Így válasszon jó albérletet

Amikor az ember új otthont keres magának, fontos, hogy jól válasszon. Egy albérletet minimum egy évre adnak ki, így fontos, hogy olyan helyet találjunk, ami tényleg megfelel az igényeinknek és a pénztárcánknak. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, ami elősegítheti a körültekintő választást.

Milyen fórumokon keressünk?

Természetesen az internet korában számos apróhirdetési oldalon böngészhetünk a kiadó ingatlanok közül. Ha már kiválasztottuk a környéket, ahova költözni szeretnénk, érdemes az országos adatbázisú oldalak mellett megnézni az arra a területre specializálódott, kisebb ingatlanirodák kínálatát is. Előfordulhat, hogy olyan albérletre bukkanunk, amit még nem hirdettek meg más, látogatottabb oldalakon, vagy csak elmentünk mellettük. Szintén érdemes körbekérdezni ismerőseink között, hátha tudnak egy számunkra megfelelő kiadó lakást. Igen, a Facebook üzenőfal például tipikusan könnyű és gyors módja ennek.

Hol keressünk?

A Budapesten élők esetében különösen igaz, hogy már az elején érdemes eldönteni, hogy melyik kerületben szeretnének élni. Jól lehet, a legtöbben ragaszkodnak ugyanahhoz a környékhez, de a váltást is érdemes megfontolni.

stockfresh 98056 young-woman-moving-into-new-home sizeM

Az ideális helyszín kiválasztásához tanácsos figyelembe venni az új otthonunk és a munkahely, a bölcsi/ovi/suli, valamint a rokonok közötti távolságot. Hiszen, ha valaki például a belvárosban dolgozik, akkor érdemesebb azon a környéken keresgélni, és így kevesebb időt kell utazásra szánnia. Ugyanakkor a külső kerületek sokkal élhetőbb körülményeket biztosítanak, és a kevésbé frekventáltabb környékeken olcsóbban találhatunk lakást.

Milyet szeretnénk?

Első kérdés (természetesen a bérleti díj összegét leszámítva) a lakás mérete, ház esetén pedig a telek mérete. Aztán jöhet a többi: elég egy szoba? Bútorozott vagy bútor nélküli? Panel, tégla, régi vagy új építésű? Felújított legyen, vagy elég, ha jó állapotúnak mondják? Ha egyedül költözik, mennyire fontos a nagy tér? Szeretne étkezőt? Legyen külön a fürdőszoba és a wc?  Ezeket már az elején érdemes átgondolni, és így sokkal egyszerűbbé válik a keresés.

Mire figyeljünk a lakás megnézésekor?

Ha már eljutunk odáig, hogy időpontot egyeztettünk, akkor sokszor máris azt hisszük, a célegyenesben vagyunk. Első szabály, hogy a leendő lakást világosban nézzük meg. Így kiderül, hogy mennyire világos az ingatlan, és hogy milyen a kilátás. A leggyakoribb esetekben a lakásban még ott élnek a jelenlegi bérlők, ez teljesen elhomályosíthatja az ítélőképességünket, és a lakást nem olyannak látjuk, amilyen.

Bútorozottan bérlendő lakás esetén is fontos megtudnunk, pontosan mely bútorok, háztartási gépek maradnak. Ha pedig bútorozatlanul szeretnénk majd bérelni a lakást, akkor még inkább fontos, hogy el tudjunk vonatkoztatni a hely jelenlegi kinézetétől. Hiszen hiába szeretünk bele a kovácsoltvas franciaágyba, ha a bérlők azt elviszik magukkal.

stockfresh 1756678 apartment-for-sale sizeM

Nézzük meg alaposan a falakat, hogy találunk-e repedéseket, szükség van-e esetleg festésre, tapétacserére. Ellenőrizzük a nyílászárókat, hogy rendesen záródnak-e, szigetelve vannak-e. Nézzük meg a csaptelepeket, mert később számos problémát okozhat, ha nem mertük kinyitni a csapokat, és csak beköltözés után derül ki, hogy gond van velük, esetleg a lefolyókkal.

Kertes házak esetében érdemes megnézni a tető, a külső épületek állapotát. Panellakások esetében alaposan nézzünk szét fürdőszobában a csap alatt, a konyhában, akár azt is kérjük meg, hogy benézhessünk a mosogató alatti szekrénybe. A csótányok ugyanis a vezetékek mentén közlekednek, és ebben a két helységben bukkannak fel a leghamarabb.

Ha ezekkel végeztünk, és a leendő főbérlő már ÁNTSZ ellenőrnek nézett minket, akkor már szemrebbenés nélkül megkérdezhetjük a jelenlegi bérlőket, hogy miért akarnak elmenni. Így kiderülhet, hogy milyenek a szomszédok, volt-e konfliktus a bérbeadóval, és még számos egyéb hasznos információt szerezhetünk. Igaz, a bérlők valószínű szívesebben mesélnek akkor, ha a tulajdonos nem áll éppen mellettük.

Mit kérdezzünk a tulajdonostól?

Bár a hirdetés, ami alapján megtaláltuk az ingatlant, tartalmazza a bérleti díjat, érdemes arra is rákérdezni. Gyakran előfordul, hogy egy lakást hosszú ideig hirdetnek, időközben változtatnak a bérleti díj összegén, és nem biztos, hogy mi épp a legfrissebb hirdetés alapján kerestük fel a tulajdonost. Szintén lényeges szempont a kaució mértéke, vagyis egy-két- vagy háromhavi összegről van-e szó.

Ezután jön a problémás rész, a rezsi. Mindenki, aki lakást bérel, szeretné tudni, hogy milyen kiadásokkal kell számolnia, de tapasztalataink szerint a legtöbb tulajdonos nincs tisztában a kiadott lakás költségeivel.

Fontos azt is megtudni, hogy a közös költség milyen szolgáltatásokat tartalmaz. Vagyis a ház takarításának, karbantartásának költségén túl benne van-e a szemétszállítás díja, esetleg a víz, a fűtés költsége. Ha a víz, a fűtés nem tartozik oda, kérdezzünk rá, hogy átalánydíjat kell-e fizetni, vagy minden hónapban a fogyasztás alapján küldik a számlát.

A téli időszakra, vagyis a fűtési szezonra vonatkozó kérdéseinkre adott összegekhez a kalkulálásnál a biztonság kedvéért minimum tíz százalékot adjunk hozzá, így később nem érnek kellemetlen meglepetések.

Ha a piszkos anyagiakon sikerrel túlestünk, számos további, a lakóházra és a környékre vonatkozó kérdés merülhet még fel. Van-e a környéken ingyenes parkolási lehetőség, milyen közel vannak a boltok, a posta, az orvosi rendelő, stb. Végül nem árt azt sem tisztázni, zárható-e a lépcsőház kapuja, be lehet-e jutni kóddal, és egyáltalán működik-e a kaputelefon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra