LÁJFHEKK

Olcsó és természetes sütőtisztítók

2012. július 16., hétfő 12:16

Minden nő rémálma a sütőt kitisztítani, főleg ha több napos/hetes leégett zsírfoltok, megszenesedett húscafatok és zöldségek is tarkítják a terepet. Ilyenkor jön a halogatás, de eljön az a pont, amikor már nem lehet tovább húzni a dolgot, és ilyenkor jön a kétségbeesés, no meg rendszerint a hideg zsíroldó. Ezzel viszont csak az a probléma, hogy borzasztóan egészségtelen a szervezetre, nagyon-nagyon büdös, és kesztyű nélkül elképzelhetetlen a használata. Ráadásul bennem mindig olyan érzetet kelt, mintha mindig maradna valamennyi kosz a sütőben tisztítás után. Hiába sikálom ki többször, és indítom be a sütőt mielőtt ételt tennék bele, mégis ott motoszkál bennem a gondolat, hogy beissza majd magába az ételt a sok mérget, ami az erős tisztítószerekben van.

Fotó: Stockfresh

Emiatt döntöttem úgy, hogy olyan természetes tisztítószerek, módszerek után nézek, amik nemcsak, hogy nem veszélyeztetik a környezetet, de jóval olcsóbbak is a vegyipar termékeinél.

Házi csodaszer

Amire szüksége lesz:

Ecset, két közepes üveg/műanyag tál, súrolószivacs, kanál.

Hozzávalók:

Fél csésze folyékony természetes szappan, egy csésze szódabikarbóna, fél csésze borax, kettő-négy csepp levendula illóolaj, negyed csésze almaecet. Ha nagyon sűrű a massza, hígítsa vízzel addig, amíg falfestékszerű sűrű pasztát nem kap.

Így alkalmazza:

Vegye ki a sütőből a tepsiket, rácsokat, és állítsa be őket a mosogatóba/kádba.

Fotó: Stockfresh

Kenje be a pasztával a sütő minden részét, és hagyja állni hat-nyolc órára (a legjobb, ha éjszakára). Egy kicsit habzani fog, de ne aggódjon, ez csak a szódabikarbóna és az ecet elegyedése miatt van! Miután letelt a meghatározott idő, töltsön meg egy edényt tiszta vízzel, mártsa bele a súrolót, és törölje vele át a sütőt. Előfordulhat, hogy többször át kell mosni a felületeket, de szerencsére akkor sem veszélyes a szervezetre, ha bent marad egy kicsi tisztítószer.

A jól bevált ecet, szódabikarbóna, citrom és természetes társaik

Ecet vagy citrom:

Öntsön egy jénai tálba egy liter hígított ecetet vagy citromlét, majd tegye be a sütőbe 160 fokra. A párolgó ecet/citrom leoldja a zsírt és a koszt a sütő belsejéből. Ezután hagyja langyosra hűlni a sütőt, és egy nedves szivaccsal törölje át. Ha a foltok megmakacsolták magukat, ne keseredjen el, végezze el újra a műveletet, több, erősebb koncentrátumú ecettel vagy citrom és ecet egyvelegével!

Fotó: Stockfresh

Cukros almaecet

Fél liter almaecetben oldjon fel négy evőkanál cukrot, és ezzel a masszával kenje be a sütőt, majd indítsa be körülbelül 120-150 fokra. Amikor a sütő bemelegedett, a tizedik percben már lekapcsolhatja. Várja meg, míg langyosak nem lesznek a felületei. Ezután nincs más dolga, mint vizes szivaccsal nekiesni a belsejének.

 

Sózott ecet

Egy pohár ecethez adjon annyi kis szemcséjű sót, hogy sűrű masszát kapjon. Az elkészült masszával dörzsölje át a sütőt, aztán nedves ronggyal törölje simára a felületet.

Mosószóda a konyhában is

Hasonlóan működik mint az apró szemű só: keverjen el egy kis vízzel egy csésze szódát és kenje be vele a sütő belsejét. Várjon legalább tizenöt percet, majd törölje le egy nedves szivaccsal.

 
 
Termék Mennyiség Ráfordított idő Ráfordított energia 1-5 Ár
Folyékony szappan fél csésze 6-8 óra 3 körülbelül 400 forint
Szódabikarbóna egy csésze
Borax fél csésze
Illóolaj 2-4 csepp
Ecet+víz egy liter 1-2 óra 2 körülbelül 200 forint
Citromlé egy liter 1-2 óra 2 körülbelül 400 forint
Cukor+almaecet fél liter+4 evőkanál 1-2 óra 2 körülbelül 400 forint
Só+ecet egy pohár ecet, só 1-2 óra 2 körülbelül 200 forint
Mosószóda egy csésze 1-2 óra 1 körülbelül 200 forint

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon !

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta