A nyár híre: létezik finom alkoholmentes sör!

Alkoholmentes söröket teszteltünk íz, szag és esetenként habzás szerint: próbáltuk megtalálni azt, amelyik ebben a hőségben maradéktalanul oltja a szomjat, és még az íze is jó. Hogy teljes legyen a kép, az alkoholmentesek közé becsempésztem két alkoholosat is, továbbá az egyik fajtából véletlenül kettőt is sikerült venni, így két különböző számmal ugyanaz a sör kétszer is megfordult a kóstolók szájában. A kiértékelés közben meglepően nagy volt az egyetértés: az ízlelők nagyon hasonlóan értékelték a különböző fajtájú (márkájú) söröket. A sörteszt meglepetése: a nem jó alkoholmentes sörök májkrémszagúak (?!).

Union, 0,5 l

Már-már túlságosan is jó az illata, de sajnos megízlelve mellbevágóan nagy csalódás: nem szénsavas (?!), és borzasztóan keserű. Az utóíze mégis meglepő módon kiváló, sörre emlékeztető.

Soproni Szűz, 0,5 l

Az egyik tesztelő szerint "fura májkrémszaga van", amivel az egyik legbizarrabb ízvilágot sikerült megalkotnia. A termék amúgy nagyon jól habzik, de sajnos semmi íze nincsen! Egy másik véleményező szerint ez semmi más, mint víz némi keserű söraromával. A legalsó kategóriás sörökre emlékeztet.

Dreher 24, 0,5 l

Egészen sok habja van, már-már mint egy igazi sörnek, az íze viszont leginkább olyan, mint az állítólag vizezett söré a Szigeten. Egy másik tesztelő szerint gesztenyepüréíze van, ami sör lévén szintén nem sok jót ígér. Ez volt viszont az első versenyző, amitől beindultak a böfögések.

Gösser, 0,5 l

Ennél a sörnél egyértelműen azonos véleményen voltak házi sörszakértőink: ihatatlan! Vízízű és vízszagú, egyik tesztelőnk szerint "ha lehetne kapni sörfiltert, szódában áztatva hasonló ízélményt kapnánk". Olyanoknak ajánljuk, akik unják már az üdítőket, de nem szeretik a sört.

Buckler, 0,5 l

Ez végre nem kifejezetten műízű sör: van rendes habja, az íze emlékeztet a jó sörökére, és a valódi sörökhöz hasonlóan rendkívüli módon böfögtet is!

Heineken (kakukktojás, alkoholos), 0,5 l

Az amúgy nagyon jó reklámai miatt már-már jó sörnek tűnő Heineken a vakteszten jó nagyot bukott. "Egy kis májkrémmel vegyített szúnyogirtó szaga van" - vélték érezni a tesztelők, az íze kellemetlen. Egyik ízlelőnk szerint az átlagosnál sokkal rosszabb sörre emlékeztet, és ha csak egy felessel többet kellene belőle innia, azonnal visszajönne az egész.

San Miguel sin alcohol, 033 l

Titkon számítottam rá, hogy a spanyolok büszkesége jó helyen fog végezni, de nem így történt. Állítólag az egyik legrosszabb íze ennek a sörnek van. Meg is indultak a találgatások, hogy mire hasonlít legjobban, és ez lett belőle: olyan mint egy ócska, alsó kategóriás sör, amit műanyagpohárban minimum két napig még a napon is felejtettek, és ráadásul közben éjszaka még az eső is felhígította.

Stella Artois, 0,5 l

A teszt egyértelmű nyertese. Ennél a sörnél ugyanis az összes kóstoló szemében megcsillant a remény: létezik jó alkoholmentes sör! Meglepően hasonlít a rendes sör ízére, pont annyira keserű, amennyire kell, és egy nehezebb nap után simán el lehet hinni, hogy ez igazi sör.

Läufer  (a másik kakukktojás, alkoholos), 0,5 l

Igazság szerint ez a versenyző azért került be a tesztelt sörök közé, mert éppen akciósan, 69 forintért árulták az Auchanban, és kíváncsi voltam, hogy hogyan bizonyít a vakteszten. Jó lett volna, ha fel tudja venni a versenyt a többiekkel, de nem csak az ára alacsony, az élvezeti értéke is. "Szavakat is nehéz találni arra, hogy mennyire ihatatlan ez a lötty!" "Pumpás ásványvízre hasonlít a leginkább, a szaga meg mint az egyhetes felmosóvízé!" "Ezt a sörnek nevezett izét nem lenne szabad forgalmazni!" - és ezek még csak a finomabb megfogalmazású vélemények.

Holsten, 0,5 l

Ez volt az egyetlen sör, amelyiknél nagyon szélsőséges vélemények születtek: valaki szerint egy rosszabb napon simán elhinné, hogy rendes sör, a másik ízlelő szerint meg nincsen habja, nincsen szaga és az íze sem emlékeztet a sörre.

Clausthaler, 0,33 l

Ennél a versenyzőnél az ízlelők mosolyogva nyugtázták, hogy aha, alkoholos sör is bekerült a mentesek közé! Igen, mint tudjuk, ez így is történt, csak nem éppen ez a sör volt az... A megtévesztés azonban teljesen jogos, ennek az alkoholmentes sörnek teljesen valódi sörszaga van, és az íze is sörjellegű. Persze akadt olyan is, aki azonnal pontosan felismerte, hogy ez bizony a Clausthaler, gratulálunk neki!

Sör Térfogat/liter Ár (Ft)/doboz Fajlagos ár (Ft)/liter Pont összesen Átlag pontszám 1-től 5-ig
Clausthaler 0,33 259 784! 14 3,5
Heineken (kakukktojás, alkoholos) 0,5 249 498 5,5 1,375
Stella Artois 0,5 199 398 14,5 3,625
Gösser 0,5 199 398 8 2
Buckler 0,5 185 370 9,5 2,375
Soproni Szűz 0,5 179 358 8,5 2,125
Dreher 0,5 179 358 7,5 1,875
Holsten 0,5 175 350 12,6 3,15
San Miguel sin alcohol 0,33 109 330 8,5 2,125
Union 0,5 136 272 7,5 1,875
Läufer  (a másik kakukktojás) 0,5 69 138 0,6 0,15

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek