Natúr- és biodezodorokat teszteltünk

Olyan natúr- és biodezodorokat teszteltünk, amelyekben nincsen alumíniumsó - mi legalábbis ezt feltételeztük. Az eredmény egészen meglepő lett: attól, hogy valamin natúr címke van, még simán lehet benne alumínium.

A dezodorok arra szolgálnak, hogy a kellemetlen testszagot semlegesítsék. Ezt négyféleképpen tudják megtenni: illatosítanak, szagtalanítanak, lehetnek gombaölők és pórusösszehúzók - magyarázta el a Díványnak dr. Torma Viktória házivegyész, a creativiky.hu munkatársa, amikor a közreműködésükkel belevágtunk a natúr- és biodezodorok feltérképezésébe. Mint az nagyon gyorsan kiderült: attól, hogy bio- vagy natúr címke található a dezodoron, még korántsem jelenti, hogy mentes a káros anyagoktól.

A dezodorok illatosítanak bennünket és elfedik saját szagunkat. Tág értelemben ide tartoznak a parfümök és kölnik, de van néhány deo is ami kizárólag ezen az elven működik. A szagtalanítók nem akadályozzák meg, hogy izzadjunk, csak a pórusokon távozó szagos vegyületeket kötik meg valamilyen kémiai reakcióval vagy adszorpcióval,  így a termelődő izzadságnak egyszerűen nem lesz szaga. Erre képes például a házikozmetikában és biokozmetikában használatos szódabikarbóna. A gombaölők olyan anyagok amik a bőrön található gombákat ölik meg, így az izzadságunk szagát mérséklik. A szódabikarbónának is van ilyen hatása is, de a dezodorokban általban szintetikus gombaölőszereket használnak, vagy zsályához hasonló gyógynövénykivonatokat, ha az illatkompozícióba beleillik. Végezetül a pórusösszehúzók: ezek nem engedik izzadni az embert. Persze nem egyforma hatásfokkal: vannak olyanok köztük amik csak enyhén hatnak, ezzel mérséklik az izzadást és vannak egészen drasztikusan működő szerek is: ezek az alumíniumsók.
Az alumínium- és a cinksók általában nem károsak a bőrünknek, sőt erős gyulladáscsökkentő hatásúak. Ha valahol piros, ég a bőrünk, akkor kenjük be nyugodtan ilyen kencével és sokat fog segíteni. Ezen kívül természetesen rendkívül erős pórusösszehúzó hatása is van, ezért például a lábizzadás csökkentésére is kiváló lehet. Hónalj alatti használata nőknek nem ajánlott, mert a mell nyirokmirigyeinek helyi méregkiválasztása éppen a hónaljon keresztül, izzadással történik legerőteljesebben. Ha ezt az erős pórusösszehúzóval megakadályozzuk, akkor hátráltatjuk a méreganyagok kiválasztását a mell mirigyállományából, ami hosszú távon akár daganatos betegségek kialakulásához is vezethet" - vezette le dr. Torma, miért nem ajánlatos az alumíniumsót tartalmazó (és általában, az erős pórusösszehúzó hatású) izzadásgátlókat alkalmazni.

Annemarie Börlind Natural Beauty, 2950 forint

Valami oknál fogva ennek a dezodornak csak úgy lehet levenni a kupakját, hogy minden alkalommal olyan hangot ad, mintha kinyitáskor eltörne. Ez eleve idegesítő, ahogy az is, hogy az illata sajnos az olcsó húsvéti kölnire hasonlít, de abból is a legolcsóbbra. Használatakor már nem annyira büdös, de még így se vennénk meg, mert nem tünteti el a testszagot, ellenben legalább baromi drága. Általában természetes illatanyagokat tartalmaz, de mivel semmilyen izzadásgátló anyag nincs benne, csak illattal próbálja kendőzni a hónaljszagot.
 
Összetevők:
Aqua, Triethyl Citrate, Farnesol, Hexyl Cinnamal, Linalool, Coumarin, Limonene, Geraniol, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Methyl Ionone, Citronellol, Eugenol, Hydroxyisohexyl-3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Lyral, Chlorophyllin-Copper Complex, Salvia Officinalis oil, Benzyl Benzoate, Citral.


A szakértő véleménye:
Ez a deo összetevői alapján tulajdonképpen elég természetesnek mondható. Bár általában nem tartalmaz természetes illóolajokat, csak azok iparban előállított természetazonos komponenseit, mégis lehetőség szerint olyan anyagokat használ, amik az illóolajoknak is alkotóelemei. Tartalmaz természetes zsálya kivonatot (Salvia Officinalis) is, ami pórusösszehúzó hatású. Ezen kívül van benne némi fertőtlenítő, baktériumölő komponens is. Leginkább mégis azt mondanám, hogy ez a deo főként az „illatával hat”, azaz felülillatosítja a saját testszagunkat. Összeségében ez azért egy egész jó deo, mert nem tartalmaz kifejezetten káros komponenseket és alumíniumsókat sem, bár hiányzik belőle némi valódi természetes komponens" - értékelte dr. Torma Viktória házivegyész.

Bionsen Japanese Spa Minerals, 699 forint >

Ránézésre ócska kínai dezodor benyomását kelti, viszont popsitörlő illata van, egyáltalán nem alkoholos szagú. Az összetevők felsorolását csak nagyítóval lehet elolvasni (ami nem gond, ha épp egy dm-ben vásárol, ott már nagyítók vannak a bevásárlókocsikon).     Ez a deo főként antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és pórusösszehúzó hatású. Ezen kívül főként illatanyagokat tartalmaz. Összetétel szempontjából lehetne rosszabb is...

 
Összetevők:
Aqua, PEG-40, Zinc PCA, Dimeticone Copolyol, Xanthan Gum, Allantoin, Copper PCA, Manganese PCA, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Tetrasodium EDTA, Linalool, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl Ionone, Coumarin, Eugenol, Farnesol, CI 42090.
 
A szakember véleménye:
Ez a deo összetevői alapján  főként antibakteriális (Farnesol), gyulladáscsökkentő (PCA-k, Allantoin), és pórusösszehúzó (Zn-PCA) hatású. Ezen kívül illatanyagokat tartalmaz. Tele van illóolajok természetazonos komponenseivel de nincs benne igazi illóolaj vagy gyógynövénykivonat. Nem tartalmaz alumíniumsókat sem, ellenben cink- és rézvegyületet igen, amik pórusösszehúzó hatása nem sokban különbözik tőle. Ezért, ha úgy érezi, hogy túlságosan nem izzad tőle vagy akár irritálja a bőrét, akkor vigyázva használja!

dm Alverde Naturkosmetik, 699 forint


Enyhén citromos az illata, viszont kár, hogy foltot hagy a ruhán és nehezen szívódik fel. Előnye, hogy nagyon olcsó és nincsen benne a szervezetre káros anyag, viszont a szilikonos összetevőket kihagyhatták volna belőle. 

Összetevők:
Aqua, Aloe Barbadensis Gel, Zinc Oxide, Cellulose, Glyceryl Caprylate, Glycerin, Silica, Maris sal, Zinc Ricinoleate, Hydrolyzed Pearl Extract, Palm Glycerides, Xanthan Gum, Zinc PCA, Magnesium Sulfate, Caprylyl Salicylate Citronellol.
 
A szakember véleménye:
"Ez az izzadásgátló fertőtlenítő hatású, gyulladáscsökkentő anyagokat, pórusösszehúzókat és savmegkötőket tartalmaz. A benne lévő cinksók (Zinc Ricinoleate) ugyan erősen pórusösszehúzó hatásúak, de ez messze nem olyan erőszakos szer, mint az alumíniumsók, ráadásul nem is szerepel olyan előkelő helyen az összetevőlistában. A benne lévő cink-oxid (Zinc Oxide) ráadásul savmegkötő sajátságú is, ami segít az illatok semlegesítésében. 
Összeségében ez egy jó dezodor."

Neutro deo, 449 forint

A legolcsóbb dezodor a teszten: már csak a doboza miatt sem vennénk meg soha, annyira bénán néz ki. Szuper, hogy pirossal jelzi: alkohol-, illat- és színezékmentes, viszont arról csak a hátoldalán tesznek említést, hogy alumínium és triclosan is van benne! Használatkor kicsit ragad és épp arra nem alkalmas, ami a lényege lenne: nem fedi az izzadságszagot. Ebben a dezodorban nem sok természetes anyag van: víz, karbamid.

Összetevők:
Aqua, Aluminium Chlorohydrate, PPG-15 stearyl Ether, Glyceryl stearate, Ceteareth 20, Ceteareth 12, Cetyl Palmitate, Urea, Triclosan.

A szakember véleménye:

"Ez a deo összetétele alapján nem a legigényesebb termék. Több olyan anyag is van benne, aminek én mindenképpen kerülném a használatát. Ezek közül az egyik az alumíniumsó (Aluminium Chlorohydrate), másrészt a Triclosan, ami nagyon agresszív gombaölőszer; már kis mennyiségben sem tesz jót a bőrnek" - véleményezte dr. Torma.

Rossmann Alterra Naturkosmetik, 619 forint

Sajnos a másik üzletlánc saját márkás dezodorának citromos Wunderbaum szaga van. Felkenve nemcsak a ruhán, de a szőnyegen vagy a járólapon is morzsát hagy, de kellő kitartással azért mélyrehatóan a hónaljba is bele tudjuk dolgozni. A csomagolása egyébként nem rossz.  Ebben az illatosítóban egyedül a keményített összetevőkben lehet valami gond, ezért a nagy morzsálódás, de bolti készítményhez képest így is rendben van. Külön öröm benne a természetes növényi párlatok jelenléte.
 
Összetevők:
Aqua, Glyceryl Caprylate, Zinc Ricinoleate, Glycerin, Xanthan Gum, Zinc Oxide, Hydrogenated Palm Glycerides, Melissa Officianils Distillate, Hamamelis Virginiana Distillate, Equisetum Arvense Leaf Extract, Simmondsia Chinensis Oil, Hydrogenated Lecithin, Citral, Geranoil, Benzyl Benzonate, Linalool.

 
A szakember véleménye:
"Ez a dezodor főként összehúzó-fertőtlenítő hatású és ezt főként gyógynövényekkel éri el, melyek nyugtató, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásúak is. A benne lévő cinksó ( Zinc Ricinoleate) ugyan előkelő helyen szerepel az összetevő listán, de mivel szerves formában kerül a bőrre igazából nem fejti ki túl erősen a hatását. Ahogyan a dm saját márkása, ez is jó termék. Igaz, hogy ebben a deóban előny a szilárd komponensek hiánya, viszont hátrány a cinksó markánsabb jelenléte. Az előnyök és hátrányok kiegyenlítik egymást, ezért nem könnyű a döntés a két izzadásgátló között. Talán csak az illat..."


Yves Rocher Hamamélis, 990 forint

Az egyik legfinomabb illata ennek a dezodornak van. Felkenve kicsit ragacsos, viszont elég jól elfedi az izzadságszagot. Egész jó dezodor lenne, csak ne lenne ebben is alumínium (is).  
Ezzel sajnos elég rossz helyet foglal el a teszten, mi semmiképpen sem használnánk.

Összetevők:
Aqua, Aluminium Sesquichlorohydrate, Cetearyl Alcohol, Dicaprylyl Carbonate, Glycerin, Hamamelis Virginiana Leaf Extract, Ceteareth 33, Glyceryl Caprate, Ceteareth 30, Dimethicone.
 
A szakember véleménye:
"Ez a deo főleg pórusösszehúzó hatású, sajnos az összetevő lista elején szerepel az alumíniumsó ( Aluminium Sesquichlorohydrate). Van benne ugyan valamennyi csodamogyoró kivonat (Hamamelis Virginiana Leaf Extract), de igaziból összetétele alapján egyáltalán nem tartozik az igényes kategóriába."


Balea Deo-Kristall


Összetétel
Ammónium alum.

A szakember véleménye:
Ez egy tiszta alumíniumsóból álló dezodor. A hónalj alatti használatát nem árt kerülni, de a test más tájaira alkalmazva csodás hatást érhet el vele: a férfiak ezer éve használják már a timsót összehúzónak és gyulladáscsökkentőnek borotválkozáskor!

Illatra, összetevőre és árra is a dm Alverde natúrtermék-családjának izzadásgátlója lett a befutó, ugyanis nincsen a szervezetre káros anyag benne, kellemes, friss citromos illata van, és csak 699 forintba kerül (ugyanennyi az ára a Bionsennek is, ami viszont csúfosan leszerepelt). Érdemes még a Rossmann termékéről is említést tenni, hiszen összetevő szempontjából a második helyen végzett, és csak illata miatt nem lelkesedtünk érte jobban. Az egyik legnagyobb csalódás az Yves Rocher terméke volt a kipróbált dezodorok között.

Mielőtt vásárolna

Tehát mielőtt eldöntené, melyik terméket választja, vessen egy pillantást a termék összetevőire, és nem találja ezeket feltüntetve a deón, bármennyire is jó az illata, ne vegye meg! Azt is érdemes ellenőrizni,  hogy a gyártó valamint a forgalmazó fel van-e tüntetve, és az egyik legfontosabb, hogy rajta van-e az Országos Élelmiszer - és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) engedélyszáma, ami igazolja, hogy a dezodor egészségügyi szempontból megfelelő.
 
Ha szeretne olcsón valóban természetes dezodort használni, olvassa el egy korábbicikkünket!
 
Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!
Oszd meg másokkal is!
Mustra