Házi praktikák: a legjobb természetes és olcsó vízkőoldók

Köztudott, hogy Magyarország nagy részén kemény a víz, és a kalcium-, valamint a magnézium-karbonát kiválik és lerakódik vízkő formájában. Igaz, tucatszámra lehet kapni tisztítószereket a probléma megoldására, de ezek többnyire vagy nem csinálnak semmit, vagy foltokat, elszíneződéseket okoznak a csempén, ráadásul elég drágák. Ezért is próbáltunk ki minél több olcsó és természetes anyagot: íme néhány filléres, házilag is gyártható csodaszer.

stockfresh 557273 olive-oil-vinegar-healing-herbs-and-lemon size

Ecet, a lusták csodafegyvere

Az egyik kedvenc takarítószerem az ecet. Igaz, hogy elviselhetetlen a szaga, de annyira hatékony és olcsó, hogy bármelyik vízkőoldót simán kenterbe veri. Ráadásul sikálni sem kell a megtisztítandó felületet, elég, ha kibírja, hogy egész éjjel bűzölög a lötty (például a vécélefolyóban, kádban vagy a csapban), és reggelre garantáltan eltávolítja az összes vízkőfoltot. A legjobb, ha húsz százalékos ecetet használ hígítatlanul. Ha nem ér rá egy éjszakát várni a végeredményre, hagyja hatni a folyadékot minimum tíz-tizenöt percig, majd essen neki egy szivaccsal, persze csak gumikesztyűben!

Az ecet egyébként nem csak a szaniterek tisztítására tökéletes: simán lehet használni a mosógép falára kivált vízkő eltávolítására (egy flakonnyit öntsön a mosószer-adagolóba, és indítson el egy normál programot), ezüst tisztítására (az ékszert áztassa fél napig egy deci ecet és két evőkanál szódabikarbóna keverékében), csempe fényesítésére, fúga tisztítására vagy ablakpucoláshoz (meleg vízben kell hígítani). Az ecetet összekeverheti az öblítővel is, mert élénkíti a ruhák színét, és sokkal puhábbak is lesznek tőle. Szuperül elbánik a szagokkal és a zsírral is, szóval, az ételhordója sosem lesz kajaszagú, ha mosogatás előtt tíz perccel beleönt egy kis ecetet. A penésszel is könnyedén elbánik, és a padlószőnyeg és a szőnyeg takarításához is simán alkalmazható, természetesen vízzel hígítva. Eltávolítja a szőnyegből a makacs foltokat, hatékony az atkák ellen, és a molylepkéket is távol tartja. A gőzvasaló, a vízforraló és a kávéfőző tisztítását és vízkőtől való megszabadítását is nyugodtan rá lehet bízni.

Ha a folt megmakacsolja magát, próbálja ki  a következő keveréket: 150 ml ecet, 150 ml víz, negyed teáskanál só. Az egészet egy lábasban forralja fel, és a folyadékot tegye a foltokra, és hagyja állni egy órán keresztül. A végén tiszta vízzel öblítse. Az ecet mindemellett költségkímélő is, hiszen az egy literes kiszerelés körülbelül kétszáz forintba kerül, de a saját márkás (Auchan, Tesco) ecetek még olcsóbbak is lehetnek.

Citromsav és gyümölcsecet

Valamivel kellemesebb illata van ennek a keveréknek, mint az ecetnek, de sajnos valamivel drágább is: citromsavból 10 gramm ötven forint körül már beszerezhető, fél liter gyümölcsecetért pedig körülbelül hatszáz forintot kérnek el.
stockfresh 832162 lemons sizeM


A recept

Vegyen elő egy szórófejes flakont, tegyen bele három evőkanál citromsavat és fél liter gyümölcsecetet. Rázza össze, és már kezdheti is befújni vele a vízköves felületeket. A szert alkalmazhatja még kávéfőzőben és vízforralóban is: egyszerűen öntse a készülék tartályába az elegyet, és forralja fel. Miután ez megtörtént, alaposan öblítse ki a a készülékeket tiszta vízzel!

Citrom

Ez a déligyümölcs is kitűnő vízkőoldó. Először csavarja ki a levét, öntse a vízkőre, és hagyja állni tíz-tizenöt percig, majd egy régi fogkefe/körömkefe segítségével távolítsa el a vízkövet. A citrom azért is jó, mert általában van a háztartásban, és a kisebb foltoknál tényleg hatásos. Az ára változó, egy darab ötven forint körül kapható. (A gyümölcs helyett próbálkozhat gyári citromlével is, de különböző gyártmányúak nem egyformán hatnak.)

A citrom folteltávolítónak sem utolsó, például pár napos vérfoltot is kivesz. Dörzsölje be vele a felületet, és hagyja rajta addig, amíg a folt halványodni nem kezd, majd a szokásos módon tisztítsa az anyagot.

Szódabikarbóna

Nem annyira erős, mint az előző szerek, de kisebb felületeken hatásos lehet. Keverje össze egy kevés vízzel úgy, hogy súrolószer állagot kapjon. Edénysúrolóval vagy szivaccsal kenje be vele a felületet, és hagyja hatni húsz percig, majd nedves ronggyal törölje tisztára. A szódabikarbóna előnye, hogy a nagybevásárlás során is beszerezheti bármelyik hiperben, 500 g körülbelül háromszáz forint.

Hidrogén-peroxid

Nem a legolcsóbb vízkő-eltávolító, de nagyon hatásos (persze csak az erősebb változata, a 35 százalékos!) Öntsön ebből a vécéjébe három deciliternyit, és hagyja benne egy éjszakán át. Ezzel az eljárással egyszerűen leválik a vízkő. A vízkőoldás mellett a hidrogén-peroxid tökéletes fertőtlenítőszer is. Fodrászkellékes boltokban kapható a három-, hat- és kilencszázalékos oldata, az ára a kiszereléstől függ: kétszáztól ezerötszáz forintig változó.

Megelőzésre: desztillált víz

Keverjen össze desztillált vizet és csapvizet 1:1 arányban, és ezt öntse a vasalóba, hogy ne rakódjon le a vízkő. Egy liter belőle körülbelül 230 forintba kerül.

Fontos! Az ioncserélt víz nem alkalmas ugyanerre, mert roncsolja a vasaló belsejét!

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek