no

Sajnáljuk a barnítókrémek eltűnését?

Azt hittem könnyű feladat lesz pár barnítókrémet beszerezni, de amikor elindultam vásárolni, szembesültem vele, hogy a régi termékek a Dove kivételével teljesen eltűntek a hipermarketek és drogériák polcairól. Helyettük van – a jóval drágább, napozó- és szoláriumkrémeiről ismert – Hawaiian Tropic, a dm-ben pedig saját márkás barnító termékek.

Megpróbáltunk utánajárni, miért nem kaphatóak már a hiperekben ezek a termékek, és ha már úgyis foglalkoztunk velük, kozmetikus-vegyész szakemberünk segítségével egyúttal elemeztük azt is, mit kenünk magunkra, amikor úgy döntünk, napozás helyett így barnulunk.

08-topart-IMG 7138

Az önbarnítók fő hatóanyaga a dihidroxiaceton. Ez a vegyület reakcióba lép a bőr felső hámrétegének anyagaival, és egy egyszerű kémiai reakcióval barnára festi azok egy részét. Az önbarnító krémekkel nyerhető barnaságnak tehát semmi köze a napsugárzástól kialakuló természetes barnasághoz, ami a bőr színanyagában a melanin mennyiségének emelkedésével alakul ki. Az önbarnítók használatával egy szimpla kémiai barnaság alakul ki, ami ráadásul nem is túl egészséges a bőr számára.

Ez a szer ugyanis erősen megnöveli a bőr szabadgyök-koncentrációját. Ezért van az, hogy a jó önbarnítókrémek egyúttal tele vannak erős antioxidánsokkal és erős gyulladáscsökkentőkkel is: szükség van minderre, hogy minimalizálják a barnítószer hatását. Ráadásul kísérletekkel igazolták azt is, hogy a barnítószerek érzékenyebbé tehetik bőrünket a napsugárzás káros hatásaira, egyszóval könnyebben leégünk, ha ilyesmiket használunk" -mondta el a Díványnak dr. Torma Viktória vegyész, házikozmetikus.

09-topart-IMG 7145

Számok a modell karján:

1. Hawaiian Tropic Self Tan Créme, 2. Hawaiian Tropic Sun Dial, 3. Dove Summer Glow Body Lotion, 4. Hawaiian Tropic Gradual Bronze Moisturiser, 5. Sun Dance Getönes Selbstbräunungs Creme-Gel, 6. Sun Dance transparantes Selbstbräunungs Spay-fluid, 7. Sun Dance Selbst Bräunungs Creme 8ideal für das gesicht

Hawaiian Tropic Sun Dial Sunless Tanner

A leginnovatívabb (csomagolású) barnító, hiszen az adagolófej elforgatásával lehet szabályozni, mennyire akarunk barnák lenni. Ezt úgy éri el, hogy a barnítókrém mellett hidratálót is tartalmaz, amit abban az arányban mixelünk, amilyen színt szeretnénk. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy természetes színt kapunk ennek használatával, de legalább nem leszünk sárgás árnyalatúak sem, mint általában a barnítókrémektől. Azt aláírjuk, hogy a marketing csodálatosan működik ennél a terméknél: az összes tesztalany ezt akarta megszerezni magának addig, amíg meg nem tudták, hogy mit mond róla a vegyész. Aztán szomorúan konstatálták: inkább mégsem ettől lesznek barnák idén...

A szakember véleménye:

"Ez egy „kettő az egyben” krém: a egyik flakonban az önbarnító, a másikban a hidratáló krém van. Összetétele alapján egy majdnem tisztán szintetikus anyagokból lévő kence. Kevés antioxidáns van benne más krémekhez hasonlítva, így talán az önbarnítók szabadgyök-keltő hatását sem tudja ez a krém elég jól ellensúlyozni. Persze benne vannak a hírhedt parabének is, sőt SLS-t (coco glucosid) is tartalmaz, ráadásul mindkét doboz külön-külön! Ez ismét egy ok arra, hogy óvatosan használjuk ezt a terméket: a dupla-flakonnal dupla annyi káros komponenst kenünk magunkra, mint egy szimpla flakonnal tennénk."

HAWAIIAN Tropic Self Tan hab

Nagyon kell vele vigyázni mert egy nyomásra rengeteg anyag szabadul ki a tubusból. Egyáltalán nem természetes, sárgás színt kölcsönöz a bőrnek, olyan, mintha egy masszív dohányos ujját látnánk. A tesztelő aki kipróbálta ezt a habot nem ajánlja senkinek, hacsak nem akar sárgaságot színlelni. Sajnálatos módon ez az egyetlen olyan barnítókrém amit a vegyész ajánlani tud, persze nem mindennapi, folyamatos használatra. Kár, hogy épp csak barnítani nem tud.

HAWAIIAN Tropic Gradual Bronze

Az abszolút győztes ez a termék, már ami a bőr színét illeti. Teljesen természetes napbarnított színt ad, ráadásul nagyon könnyű és egyszerű az adagolása. Két baj van vele:

  • a hatás nem elég szembetűnő, minimum másfél hétig kell használni egy kis szín eléréséhez,
  • tele van ártalmas összetevővel.

Döntsék el önök, hogy szívesen magukra kennék-e!

A szakember véleménye:

Ez a két termék tele van gyógynövénykivonatokkal és kipróbált bőrpuhító komponensekkel, amelyek így együtt valószínűleg elég jól csökkentik az önbarnító folyamat káros hatásait.

A „gradual bronze” mégis kevésbé jó a kettő közül: a benne lévő gyógynövény-kivonatok nem olyan hatékonyak, ráadásul elég sok szintetikus összetevőt is tartalmaz. Ezek egy része elég veszélyes és a többi is csak elfogadható.

A „self tan” egy nagyon igényesen összeállított krém. Ha én valaha önbarnításra adnám a fejemet, biztos valami ilyesmivel próbálkoznék. Persze azért ebben is benne vannak a parabének, de összességében ez egy nagyon jó kozmetikai krém!" - tette hozzá a creativiky.hu munkatársa.

SUN DANCE TRANSPARENTES SELBSTBRAUNUNGS SPRAY-FLUID

A dm saját márkás terméke sajnos használhatatlan, pedig a kezdetekben még hitt benne a tesztelő. Érdekes, hogy átlátszó folyadékot kell a testre permetezni, majd várni az eredményt. Miután befújja vele testét, nem árt egyenletesen elkenni! Elég halovány, de narancssárgás színe lett a tesztelő bőrének. Ócska termék, de – hogy valami jót is mondjunk – legalább egyszerű a használata.

SUN DANCE ÖNBARNÍTÓ SELBST BRAUNUNGS CREME

Viszonylag könnyed az állaga, de ez ne tévesszen meg senkit: elképesztően fog a krém, és mindent sárgára színez! Ezt a hatást úgy is el lehet érni, ha a gyerek arcfestőkészletéből a sárgát meg a narancsot keni magára némi ócska alapozóval, és már írhat is fényképes bemutatkozó levelet Okkerboynak.

SUN DANCE GETÖNES SELBSTBRAUNUNGS CREME-GEL

Nem gondoltuk volna, hogy az összes dm termék rosszul bizonyít a teszten. Ennek a krémnek a tubusából barna, enyhén csillámló szutymó jön ki, amitől egy ideig úgy fest az ember, mint az erdei diszkó szombat esti partijához csillámporba hempergőző szarvasbogár. A végeredmény a Nyugati aluljárójának bármelyik mennyezeti sarka, ahova a füst évtizedek óta beépült.   Egy különleges bőrbetegség sem csúfíthatta volna el ennyire a csuklómat, mint ezek a dm-es krémek" - foglalta össze el a tesztelő.

A szakember véleménye:

  Ez a három krém összetételük alapján ebben a sorrendben lesz egyre jobb. Az első egy nagyon egyszerű önbarnító krém, benne gyakorlatilag csak a barnító komponens van, és semmi olyan anyag, ami annak káros hatásait csökkenthetné.

A másodikban már van egy kis E-vitamin, ami legalább már valamiféle segítség. Ezen kívül főként gélesítőket tartalmaz, semmi gyógynövénykivonatot.

A harmadik krém a másik kettőhöz képest már egészen csodás: van benne A, C és E-vitamin, ráadásul egy csomó gyógynövénykivonat is. Ugyan televan szintetikus színanyaggal, de ez talán ebben az esetben inkább előny lehet, mert ez ugyan lemosható, de mégis színanyag, ami talán veszélytelenebbül segíti a kívánt barnaság elérését." - nyugtatott meg bennünket a vegyész.

Dove Summer Glow Body Lotion

„Az egyik legtermészetesebb színt a Dove termékével tudtam elérni, ami azért is jó, mert olcsóbb, mint az előbb említett: Hawaiian Tropic Gradual Bronze barnítója" mondta a tesztelő. De sajnos ismét hiába a nagy lelkesedés: parabének és a híres SLS (coco glucosid) is megtalálható a termékben.

A szakértő véleménye:

Hasonlóan a Gradual Bronze-hoz és a Selbst Braunungs Creme-hez, ebben a termékben is van egy kevés E-vitamin, ami ugye jót jelent. De emellett sajnos főként gélesítőket tartalmaz, és a benne lévő gyógynövény-kivonatok sem olyan hatékonyak és elég sok szintetikus összetevőt is tartalmaz. Ezek egy része elég veszélyes, a többi meg csak elfogadható."

Már meg sem lepett bennünket, hogy ezt is a jobb-nem-használni kategóriába sorolta a vegyész, mert hát hiába mutat jól a bőrön, ha többet árt mint használ...

Megkérdeztük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy mit tudnak a krémek eltűnéséről

Dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője a Díványnak elmondta, a Hatóságnak nincs információja arról, hogy miért tűntek el a polcokról a barnítókrémek.

Előfordulhat, hogy nem a termékek minőségével volt probléma, hanem csupán a kereslet nem volt olyan mértékű ezen termékek iránt, amely indokolná a forgalmazást, gyártást. A fogyasztók körében igen népszerű a szolárium és bizonyos tekintetben a barnaság elérésének egyszerűbb módja is." - mondta a szóvivő.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra