Így űzze el a bűzt a lakásából olcsón

A főzés során keletkezett illatok igen gyorsan képesek szaggá átlényegülni a szobákban, amitől nem csak az ember haja, bőre és ruhája lesz büdös, hanem beszívják a szárítón száradó vagy éppen az előszobában fellógatott ruhadarabok, a kárpitok, függönyök, és persze a konyharuha, a hűtő és az edények is. Ha nemigen oldható meg a szellőztetés, mert mondjuk kinn súlyos mínuszok dühöngenek, vagy egyszerűen a lakás beosztása miatt nem lehet hatásos kereszthuzatot csinálni, próbáljon ki pár olcsó és természetes megoldást a szagok semlegesítésére.

Íme az általunk kedvelt filléres szagtalanítók

Ecet

Igaz, hogy az ecetnek is kellemetlen szúrós szaga van, de legalább gyorsan elpárolog és vele együtt a többi bűz is. Helyezzen edényekbe töltött ecetet a konyha, illetve a lakás különböző pontjaira. Akkor is tökéletes megoldás az ecet, ha műanyag edény vette át valamilyen erős ételnek a szagát. Csak öntse tele a tálat ecettel, és hagyja benne éjszakára. Reggelre minden szag garantáltan elillan.

89175893

Természetes illóolaj

Már főzés előtt felléphet a szagok ellen, ha egy párologtatóba önt vizet és bármilyen százszázalékos illóolajat. A legjobb ha citrusillatot választ, mert friss, és ha esetleg keveredik az étel szagával, nem lesz annyira gyomorforgató.

Nagyobb lakás esetén is ugyanezt teheti, csak nagyobb adagra lesz szüksége. Válasszon ki egy nem használatos lábast erre a célra. Öntsön bele vizet, valamint illóolajat, és forralja addig, ameddig jó illat nem lesz a helységekben.

Ha nincsen kéznél illóolaj, használjon helyette narancs- és/vagy citromhéjat, vagy ecetet. Előbbieket alumínium serpenyőbe tegye – körülbelül négy-öt deciliter vízbe. Lassú tűzön párologtassa. A  fahéjnak és a szegfűszegnek is erős és finom illata van. Ha tesz még a vízbe ezekből is, hamar elillannak a rossz szagok. Ecet esetén a víz mindig dupla mennyiségű legyen. Hagyja elpárologni a folyadékot. Ha a szagok nem szűnnek, ismételje meg a műveletet.

114987541
Bastian Parschau

Nagyanyáink illatosítói

A rózsa, a levendula, a zsálya, a kamilla mind-mind régi, hagyományos illatosítók. A legegyszerűbb rózsát használni, de akinek van kedve és ideje, a többiből is készíthet illatosítót.

A rózsaillatosítóhoz nem kell más mint egy jól zárható üvegcse, illatos rózsaszirom és só. Rétegesen tegye az üvegbe a szirmokat és a sót, majd zárja le szorosan. Pár nap múlva már használhatja is saját készítésű illatosítóját az üvegcse tetejének eltávolításával. Elég erős, intenzív illata van, a lakás bármelyik pontján kiváló légfrissítő. Másik módszer, hogy a gyógyszertárban kapható szárított levendulát, kamillát és zsályát szórja forrásban lévő vízbe, majd vegye lejjebb a lángot, és hagyja, hogy elpárologjon a folyadék. Ha ez nem történik meg, forralja fel újra.

Én nagyon szeretem a vanília illatát. Az is megoldás, ha a friss vaníliarúd belsejét kapargatja a vízbe. Esténként meg cseppentsen egy-két csepp vaníliakivonatot a villanykörtére (természetesen, hideg állapotában, mielőtt még világítana), és amikor felkapcsolja a villanyt, élvezheti a hatását. Isteni, olcsó és gyors praktika. A mellékhelységekben is jó szagűző…

vaniliarud

Tipp: Így tüntesse el kezéről a kellemetlen szagokat és színeződéseket

Nedvesítse be a kezét, és dörzsölje át szódabikarbónával vagy citromhéjjal, esetleg mosson kezet ecetben: mindhárom megoldás rendkívül hatásos.

Ön mit használ a szagok eltűntetésére? Írja meg nekünk a Facebook Shopaholic oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek