Figyelem: veszélyes csecsemő- és gyermekruhákat vontak be

Az ellenőrzések során a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a megyében nyolc kereskedelmi egységben, összesen tizenegyféle, 74 darab veszélyes csecsemő- és kisgyermek ruházati terméket talált és vont ki a forgalomból, mivel a nem megfelelően alkalmazott húzózsinórok, illetve húzózsinór-végződések miatt a termékek nem teljesítették az alapvető termékbiztonsági követelményeket.

A felügyelőség az év első hónapjaiban piacfelügyeleti ellenőrzéseket végzett, célja kiszűrni a forgalomban lévő, veszélyesnek minősülő csecsemő- és kisgyermek ruházati termékeket.

Veszélyes zsinórok

Valamennyi gyermekruháról kiderült, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, ugyanis a nem megengedett módon alkalmazott funkcionális és díszítő zsinórok használata miatt fojtási és balesetveszélyt jelenthetnek a gyermekeknek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tájékoztatja a fogyasztókat és a kereskedőket, hogy a teljesség igénye nélkül az alábbi termékeknek a forgalmazása jogsértő, használata pedig veszélyt jelenthet a gyermekkorú felhasználók részére.

Sweet Dew márkajelzésű P004 azonosító jelzésű gyermek esőköpeny.


A sárga színű esőköpeny első részén kék színű úttesten két darab piros versenyautó, az esőköpeny hátsó részének az alján szintén kék színű úttesten egy darab piros versenyautó látható. A gyermek esőköpeny kapucnis kivitelű. A kapucniban összehúzó-zsinór van, a végén csomóval és műanyag végelzáróval. A kapucniban összehúzó-zsinór van, a végén csomóval és műanyag végelzáróval. A fent megnevezett gyermek esőköpeny kapucnijában lévő zsinór fojtást és balesetet okozhat. Az esőköpeny kapucnijában lévő összehúzó-zsinór játék, vagy utazás közben beakadhat, a gyermeket magával ránthatja. A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. Az elvégzett kockázatértékelés szerint a Sweet Dew márkajelzésű, P004 azonosító jelölésű gyermek esőköpeny megnevezésű termék használata a kapucniban elhelyezett szabad végződésű, csomóval és műanyag végelzáróval ellátott húzózsinór miatt súlyos kockázatot jelent a felhasználók, a gyermekek számára.

KE YI QI márkajelzésű XT-9228 azonosító jelzésű lányka kapucnis kabát

Elől zipzáras és patentos, a bal zsebén "LWPQLSA" felirattal ellátott kapucnis lányka kabát. A termék kapucniján szőrmedíszítés van. A kapucniban funkcionális, szabad végződésű összehúzó szalag van, a végén műanyag végelzáróval. A bevarrt címke alapján a termék nyersanyag-összetétele 65% pamut és 35% poliészter. A kapucniban alkalmazott összehúzó szalag, a szabad végein lévő műanyag végelzáróval fojtást és balesetbeszélyt jelenthet a gyermekek részére. A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. Az elvégzett kockázatértékelés alapján a KE YI QI márkajelzésű, XT-9228 modellszámú lányka kapucnis kabát használata a fojtás és balesetveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználók, a gyermekek számára.


H&S márkajelzésű L-829B azonosító jelzésű lányka mellény

Elől zipzáras, kapucnis leányka mellény, melynek kapucnija műszőrmével díszített. A kapucni zipzárral leszedhető. A termék színe piros, elől a mellrészénél mind két oldalon zseb található. A kapucniban szabadvégződésű összehúzó-zsinór van, a végén csomóval és fém végelzáróval. A termék nyersanyag-összetétel a bevarrt címke alapján 100 százalék nylon. A kapucniban alkalmazott összehúzó-zsinór, a szabad végein lévő csomóval és fém végelzáróval fojtást és balesetbeszélyt jelenthet a gyermekek részére. A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. Az elvégzett kockázatértékelés alapján a H&S márkajelzésű, L-829B modellszámú lányka mellény használata a fojtás és balesetveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználók, a gyermekek számára.


Sun&Rise márkajelzésű RT-082 azonosító jelzésű kétrészes gyermek szabadidő ruha

Kétrészes kisgyermek szabadidő ruha 98-128 méretig pink és piros színben. Kapucnis, zipzáras hosszú ujjú felsőből és nadrágból álló garnitúra. A kapucniban és a nadrág derékrészében húzózsinór található. A kapucniban lévő húzózsinór végén műanyag végelzárókat alkalmaztak. A húzózsinórok nincsenek rögzítve a termékhez. A felsőn feliratok vannak, a felsőre és a nadrágra az 58-as számot varrták rá textilanyagból. A kétrészes gyermek szabadidő ruha zipzáras felső részének kapucnijában húzózsinór van, a végein műanyag végelzáró kupakok találhatók. A nadrág derékrészében szintén összehúzó-zsinór található, az nincs legalább egy ponton rögzítve a termékhez. A felsőrész kapucnijában alkalmazott összehúzó-zsinór fojtási veszélyt, a műanyag végelzárók és a rögzítetlen derék összehúzó-zsinór balesetveszélyt jelenthetnek a kisgyermekek részére. A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. Az elvégzett kockázatértékelés alapján a termék használata fojtási veszély és balesetveszély szempontjából is súlyos kockázatot jelent a felhasználók részére.


Sun & Ocean márkajelzésű azonosító jelzés nélküli gyermek kétrészes fürdő ruha (bikini)

A fürdőruha felsőt a nyakban és a hát középső részén lehet két-két különálló szabadvégződésű funkcionális zsinórral rögzíteni. A bikini oldalán csomóval ellátott díszítőzsinór van. A kétrészes fürdőruha bikini felsőrésze nyakban és háton megkötős. A termék alap színe világoskék és rózsaszín. A melltartórészen, valamint a nadrágon "SWIMMING CLUB dance 2011" felirattal. A kétrészes lányka fürdőruha felső nyakában lévő zsinór fojtást, a hátrészen levő zsinór balesetet okozhat. A gyermek nyakán megköthető bikini felsőt viselve a bekötött zsinór a gyermek nyakára szorulhat és megfojthatja. A gyermek a hátul megköthető bikini felsőt viseli, ami játék közben beakadhat, és balesetet okozhat. A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. Az elvégzett kockázatértékelés szerint a Sun & Ocean márkajelzésű azonosító jelölésű nélküli kétrészes fürdőruha használata a bikini felső nyak- és hátrészén elhelyezett húzózsinór miatt súlyos kockázatot jelent a gyermekek részére.

Seagull márkajelzésű CSQ-746 azonosító jelzésű 2 részes gyermek szabadidő együttes

Kétrészes, zipzáras, kapucnis gyermek szabadidő ruha. A kapucniban összehúzó-zsinór van a végén csomóval és műanyag végelzáróval. A termék felső részén Top Col felirat látható. A termék kapucnijában alkalmazott összehúzó zsinór és a végén lévő műanyag végelzáró fojtási és fulladásveszélyt jelenthetnek a gyermekek részére. A termék nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. Az elvégzett kockázatértékelés alapján a lányka szabadidő ruha használata fojtási-, és fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználóra nézve.

Forrás: nfh.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra