Tej- és cukormentes menü Budán 990 forintért

A Majomkenyér.hu és egy budai kávézó, a SzendZso összefogtak és közös projektet indítanak június 4-től azoknak, akik laktóz- és gluténérzékenyek. A bisztróban az eddig megszokott ételeken felül most egy hónapig dietetikus által összeállított tej- és cukormentes menüt is felsorakoztatnak 990 forintért, ami egy levest és egy főételt tartalmaz majd.

Horváth Zsolt, aki egy személyben a SzendZso egyik tulajdonosa és séfje is, a Díványnak elmondta, hogy kicsit megijedt amikor meghallotta, hogy almalevest kell készítenie tej nélkül, vagy süteményt cukor és liszt nélkül. Végül azonban a meglepően ízletes eredményen maga is elcsodálkozott.

Régi bölcselet

Ne ítélj el semmit, mielőtt meg nem kóstolnád! Én mégis kétkedve álltam a tej- és cukormentes ételek előtt. Nem azért, mert amiben nincsen cukor, az már rossz is (nem kifejezetten szeretem a cukros ételeket), hanem mert a hiper- és szupermarketekben, illetve a drogériákban kapható termékek hetven százaléka (legalábbis amiket kóstoltam) ehetetlen. Ezért nyúltam félve a SzendZsóban kínált dolgokhoz, mégis, az első ízlelés után azt kellett mondanom: ez nagyon finom! Az almaleves isteni volt, attól függetlenül, hogy szójatejjell és nyírfacukorral készítették, a csirke a Quinoa körettel és a torta pedig zseniális volt! És mikor belegondoltam, hogy azon túl, hogy ezek az ételek egészségesek, nem tartalmaznak hizlaló szénhidrátokat, komolyan elgondolkoztam, hogy otthon is ilyen kajákat fogok főzni… Ha ön is így döntene, nem lesz nehéz dolgunk, Horváth Zsolt ugyanis minden általa készített receptet feltölt a holnapjukra is videó formában.

Mi a Quinoa?

Egy dél-amerikai eredetű étel, amely a libatopfélék családjába tartozik. Nagyon gyorsan (negyed óra alatt) elkészíthető, a növényhez képest kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, és a magvak négyszeresükre dagadnak főzéskor. A felületét borító keserű, úgynevezett szaponinok miatt jól meg kell mosni mielőtt a fazékba kerül, és a rizshez hasonlóan érdemes előtte olajon is átpirítani. Tápértéke magas, gluténmentes, dús fehérjeforrás. Gyakorlatilag minden elkészíthető belőle, amit rizsből vagy kölesből főznénk. A magoknak kellemesen semleges íze van, így édes és sós ételekhez is egyaránt kiváló. A legjobban petrezselyemmel, oregánóval és kakukkfűvel harmonizál. Forrás: vikendtrend.hu

Szegény fogyatékosok?

Az ételallergiával és ételintoleranciával élők számára igen nehéz a mindennapi táplálkozásukhoz szükséges alapanyagokat beszerezni, mert többségük csak speciális helyeken kapható, ráadásul nagyon drágák is. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a lisztérzékenyek, valamint a tejfehérje- és a laktózintoleranciával élők a törvényi szabályozás szerint súlyosan fogyatékosnak minősülnek, így számukra adókedvezmény jár.

Az Alapkonyha szerkesztőjének véleménye

Megnéztem a videót, hogy milyenek a receptek. Attól, hogy nincs benne laktóz és glutén, még nem lesz fogyókúrás egy kaja. Szénhidrát minden gabonaféle (például: quinoa, köles), a krumpli, de a kukoricaliszt is. A dió, a kókuszzsír, stb. rengeteg kalóriát tartalmaz, csak nem cukor, hanem zsír formájában. Az a desszert, amit Zsolt a videóban készít, ugyanúgy tartalmaz lisztet, nyírfacukrot, tojást, zsiradékot, mint bármelyik hagyományos süti, csak éppen laktóz és gluténmentes forrásból. Ez jó táplálkozástanilag, de pontosan ugyanannyira hízlal.

Állami támogatások ételallergiásoknak

Az ilyen betegségek fennállását a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII.29) EüM rendelet rendelkezései alapján igazolni kell. A személyi jövedelemadó (szja) kedvezmény összege havonta, az adóév első napján érvényes havi minimálbér öt százalékának megfelelő összeg (a minimálbér havi összege 2012. január elsejétől 93000 forint), azaz 2012-ben havi 4650 forint (55800 forint/év). - mondta el a Díványnak a Majomkenyér.hu jogásza dr. Dudás Mária.

Majomkenyér.hu

2012 márciusában indult információs portál és blog, amely azoknak a tiszta ételeknek az oldala, amelyeket gond nélkül ehet egy táplálékallergiával, táplálékintoleranciával együtt élő ember vagy a diétát tudatosan, önként választó diétázó. Mintaétrendekkel, receptekkel, külföldi beszámolókkal, személyes tapasztalatokkal, jogi és orvosi tanácsokkal, illetve szakértői válaszokkal is segítik az olvasókat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek