit kell fizetni értük. Mindehhez jön még, hogy a Vörösmartyra egy villamosjeggyel eljuthat, ide viszont az út a pályamatricákkal és az üzemanyaggal együtt húszezer forint körül jön ki. De akkor miért is menjünk egyáltalán?

Wiener Adventzauber

Először a Rathausplatzon lévő karácsonyi vásárt térképeztük fel. A sofőrünket kicsit sajnáltuk, hiszen ő nem borozhatott (így azért elég nehéz lehet elviselni a tolongó tömeget és a villódzó fényeket), de mivel a kóstolás is a munkánk része, mi kikértük a magunk adagját. Elég jól esett a majd’ 300 kilométeres kocsikázás után benyomni egy sült kolbászt és inni egy kis alkoholt. Az első meglepetés a végösszegnél mutatkozott: két adag kolbászért és négy bögre borért körülbelül negyven eurót (11 215 forint) kellett kicsengetni. Jó, ebben benne van a bögre ára: 2,5 euró (700 forint), amit, ha akar, visszavisz, miután kiürült, és visszakapja az árát. Persze csak akkor, ha már rutinos karácsonyivásár-látogató, és tisztában van ezzel, mert ezt a lehetőséget nem kifejezetten jelezték sehol. Ha meg nem veszi észre az apróbetűt, vagy egy élelmes arra járó elcseni az üres bögréjét, bukja a nem kis összeget. Persze simán meg is érheti a 700 forintot a csinos kis bögre – jól mutat még egy kacat a konyhaszekrényben.

bog

A másik csalódás az volt, hogy az ételt állva kellett fogyasztani, így az együtt eszünk-iszunk jó hangulata is eltűnt. Ezután körbejártuk a vásárt. Gyönyörűek voltak a lampionok a hatalmas fákon, kár, hogy ezt a varázst a budapesti vásárban már nem tudták hozni (a Vörösmarty téri csak-úgy-valahogy-hogy ilyen-is-legyen-már-a-fákon lampionoknak köze sincs a bécsihez.) Ötletesek a fákon a díszek, bár a narancssárga-fekete denevérekről azt feltételeztük, még Halloweenről maradtak az ágakon. Mindegy, így is, úgy is elképesztő látványt nyújtottak az éjszakai fényben.

Ugyanilyen klasszak voltak a különböző méretű és mintájú óriás díszdobozok is, és tényleg egy pillanatra még a felnőtt is gyereknek érezhette magát tündérországban. A villanyoszlopokon hatalmas angyalszárnyak figyelnek, bár nekem inkább pillangóknak tűntek. Egyébként ebben is van valami, de mivel ez az egész a karácsony miatt van, maradjunk az angyal verziónál.

Az árusoktól nem voltunk elájulva, a kínálat a tavalyihoz képest semmit sem változott. Idén is van madzagon szálldosó angyalka, rénszarvas és télapó, fabagoly, üveg teknős, harangocska, üveggömbdísz, gyertya, mécsestartó, szappan, meg a többi vásárgagyi. A termékeket és áraikat megnézheti a képgalériában.

Természetesen az étel- és italkínálat is a szokásos: sajtos kolbász, forralt bor és kinderpunsch. Van még itt pónilovaglás, mesevár és foglalkozás gyerekeknek. Állítólag ez a leggyermekbarátabb karácsonyi vásár. Szerettük, hogy nem kellett német karácsonyi dalokat hallgatnunk, de feltételezhetően ez csak a korai látogatásnak köszönhető; szerintünk nem sokkal karácsony előtt már nem úszhatja meg senki.

Wiener Adventzauber

1975 óta rendezik meg a bécsi karácsonyi vásártVárosháza téren. Először a kereskedelmi érdekek nagy hangsúlyt kaptak, és idén is kicsit visszacsempészték ezt a hangulatot. Körülbelül hárommillió ember látogatja meg hat hét alatt; ebből ötszázezer külföldről érkezik. Reggeltől estig látogatható a vásár, de a hangulatos fények miatt mégis inkább besötétedés után érdemes menni.

Nyitva tartás: 2012. november 17-december 24.: 10:00–21:30, pénteken és szombaton 22:00-ig. December 24-én 10:00–17:00.

Megközelítés: kocsival nagyon nehéz parkolóhelyet találni a közelben, szóval jobban jár, ha a közeli őrzött parkolóban, vagy egy-két villamosmegállónyira teszi le autóját. Tömegközlekedéssel is mehet, metró és villamos jár arra: U2 (metró) Rathaus megálló, U3 (metró) Volkstheater megálló, a Ringen közlekedő vonalon Burgtheater megálló.

Altwiener Christkindlmarkt

Pár kilométerre az előzőtől van a belvárosi Freyung téren a hagyományhű Altwiener Christkindlmarkt. Ha ezt is szeretné megnézni, semmiképpen se autóval, sokkal inkább gyalog vagy tömegközlekedéssel ruccanjon át egyikből a másikba, de ha nem annyira kíváncsi, és beéri egy vásárral is, inkább maradjon az előzőn; túl sokban nem térnek el egymástól. Kedvesen kivilágított faházikók itt is vannak, bár inkább a kézzel készült cuccokat árusítják. Van a szokásos üveggömb és mézeskalácsszív (fogalmunk sincs, hogy ez mikor fog végre kimenni a divatból, de már nagyon várjuk), ékszerek, üvegáruk, továbbá bábjátékkal és népzenével szórakoztatják a nagyérdeműt. Azoknak érdemes ide eljönni, akik nem szeretik a tömeget, de mégis belekóstolnának a közelben lévő nagyvásári hangulatba.

Altwiener Christkindlmarkt

1772-ben már rendeztek itt karácsonyi vásárt, és – rendhagyó módon – ma is a kézművescuccokra fókuszálnak. Idén a 26. alkalommal rendezik meg.

Eljutás: Freyung, U2 Schottentor – Universität állomás, vagy U3 Herrengasse állomás.

Nyitva tartás: 2012. november 23-december 23., minden nap: 10:00-21:00

Schönbrunn

Ezektől körülbelül 7-8 kilométerre van a schönbrunni kastély előtt lévő vásár, ami viszont elég nagy csalódás volt a főtéri után. Állítólag ez kézművesvásár, ami sajnos, csak itt-ott látszott: igazi kézművescuccok alig, minden bódénál árusított gagyi díszek viszont annál inkább voltak. Hiába vártuk az igazi fajátékokat, kézzel festett díszeket, helyettük a megszokott angyalkák, mézek, sütik és világító dekorációk virítottak.

A kastély nem volt sem kivilágítva, viszont a bécsi valcer rendületlenül áradt a hangszórókból. Nagyon kevesen is voltak a placcon, egyáltalán nem volt karácsonyi hangulata. Persze, a kastélyhoz nem illett volna a világító csecsebecse és a többi gagyi cucc, de szépen is feldíszíthették volna a teret. Sajnos, ez a vásár nem hozta azt, amit vártunk tőle. Különösen illúzióromboló volt az is, amikor megakadt a szemünk a kézzel firktált táblákon a különböző ábrákkal és feliratokkal: például jobbra mutató ujj vécé felirattal és hasonló oda nem illő dolgok.

Az ital- és ételárak ugyanolyanok voltak, mint az előző vásárban, a termékeket és áraikat megnézheti a képgalériában.

Schönbrunni vásár

Ez az a vásár, amelyik karácsony után átalakul újévi vásárrá. Addig hagyományos kézművestermékeket, kézi készítésű karácsonyi díszeket lehet itt venni, a gyerekeknek meg van karácsonyi műhely.

Nyitva tartás: 2012. november 24-től december 26-ig minden nap: 10:00–21:00. December 24.: 10:00–16:00. December 25–január 1-ig: 10:00–18:00.

Megközelítés: nem messze a kastélytól van fizetős parkoló, körülbelül 2,5 euró (700 forint) egy óra parkolás. Ide érdemesebb inkább tömegközlekedéssel menni, U4 metró: Schönbrunn vagy Hietzing állomás.

Vörösmarty tér

EZek után óriási felüdülés volt a Vörösmarty téri vásár a bécsihez képest. Na, nem azért, mert itt valóban hatalmába kerített bennünket a karácsony hangulata, vagy mert mások az árusok. Egyszerűen csak jó volt emlékezni az eddig átdidergett, forralt borozásokra. Pozitív élmény volt, hogy itthon a bor valamivel olcsóbb (600 forint), illetve sokkal finomabb, mint a szomszédunknál, és a kaja is egészen megfizethető. vor1301 

Egy kolbász (ami egyébként idén isteni a középen felhúzott hosszú bodegában) kenyérrel, mustárral 900 forint. Sajnos, nehéz olyan dolgot találni, amit szívesen meg is venne az ember, ha pedig mégis van ilyen, a vásárló azonnal meggondolja magát, amint meglátja az árcédulát. Idén már csak akkor adják a forró italokat bögrébe, ha azt a fogyasztó külön kéri, emiatt szerencsére már nem kell sorban állni, hogy visszakaphassuk a bögrebetét díját. Viszont ügyesen megoldották, hogy a forró ital ne melengethesse fel az átfagyott látogatót (vagy - nézőpont kérdése: ne égesse le az ujjait): dupla falú thermoszerű pohárban mérik a löttyöket.

Az egyik borkimérésben a srác elmesélte, hogy tavaly csak az ő standjuknál 30 000 bögrét adtak el. Kiszámolni is nehéz, mennyit kereshetett ezen valaki. Mindegy, nekünk jutott, ami jutott, túl sok újat nem lehet mondani a vásárról, de legalább közel van, és akár részegen is haza lehet jutni, bár forralt bortól berúgni kifejezetten melós feladat.

Nyitva tartás: 2012. november 16. és december 31. Az üzletek este kilenc óráig vannak nyitva.

Ön melyik karácsonyi vásárt látogatja meg idénl? Mondja el nekünk a Facebook Shopaholic oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Mustra