LÁJFHEKK

Rákkeltő anyaggal szennyezett biotojásokat találtak Németországban

2012. április 6., péntek 20:16

A PCB-vel szennyezett tojások március végén kerültek forgalomba Németország területén, a fogyasztóvédelem visszavonta őket az üzletekből. A poliklórbifenil (PCB) többek között: mérgező, rákkeltő, mutagén és allergén. A minisztérium szóvivője nem kívánta megnevezni, hogy pontosan honnan származnak a tojások, de az biztos, hogy mindegyik a legnagyobb megengedett határérték hatszorosát tartalmazta.

egg1

A Német Élelmiszerellenőrző Hivatal egy meg nem nevezett, biotojásokat termelő cégnél poliklórbifenillel szennyezett tojásokat talált - írta a WDR. A poliklórbifenil (PCB) és a dioxin vegyileg igen stabil és különösképpen mérgezők: rákkeltők, mutagének, allergének, melyek felhalmozódnak az állati és emberi zsírszövetekben. A megyei hivatalt március 26-án értesítették az esetről, ekkor indítottak hivatalos vizsgálatot is.

A PCB-k

Olyan kémiai vegyületek, amelyekben a klóratomok részben vagy teljesen átveszik a hidrogénatomok helyét a bifenil molekulán, amely egyszeres kötéssel összekapcsolt két benzolmolekulából áll. A lakosok szervezetébe PCB-k elsősorban szennyezett levegővel, szennyezett élelmiszerrel valamint bőrön át régi elektronikai cikkek érintése útján kerülhetnek. A dioxinokhoz hasonlóan feldúsulhatnak az emberi szervezetben. Ismert, hogy a PCB-k bekerülhetnek az anyatejbe is. A PCB-k toxikussága illetve bomlása a klóratomok számától és helyétől függ, toxikusak, mutagének és mérgezőek a reprodukcióra nézve. Az EPA, IARC és DHHS (USA Egészségügyi Minisztériuma) szerint a PCB-k besorolása állatokban bizonyítottan, emberben valószínűleg rákkeltő. Forrás: kockazatos.hu

A tojások elfogyasztása nem jár akut veszéllyel, de hosszú távú fogyasztásuk veszélyeket rejt magában. A dioxin és a PCB kémiailag hasonló vegyületek, de a dioxinnal szennyezett élelmiszer már kis mennyiségben is mérgező lehet. Hosszú távú hatásai közt tartják számon az immunrendszer károsodását, bőr- és légúti megbetegedéseket, hatással van a pajzsmirigyre és a gyomor-bél traktusra is.

A dioxin

A dioxin rákkeltő vegyületcsoport, vegyipari melléktermék, mely szerves vegyületek klorid jelenlétében történő égésekor vagy klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a fejlett világban komoly közegészségügyi gondokat okoz.
1997-ban az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy a legtöbb dioxin 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo-para-dioxin (TCDD), mely a ma ismert legsúlyosabb rákkeltő anyagok közé tartozik.  Forrás: hazipatika.com

Megemelkedett dioxin-szintet legutób 2010-ben találtak tojásban és húsban Németországban. A dioxin és a PCB egyaránt a takarmányból került be az élelmiszerekbe.

Az Európai Unió tagállamai által működtetett, az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül a Németországban talált dioxinnal szennyezett tojások ügyében Magyarországot érintő hír eddig nem érkezett. kaptuk hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságától.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta