LÁJFHEKK

Mosson ezentúl ingyen!

2012. október 27., szombat 18:51

Oké, a vízre és az áramra továbbra is költenie kell, de van-e jobb hír annál, ha a mosószer ingyen van, természetes és még hatékony is? Bónusz: nem a hiperbe kell elmenni érte, hanem csak kirándulni egy jót.

Bio mosószer? Mosódió? Háziszappan? Felejtse el! Létezik azt a mosószert, ami teljesen ingyen van, hatékony, és még a környezetet sem szennyezi. Aranyárban lehet kapni bio mosószereket, sőt ma már a mosódiót is (ami ráadásul hozzáférhető folyékony változatban is, de ez sem olcsó). Mit tegyen, aki olcsón akar mosni, de a környezetére is odafigyelne?

Szedjen gesztenyét! A vadgesztenye ugyanis szaponint tartalmaz, csakúgy mint a mosódió, csak ezt nem kell több ezer kilométerről importálni, és még ingyen is van.

Nem hittem benne, hogy működik, de egy tesztet megért a dolog. Színes ruhákat mostam vele, amit bőven tarkított zsír, kakaó és egyéb koszfolt. 5 darab vadgesztenyét forrásban lévő vízbe tettem, és otthagytam kb. 20 percre. A gesztenyék megszívták magukat, és így már félbe tudtam őket vágni. A félbevágott darabokat egy fél zokniba tettem, amit összecsomóztam. Öblítésre ecetet használtam.

És lőn, a ruhák tiszták lettek. Ha nagyon koszosak, nem árt a gesztenye mellé egy kis nátrium-perkarbonátot betenni a mosószer adagolóba, ettől a makacs foltok is eltűnnek. Bár én eddig mindössze két alkalommal használtam, a leírások szerint 4-5 mosásra elég az 5 darab gesztenye (5 kilónyi ruhával számolva).

A keveréket, csakúgy mint a mosódiót, nem csak ruhatisztításra lehet használni, hanem felmosásra, felülettisztításra is. Ebben az esetben a főzővízet a felmosóvödörbe öntjük, és a félbe vagy negyedbe vágott gesztenyéket hagyjuk állni egy darabig benne. A vízben kioldódik a szaponin, amihez lehet még néhány liter forró vizet tenni.

Természetesen nem én találtam fel a spanyolviaszt, a gesztenyét a XIX. századig használták mosószerként, de néhány gyógynövényekkel foglalkozó könyv is említi ilyen felhasználását.

A Szent István Egyetem Növényélettani karának munkatársa szerint nem a vadgesztenye az egyetlen szaponin tartalmú növényünk. Az orvosi szappanfű egy szekfűféle, melynek vörös színű gyökere sok szaponint tartalmaz. Ezt felvágva és kifőzve hasonló hatást érhetünk el, mint a gesztenye esetében.

Arra azért érdemes figyelni, hogy ezek a növények, a mosószerekkel ellentétben, semmilyen fertőtlenítő és fehérítő hatással nem rendelkeznek - hívta fel a figyelmünket az egyetem munkatársa. Ezért például a csecsemőruhák mosására nem alkalmasak.

Ha Ön ennél sokkal jobb (és olcsóbb) természetes mosószert vagy tisztítószert tud, írja meg nekünk a Facebook Shopaholic oldalán, vagy kommentben itt!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.10.27 19:22:00pc guru-e vagyok

  Régi gyógynövényes könyvekben is írnak róla, de mindenhol felhívják rá a figyelmet, hogy finom kelmék mosására alkalmas csak, vagyis nem tud foltot tisztítani önmagában, csak mással kombinálva. Azaz mókának meg egyszeri ruhafelvételre jó csupán. Akárcsak a mosódió. Én nagyon lelkes voltam, sok időt adtam neki, de az igazi mosóporos feladatokkal sosem tudott megbírkózni. Így maradt a mosószóda, mosószappan kombó.

 • 2012.10.27 20:20:41Kara kán

  Én évekkel ezelőtt megettem egy vadgesztenyét, azóta tudom, hogy van benne szaponin.

 • 2012.10.27 20:43:38micsoda?

  Ha az életszínvonal, a válsággal örökös, akkor vadgesztenye gyűjtésbe kezdek:) Különben, vízkő ellen már szódabikarbónát használok a mosógépbe.

 • 2012.10.27 21:03:23Spontán szimmetriasertés

  O sancta simplicitas.

 • 2012.10.27 21:04:29Szenthomárság

  A mosódió játék, bölcsészlelkű szűzlányok álmaiban mos csak ruhát.
  Amúgy bohóckodás.

 • 2012.10.27 21:34:55Feles Elek

  szekfű... gratulálok!

 • 2012.10.27 22:04:14KayaIbrahim

  Most, hogy már nincs vadgesztenye, igazán aktuális hír

 • 2012.10.27 22:28:29Waitzen

  És a gesztenyék puhítására használt forró víz alatt alkalmanként 20 percig égő földgáz ingyenes?

 • 2012.10.27 23:01:47kisvirag78

  "ezek a növények, a mosószerekkel ellentétben, semmilyen fertőtlenítő és fehérítő hatással nem rendelkeznek - hívta fel a figyelmünket az egyetem munkatársa. Ezért például a csecsemőruhák mosására nem alkalmasak."
  Mivel a sima vegyszeres bolti mosószerek sem, ezért szoktuk magasabb hőfokon mosni és/vagy vasalni a csecsemőruhát. A szerző garantáltan nem gyakorló anyuka, az látszik.

 • 2012.10.27 23:14:35krisz-nagy

  én a színes ruhákat többnyire mosódióval mosom, de néhány mosás után beiktatok egy mosószeres mosást is. a fehéreket meg az egyik drogéria saját márkás ultra szenzitív (illatanyag, tartósítószer, színezék-mentes) mosóporával plusz mosószódával mosom. ha makacsabb a szennyeződés (pl. gyerek játszóteres zoknija) mosás előtt megdörzsölöm v....h szappannal, és/vagy befújom ... spray-vel. persze így is vannak foltok amikre csak az ecetes olló jó :-))

 • 2012.10.27 23:15:57krisz-nagy

  ja, és a kicsi ruháit kezdettől fogva mosom mosódióval is, igaz, többnyire vasalom utána őket (ha nem vagyok nagyon behavazva). én azt hittem egyébként, hogy a mosódió fertőtlenít is... hát tévedtem :-))

 • 2012.10.28 00:15:10Qwer

  "ezek a növények, a mosószerekkel ellentétben, semmilyen fertőtlenítő és fehérítő hatással nem rendelkeznek - hívta fel a figyelmünket az egyetem munkatársa. Ezért például a csecsemőruhák mosására nem alkalmasak."

  Miért kellene a csecsemőruhákat fertőtleníteni?
  Egy 2 hónapos csecsemő ruhája (ha nem fekszik az ólban) milyen súlyos fertőző ágenset tartalmaz?

 • 2012.10.28 00:45:33kolbászoszsömle

  A ruhákat ledobálom a földre, és azok pár nap múlva maguktól a szekrénybe vándorolnak, vándorútjuk során szépen megtisztulnak, és összehajtogatódnak!
  Ennyi...

 • 2012.10.28 07:21:02Egyéves Önkéntes

  Spórolok a mosószeren, de előtte felforralom a diót.
  Ügyes!

 • 2012.10.28 07:49:57az övezet gázai

  Ez a fertőtlenítési mánia már kóros. Mindenhol ezt harsogják, a hüle nép meg rohan megvenni mindent, ami kiirtja az amúgy tök természetesen jelenlévő mikrobákat. A legnagyobb ökörség -off- a fotocellás fertőtlenítő-adagoló, amin nem kell megnyomni a gombot, ezáltal sem "fertőződünk". Na mármost, ha egyáltalán használunk ilyesmit, akkor a gombnyomás után kapjuk a higiéniatrutyit, azaz parasztvakítás a fotocellás szar. Is.
  A mosáshoz -on-: használjatok mosószappant, egyszerű, primitív, szín- és illattalan, nem allergizál.
  Ja, és fehéríteni is minek a csecsemő ruháját? Hova megy, bálba?

 • 2012.10.28 10:46:48Kicsi Kacsa

  Kipróbálnám, de azt nem írja a cikk, hogy a gesztenyét hámozva vagy héjában kell főzni, illetve a mosógépbe rakni. (csak zárójelben jegyezném meg, hogy a mosódiót is egy műanyag hagymás zsákocskába teszem a mosóporadagolóba, mert nem hiszem, hogy olyan jó lenne, ha az öblítésnél is mosna. )

 • 2012.10.28 11:06:49kolbászoszsömle

  kicsikacsa, a gesztenyét nem kell főzni, azt azért főzte meg a lány, hogy szét tudja vágni.

  A gesztenyét szétvágod apróra, bele egy zokniba, és beteszed a ruhák közé.
  Ha a mosópor helyére teszed őket (vagy a diókat), semmi nem történik, mert nem oldódik ki a genya annyi idő alatt belőlük, amennyi idő alatt átfolyik a víz a mosópor-adagolón.
  Ha mégis tisztának találtad a ruháid, az csak annak köszönhető, hogy a legtöbb szennyeződés vízoldható, valamint mechanikai módszerekkel eltávolítható; gyakoraltilag tiszta vízzel is meglehetősen jól mosnak a modern mosógépek, az irodai-utcai kosz meg szag simán kijön vegyszer nélkül.

 • 2012.10.28 11:14:48T2006

  kolbászoszsömle: Nálunk is így van! Nem is értem, hogy mások miért mosnak?! :)

 • 2012.10.28 12:13:23Gera

  A húgomék is ilyen nagy zöldek, lelkesen ki is próbálták a mosódiót, aztán néhány alkalom után megállapították, hogy nem jó semmire :) Pedig a dobba tették, nem a mosószerfiókba, amit másodpercekig ér víz, úgyhogy ott elég esélytelen lenne szegény dió.

 • 2012.10.28 14:49:22zrx_xzr

  egyik kosz lenyomja a másikat nálunk

 • 2012.10.28 16:50:12Pierr Kardán

  kolbászoszsömle: "kicsikacsa, a gesztenyét nem kell főzni, azt azért főzte meg a lány, hogy szét tudja vágni."

  Egy (de akár öt) vadgesztenyét szétvágni nem akkor a feladat, mint egy kókuszdiót szétvágni. Egy közepesen éles konyhakéssel kb. 5 másodperc alatt lehet miszlikbe aprítani egy vadgesztenyét.

  Szerintem csak azért főzte meg ermiz, hogy a levét a felmosóvödörbe tudja rakni :-))

  Na mindegy, erről a technikáról azért többet kellene írni, pl. nem kell a vadgesztenye barna héját leszedni a mosás előtt? A barna héjtól nem lesznek barnák a ruhák?

 • 2012.10.29 11:25:14Wilika

  Mi már vagy másfél éve mosunk mosódióval. Egy év alatt kevesebb, mint 2000 Ft-nyi dióhéjat használtunk el (illetve pár üveg ecetet, annak költsége is legfeljebb 500 Ft). Eleinte zokniba csomózva a héjdarabokat, később a kifőzött löttyöt tettük a mosásba. A ruhák tiszták, szagtalanok. Ha valami komolyabban foltos, úgyis előkezeljük, a normál tisztasági mosásra meg bőven jó a mosódiólé. (heti 2-3x)

 • 2012.10.29 11:26:39Wilika

  Mi már vagy másfél éve mosunk mosódióval. Egy év alatt kevesebb, mint 2000 Ft-nyi dióhéjat használtunk el (illetve pár üveg ecetet, annak költsége is legfeljebb 500 Ft). Eleinte zokniba csomózva a héjdarabokat, később a kifőzött löttyöt tettük a mosásba. A ruhák tiszták, szagtalanok. Ha valami komolyabban foltos, úgyis előkezeljük, a normál tisztasági mosásra meg bőven jó a mosódiólé. (heti 2-3x)

 • 2012.10.30 03:34:50D2

  Hogy megragadjam a lényeget, a Szent István Egyetemen nincsen "Növényélettani kar", a Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytani és Ökofiziológiai Intézetében van Növényélettani csoport...

 • 2012.10.30 11:26:58plasztikcsirke

  Én sem értem, mi ez a nagy hiszti, hogy a csecsemő ruhája csakis hófehér, foltmentes és fertőtlenített lehet. Oké, azt értem, ha vinni kell valahová, legyen pár normális, foltmentes ruhája. De az otthoni ruha nem mindegy? Úgyis foltos lesz a következő etetésnél vagy játéknál. Aki ennyire retteg a foltoktól, fogjon be egy pólót és minden etetés előtt húzza a gyerekre. Meg ez a "mindent vasalok, még a kis zoknikat is". Én erre csak azt szoktam mondani, ha nincs jobb dolgod, vagy nem tudod magad semmi értelmesebbel elfoglalni, akkor vasalj! Semmi értelme. Ráadod, néhány órát rajta van és már megy a szennyesbe. Fertőtlenítésnek csak akkor van értelme, ha pl. a gyerek nyakig fosta magát és minden ruhája, ágyneműje, stb. olyan lett.

 • 2012.10.31 01:17:00VLADISZLAV

  "A félbevágott darabokat egy fél zokniba tettem..." Ezért szétvágtál egy zoknit?

 • 2012.10.31 12:00:00vau

  Remélem sokak véleményét tükrözi a hozzászólásom, amikor nem a cikk szerzőjének, hanem úgy általában a személyzetváltási színvonalnak üzenem, hogy:

  nyeeenyenyenye nyeee! :)

  Örülök, hogy egy szarral kevesebb a címlapon.

 • 2012.11.01 17:24:37Ajj-jajj

  Még mindig nem derült ki, hogy a gesztenye barna külseje vagy csak a belső magja megy-e a mosásba?

 • 2012.11.01 20:15:43magánügy

  Több éve mosok mosódióval és nátrium-perkarbonáttal. Unokagyerek ruháit az én tisztem folttalanítani, - sikeresen, csak azért, mert úgy jobban tetszik, és igyekszünk igényességre nevelni.
  Vadgesztenyével a nagymamám a haját mosta, szépséges méteres haja volt. A cserépkályha sütőcsövében, ahol rendesen a teavíz forrt, egy órán keresztül főzte a szétvágott bogyókat. Mosás után almaecetes vízzel öblítette.
  Akkor én most bölcsészlelkű szűzlány vagyok? :-)
  //2012.10.27 21:04:29Szenthomárság//

 • 2012.11.07 08:50:11Gilan

  Igen, mehet bele az egész gesztenye, mindenestől:
  [link]

 • 2012.11.07 09:47:33szájhúzó kutya

  macskaszart próbáltátok? az is bio...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta