Húsvét előtti piacmustra

A hónap végén várhatóan emelkedik a piacokon a hús és a tojás ára: rövidesen megkezdődik a szokásos húsvéti készülődés. Javasoljuk, előzze meg a többletkiadást; már most szerezze be mindazt, amire szüksége lehet.

IMAG3112

Újabb jeles ünnep közeleg, hamarosan itt a Húsvét. A háziasszonynak ilyenkor könnyű a dolga: nem kell azon tépelődnie, hogy mit tegyen az asztalra. Természetesen – az elmaradhatatlan primőr zöldség mellett – sonkát sok tojással. Kíváncsian néztünk körül a piacok háza táján, azt fürkészve, hogy mennyibe kerül egy-két héttel az ünnep előtt a hús és a tojás. Főként a kurrens piacokat, csarnokokat látogattuk meg (a II., III., VIII. és XIV. kerületben), és lencsevégre vettük a tanulságos kirakatokat.

Luxuscikk lesz a tojás

A húsok árai között nincsen nagy különbség, viszont a tojás ára az egekben van, ami nem csak a Húsvétnak köszönhető: az áremelkedést az okozza, hogy a januártól hatályos, az eddigieknél jóval szigorúbb uniós állatjóléti előírásokat számos hazai telep nem tudja teljesíteni, így a tojáskínálat csökkent. – derül ki a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének egyik írásából. Tehát nemhogy csökkenni fog a tojás ára Húsvét után, hanem nagy valószínűség szerint emelkedni.

Tojásvásárlásnál mindenképpen olvassa el a tojásra pecsételt jelzéseket! Az S, M, L és XL betűk a méretet jelzik (kicsi, közepes, nagy és extra nagy). Ha ez nincs feltüntetve, könnyen járhat úgy, hogy az úgynevezett kevert tojást" veszi, ami a tojástesztünkből is kiderül: épphogy csak megközelíti az S-es méretet. Persze lehet, hogy olcsóbb pár forinttal, de ha azt vesszük, hogy mekkora a tojás tömege, semmivel sem jár jobban, mintha a kicsivel drágább M-es vagy L-es méretet venné, hiszen az összeg egyenesen arányban növekszik a vásárolt termék méretével (azaz tömegével).

Az öt piac közül, amiket megnéztünk (II. kerület, Fény utcai piac; III. kerület, Kórház utcai piac; VIII. kerület, Rákóczi téri vásárcsarnok; VIII. kerület, Teleki piac és XIV. kerület, Bosnyák téri piac), a Telekiben a legolcsóbb, 45 forint a tojás. Az összes többiben 50 forint körüli áron kapható. A Rákóczi téri piac a legolcsóbb, a budai Fény utcai viszont magas áron kínálja termékeit. A Teleki piacra meg csak az menjen, aki vegetáriánus! (Pénteken a Tescóban már nem volt 60 forint alatti tojás - csak a Value - amiről meg tudjuk, hogy nem a legjobb minőség...)

  Fény utcai piac Kórház utcai piac Rákóczi téri vásárcsarnok Teleki piac Bosnyák téri piac
Tojás/db/forint 50 48 48 45 48
Füstölt csülök/kg/forint 1990 930 998 1340 1600
Kötözött sonka/kg/forint 1600 1290 1350 1590 1450
Füstölt tarja/kg/forint 1790 2350 1600 nem kapható
2200
Füstölt kacsacomb/kg/forint 2500 2490 2190 2490 2200
Füstölt libacomb/kg/forint 2500 2490 2190 2490 2200
Füstölt bordaporc/kg/forint 1100 910 1140 nem kapható
990
Kacsacomb/kg/forint 1700 1490 1690 nem kapható
1199
Tanyasi tyúk/kg/forint 598 550 770 700 799
           

5500 tonna sonka, tízmilliárdért

Húsvétkor általában mintegy 5500 tonna sonka fogy Magyarországon, amire hozzávetőleg tízmilliárd forintot költünk. Azt nem mondhatni, hogy a piacok roskadoznak a kötözött sonkáktól, de a legtöbb füstölt árut kínáló helyen fellelhető: meglepő, hogy átlagosan 1400 forint egy kiló, de a Bosnyák téri piacon 3300 forintosra is bukkantunk. Szerencsére egyre kevesebben érdeklődnek a gyors pácolt, vákuum csomagolt, adalékanyagokkal teletömött, ízetlen, gumi húsvéti sonkák iránt – olvasható egy tavalyi felmérés eredménye a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületét (FOME) weboldalán.

Természetesen idén is nagyon fontos szempont az ár, ezért is jártuk körbe Budapest nagyobb piacait.

A tőkehús áraiban is van különbség: a budai oldalon akár 40 százalékkal is drágább lehet ugyanaz a hús, mint a pesti oldalon. Kinézetre nem térnek el egymástól, persze sokkal szívesebben vesz az ember tiszta húspultból, mint olyanból, amin látszik, hogy nem annyira rendezett", bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a drágább a jobb! Ha a régi ízélményre vágyik, csak olyan terméket vásároljon amelynek sértetlen a csomagolása, és fel van tüntetve a származási helye (a címkén elhelyezett ovális országkód és arab szám), valamint a fogyaszthatósági határidőn belül van. Az sem elhanyagolható szempont, hogy hagyományosan pácolt termékről van-e szó. Ne feledkezzen meg arról sem, hogy az igazi kötözött sonka nyers, és normális esetben annyi óráig kell főzni, ahány kilós a termék (ha kuktában főzi, jobb ízélményt kaphat!).

A csokitojás még mindig menő

Tavaly ilyenkor 2,7 milliárd forintot költöttünk édességre – derül ki egy tavalyi felmérésből. Kíváncsian várjuk, hogy ez a szám merre billen az idei Húsvétkor…

Néhány tipp a bevásárláshoz és az előkészületekhez

  1. Inkább otthon darálja le a húst, minthogy daráltan vegye meg. Sosem tudni, hogy mit tesznek benne… A piacokon és nagyobb hiperekben van rá lehetőség, hogy az ön által kiválasztott húst ledaráltassa, használja ki!
  2. Sérült vagy koszos csomagolású terméket akkor se vegyen, ha akciósan adják! Arra is ügyeljen, hogy a húsnak ne legyen ecetszaga (lejárt szavatosságra utal), és ha csomagolt, jól nézze meg az adatokat, hogy még véletlenül se olyat vegyen, aminek át vannak írva az adatai!
  3. Ha piacon vásárol, a kígyózó, hosszú sorba álljon. A sorban állás valószínűleg nem véletlen.
  4. Ne vásároljon meg mindent az első árusnál, előbb járja körbe a piacot, hogy megtalálhassa a legszebb és legolcsóbb termékeket.
  5. Vigyen magával tojástartót és szatyrokat, ezzel is könnyítve a vásárlást. Ráadásul, a műanyagzacskókért meglehetősen borsos árat kérnek mostanában: a kicsi 30, a nagy többnyire 50 forint!
  6. A hiperekben előfordul, hogy zúzmarás, illetve tömbbé fagyott az étel. Ezeket semmiképpen se vegye meg, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.
  7. Mielőtt nekiállna a darabolásnak vagy főzésnek-sütésnek, alaposan mossa meg a húsokat. (A tojásokat is célszerű bő vízzel megmosni.)
  8. A sonkát mindig lassú tűzön főzze, így az esetleges baktériumok is elpusztulnak.
  9. A nyers húst mindig alaposan csomagolja be, ha hűtőbe teszi. Jobb, ha nem érintkezik a többi étellel.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek