Cipővásárláshoz sem elég a szerelem első látásra

Lassan vége a nyárnak, és a mutatós szandálokat leváltják az őszi cipők, legalábbis jövő tavaszig. Most abban segítünk, hogy ne dobja ki fölöslegesen a pénzét az ablakon. Cipővásárlásnál rengeteg szempont van, amit figyelembe kell venni, ezért sem árt listát írni róluk, és azzal nekiindulni a boltoknak.

147815919
Oli Scarff

Első látásra szerelem

Kizárólag olyan cipőt vegyen meg, amelyikbe beleszeret. Ha csak első pillantásra szimpatikus, de aztán bele tud kötni, mindenképpen hagyja az üzletben, mert kilencvenkilenc százalék, hogy soha nem lesz a lábán. Akkor jöhet a Vatera, vagy a barátnők közti cserebere. De addig miben jár?

Csak egy egészen picit kicsi

Soha ne vegyen meg olyan cipőt, amelyik már a felpróbálás alkalmával kényelmetlen, mert sámfa ide, cipőtágítás, soha nem lesz tökéletes a lábára. Tehát hiába szép, hiába olcsó, még ekkor se vegye meg! Egyébként hazánkban háromféle méretezés létezik: metrikus, francia és angol számozás. Itthon a legismertebb és legelterjedtebb a metrikus. Az egyes méretek közötti különbség 5 mm, a kezdő méret pedig 105 mm. A francia számozás leginkább Európában használatos. A méretek között 2/3 cm a különbség. A hazánkban is egyre inkább terjedő angol számozásnál a méretkülönbség 1/3 angol hüvelyk, azaz 8,466 mm (a Mark's and Spencernél vagy a Debenhamsnál akadhat ilyenekre).

Nagyon fontos a szín

tk3s 1f770201

Gondolja át alaposan, hogy melyek azok a cuccok, amelyekhez a leginkább illik, hogy ne kelljen aztán ruha után koslatnia – pusztán a megvett cipő színe miatt.

Címke a talpon, dobozon, cipőben

Nyilván sokaknak feltűnt, és sok bosszúságot okozott már, hogy a cipőket teleragasztják különböző címkékkel, amiket sokszor nem is egyszerű levakargatni. Bár ez kellemetlen, nem haszontalan, mert így legalább meggyőződhet arról, hogy mit tart a kezében. Nem elégséges az eladó rábeszélőképességére hagyatkozni, és az se elég, ha ő esküdözik, hogy ez a csodás darab persze, hogy valódi bőr. A megbízható információkat a címkékről fogja megtudni, amik általában három dologról tájékoztatnak: a felsőrészhez, fedőtalpbéléshez és a járótalphoz felhasznált anyagokról. Emellett rajtuk kell lennie a gyártó és/vagy a forgalmazó nevének, címének, és természetesen annak, hogy a gyártó székhelye melyik országban található (ha a cipő nem az Európai Unióból származik). Nagyon fontos tehát, hogy ne hagyja magát elvarázsolni a külcsíntől, hanem a címkéken jelzett információkat is nézze át alaposan!

Nem lehet eltérés a lábbelik között

„Jártam már úgy fiatalkoromban, hogy úgy vettem meg egy papucsot, hogy a bal talpa magasabb volt, mint a jobb. Azért nem tűnt fel elsőre, mert az akkoriban divatosnak számító magas talp miatt egyáltalán nem volt észrevehető a próba alatt. A szín és a fazon stimmelt, hát megvettem és hazavittem. Akkor tűnt csak fel a méretbeli különbség, amikor otthon betettem a szekrénybe. Természetesen nem cserélték vissza, de ez csak annak köszönhető, hogy akkor még nem voltam rutinos reklamáló.” – mondja J. Ebből is látszik: nagyon fontos, hogy alaposan szemügyre vegye a megvásárolandó terméket. Mérje egymáshoz a talpakat, rakja egymás mellé a cipőket a földön, és győződjön meg arról, hogy tényleg egy pár. Nézze meg, hogy van-e színben eltérés, és ilyenkor nem árt a varrásokat, ragasztásokat, talpfelerősítést is szemügyre venni. És persze alap: ha ezeken a teszteken átment a cipő, még ott, a boltban próbálja is fel mindkettőt!

Lábbüdösítős vagy rendes bőr

Hiába az alacsony ár, ha a műbőr cipőben egész ősszel csak szégyenkezik majd a lábszaga miatt. Persze, ha tudja, hogy ez a darab csak alkalmanként lesz a lábán, és nem mindennapos viseletre tervezi, nyugodtan vegye meg. Ha azonban tartós viseletre szánja, mindenképpen gondoljon az egészségére és közérzetére. Senkinek sem kellemes egy műanyag cipőben végigizzadni egy napot, és hiába a megfelelő ápolás, tisztítás, ezt sajnos nem lehet elkerülni. Ezért inkább adjon ki egyszer egy nagyobb összeget rendes cipőre, amit aztán viszont akár évekig viselhet, és költségekben máris ott van, mintha minden évben venne magának egy olcsóbb, de hosszú távon hordhatatlan cipellőt. Ha nem biztos a megvásárolni kívánt termék jellemzőiben, kérje az eladó segítségét, vagy nézze meg a már a fent említett címkéket. Ezekből hitelesen tájékozódhat a felsőrészbélés, fedőtalpbélés és járótalp anyagáról.

Nem mindegy az ára sem

Természetesen a legjobb leárazáson vásárolni, de ha ez nem megy, érdemes megkeresni a kiválasztott cipőt más boltokban is. Vegye meg ott, ahol a legolcsóbban kínálják. Ha pedig sikerül leárazáson megszereznie, ügyeljen arra, hogyha több eladási ár található egyszerre a lábbelin, az eladó köteles mindig legalacsonyabbon értékesíteni a cipőt. Arra is figyeljen, miért van leárazva a cipő, mert számos oka lehet: például utolsó darab, megkopott a színe, kis helyen szétjött a ragasztás, de lehet egy kis kikandikáló cérnaszál is. Ha „kis hibás” árut vesz (ha nem túl nagy a baja, nyugodtan megteheti), nézze meg, hogy ez a nyugtán fel van-e tüntetve. Ez azért fontos, mert ha bármilyen más jellegű probléma adódik (ami nem volt feltüntetve a nyugtán), a kereskedő kénytelen orvosolni. Persze, a legjobban akkor jár, ha a nyugtára nem írják rá a leértékelés okát, mert ilyenkor az egész termék tekintetében élhet szavatossági igénnyel.

94583412

Ne dobja el a blokkot, nyugtát, számlát

Ez azért fontos, mert ha bármi történik a cipővel (feltéve persze, hogy nem az ön hibájából), vissza tudja vinni. Érdemes megnézni a bizonylatot is: rajta kell legyenek az értékesítő adatai és a kiállítási dátum

A hosszú életű cipő titka

Ha nem teheti meg, hogy két-három havonta új cipőt szerezzen be, nem árt, ha a használati/kezelési útmutatóban leírt utasításokat, javaslatokat betartja. Így biztos lehet abban, hogy hosszú ideig hordhatja a cipőt.

Tetszik Önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen minket a Facebook Shopaholic oldalán is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra