Róma koszos és drága, de egyszer meg kell nézni!

Ha pár napra Rómába utazik, nem árt, ha előre leszervezi programjait. Persze, ez nem azt jelenti, hogy percre pontosan ossza be idejét, hiszen ahhoz úgysem tudná tartani magát. Ne hallgasson senkire, ha arra buzdítják, hogy vegyen Róma pass-t vagy hasonló jellegű városkártyát, ugyanis amellett, hogy drága, túl sok értelme nincsen. Viszont készüljön fel a koszos vécékre, és hogy az olasz konyha jó pillanatait kifogni csak nagy szerencsével lehet.

A kiállítások általában 8-14 euróba kerülnek, ami Roma pass-szal maximum 25 százalékkal olcsóbb. Ez ugyebár 2-4 eurót jelent, ami „csak” 600-1200 forint. Akkor éri meg a kártya, ha naponta többször is használja a tömegközlekedési eszközöket, és felváltva látogatja a múzeumokat, de erre nagyon kicsi az esély, még ha úgy is tervezné… Ami viszont hasznos, hogy a Colosseumba soron kívül be lehet vele menni, ami mindig jókor jön, kiváltképp a nagy nyári hőségben. Csak hát, a helyzet az, hogy a neten körülbelül 13,5 euróért (3905 forintért) be lehet szerezni a kombinált belépőt a Colosseumba, Fórumba és a Palatinus múzeumba…

tk3s 5998

Már napokkal azelőtt, hogy Rómába értem volna, a Morcheeba számát, a „Rome Wasn't Built in a Day” (Róma sem egy nap alatt épült fel) című dalt dúdolgattam. Kíváncsian vártam, ismerőseim áradozásai beigazolódnak-e az olasz fővárossal kapcsolatban. Mivel utoljára gyerekként voltam Rómában, barátaimat kérdeztem arról, hogy hol érdemes lakni, enni, vásárolni, és hogy létezik-e olyan kártya, mint Londonban a TravelCard vagy az Oyster, ugyanis ezek költséghatékony megoldások, ha az ember naphosszat várost néz. Szerencsére (a későbbiekben rájöttem, hogy szerencsétlenségemre) elképesztő mennyiségű információt kaptam, és eszetlenül előre – már itthon – beleugrottam a jegyvásárlásba. Először megvettem a Colosseumba, Forumba és a Palatinus múzeumba szóló kombinált jegyet 13,50 euróért (3905 forint), majd a vatikáni belépőt 43 euróért (12 439 forint). Aztán, hogy teljes legyen a kép, elgurultam egy pesti irodába, ahol Róma városkártyát vásároltam 10 230 forintért. Tehát a repülőjegy megvétele után még elköltöttem majdnem 30 000 forintot, de arra sohasem gondoltam volna, hogy a pénz fele a kukában landol.

Repülés Rómába

Most, hogy a Malév gépei már nem repülnek, hihetetlen mennyiségű utast szállít a Wizzair és a Ryanair, és szerencsére nagyon kedvező áron. Mindkét társaságnál körülbelül már 15 000 forintért is meg lehet venni a repülőjegyet oda-vissza. Az időpont az, amivel kicsit sakkozni kell, de megéri.

Reptérről a belvárosba

A Wizzair gépei Fiumicino reptérre érkeznek. Innen a belvárosig a Leonardo express (a Termini állomásig) 12 euró (körülbelül 3400 forint); helyi vonat a Piramide állomásról 5,5 euró (körülbelül 1500 forint), a busz a Cornélia állomásról pedig 4,5 euró (körülbelül 1350 forint). Aki nem akar várakozni, esetleg átszállni, mehet taxival (ami egyébként nem olyan vészesen drága Rómában), vagy a reptéren toborzott csoportokat szállító tranzittal, 10-15 euróért (3000-4500 forint).

Szállás a központban

A belvárosi szállodák hihetetlenül drágák, és nem árt tudni, hogy többnyire nagyon koszosak is. Mivel a fővárosban lakni akár csak egy hétvégére is nagyon húzós, kevesen vannak, akik a négy-öt csillagos hoteleket meg tudják fizetni. Az olcsóbb szállások három éjszakára körülbelül 30 000 forintba kerülnek személyenként, amiért túl sok jó nem várható, de legalább közel vannak a központhoz.

Ételt és italt a hátizsákba!

Az éttermekhez szerencse kell, nekem nem volt. Az egyik kedvenc konyhám az olasz, már az út előtt csorgó nyállal epekedtem egy jó tésztáért, vagy vékony tésztás pizzáért. Aztán, miután már az ötödik „kockás abroszos” római étteremmel sem voltam megelégedve, feladtam. Mindegyik drága volt, hányingert keltő mosdóval, és még a kaja is ehetetlen. Egy pizza és üdítő körülbelül 15 euró (4400 forint). Óriásit csalódtam, mert egyáltalán nem ezt vártam az olasz fővárostól. Szerencsére elég sok helyen van Spar és Carrefour, ahol rendes kajákat lehet kapni, és még ha unalmasak is, de megfizethető áron.

tk3s trfgcl00214

Városnézés fillérekből

Először is szerezzen be egy Róma térképet, és jelölje be rajta úticéljait. Szerencsére Róma történelmi városközpontja nem túl nagy: a Colosseumtól a Spanyol lépcső 2,5 kilométer, a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető. Tehát felejtse el, hogy buszozni vagy villamosozni fog, főleg akkor, ha ragyogóan süt a Nap. A tömegközlekedés és az ezzel járó költségek így kilőve, viszont vizet és ennivalót vigyen magával, mert az utcai árusoknál nagyon drága! Ha mégis elfáradna, buszozzon: a tömegközlekedési jegyek mindenhol egy euróba (300 forint) kerülnek. Lehet váltani egy, három és hét napos jegyet is 4-16 euróért (1200-4600 forint).

Főbb látnivalók

Colosseum, kombinált belépő 13,50 euró (3905 forint)

A római Colosseumot Kr. u. 80-ban avatta fel Titus császár. Az ötvenezer férőhelyes arénában gladiátorok vívtak egymással és vadállatokkal élet-halál harcot. Sokan kíváncsiak a megmaradt romokra, ezért hosszú kígyózó sorokban állnak az emberek akár órákon át is a pénztárak előtt, hogy bejuthassanak. Úgyhogy ezt tényleg érdemes előre lefoglalni az interneten!

Forum Romanum, kombinált belépő 13,50 euró (3905 forint)

Az ókori Róma ítélkezésének, politikai életének és kereskedelmének a központja. Több istennek szentelt templom állt itt, és a szenátus helye is volt. Kivégző tér, bazilikák, palotamaradványok, és négy diadalív romja is megtekinthető a Forum Romanum maradványainál.

tk3s 111683

Trevi-kút, ingyenes

Egy gyönyörű kút – rengeteg turistával és két-három rendőrrel körítve. Ülő- és állóhelyet is nehéz találni a kút közelében, viszont apró bedobása kötelező: legalábbis, még az is érez késztetést rá, aki nem tervezett hasonló akciót. A hiedelem szerint ugyanis, aki pénzt dob a kútba, visszatér Rómába (én a biztonság kedvéért kívántam is valamit hozzá). A Trevi-kút 26 méter magas, és 20 méter széles, Nicola Salvi tervei alapján épült, és 1762-ben készült el. A pénzérmékből naponta körülbelül 3000 euró gyűlik össze, mely összeget a nap végén a takarító cég begyűjti, és a fele jótékonykodásra megy. Talán a Trevi-kútnak van a legjobb hangulata Rómában, közvetlenül a Fiori piac előtt. Nyüzsgés és történelem együtt, na meg Fellini.

Spanyol lépcső, ingyenes

Ez olyan találkahely a rómaiaknak, mint nekünk a Moszkva téren vagy a Nyugatinál „az óra alatt”. Hétköznap kicsit nyugisabb, de péntek délutántól megtelik nézelődővel és pénzt kicsaló kóklerekkel. Itt fokozottan vigyázzon az értékeire, és ha nem akar költeni, ne álljon szóba a virágot „ajándékozó” vagy bohócnak öltözött népekkel. Hétvégén egyébként is jobb elkerülni a Piazza di Spagnát, mert a hosszú lépcsőkön ülő emberektől mozdulni sem lehet. Ez Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője; 138 lépcsőfokból áll. A lépcső tetején az 1585-ben felszentelt Trinitá dei Monti templom és egy egyiptomi obeliszk található, a lábánál pedig egy barokk szökőkút látható.

tk3s 495mas00035

Lateráni Szent János bazilika, ingyenes – adomány 2 euró (körülbelül 600 forint)

A legkedveltebb zarándokhely a magyarok körében: az egyik oszlopon emléktábla áll annak tiszteletére, hogy 1000-ben II. Szilveszter pápa koronát küldött Szent István királynak. Emellett a római püspökség katedrálisa, a pápa címtemploma és Róma legrégebbi, illetve legnagyobb bazilikája. Ezt a bazilikát tartják a templomok „szülőanyjának”. A IV. században Nagy Konstantin alapította, majd miután többször leégett, újjáépítették és átépítették, de az alaprajza változatlan. Homlokzatát Alessandro Galilei tervei alapján építették. Számos értékes része van: természetesen a pápai trón, római időkből származó bronzajtó és szobrok.

Santa Maria Maggiore bazilika, ingyenes – adomány 4 euró (körülbelül 1200 forint)

Még azoknak is lenyűgöző látványt nyújt a templom, akik nem vallásosak. Az V. század közepén épült, az Esquilinus-dombnak azon részén, amelyet a legenda szerint Szűz Mária a nyár közepén hóeséssel jelölt meg. Számos magas művészeti értéket képviselő freskó található benne.

Trastevere

Ez Róma 13. kerülete, és nagyon jó hangulata van. A szűk kis utcácskákban helyiek üldögélnek és pletykálkodnak. A ruhák az ablakban szárítókötélen száradnak, és kedves éttermek és pub-ok teszik hangulatosabbá.

Piazza Venezia

Itt minden megtalálható – a zöld esernyős kínai csoporton át a lovashintóig. A térrel szemben fagyizók (ahol egy gombóc fagyi 5 euróba, kb. 1500 forintba kerül) és bárok találhatók. A „buzgón” dolgozó rómaiak sziesztaidőben itt pihenik ki fáradalmaikat, és közben felhúzott szemöldökkel figyelik a turistákat. Valóban, ez Róma legforgalmasabb tere, középpontjában a Viktor Emánuel-emlékmű áll, itt futnak össze és innen ágaznak szerte a város legfontosabb útjai: a Via del Corso, a Via Quattro Novembre, a Via del Plebiscito, amely keresztezi a Corso Vittorio Emanuele-t, és elvezet a Szent Péter bazilikáig, a Forum Romanumig és a Colosseumig.

Pantheon, ingyenes

Egy kedves kis téren található, éppen olyan, ahol a sok séta után már kedve van az embernek megpihenni. Na, nem a kávézóban, ahol 3 euró (1200 forint) egy presszó kávé… Azt mondják, a Pantheon esőben még szebb látvány (hát ha még villámlik is!), szóval nem is tudom, hogy szerencsénk volt-e, hogy hét ágra sütött a nap, amikor ott voltunk. Ez az egyik legjobb állapotban megmaradt ókori római műemlék, keresztény templom. Több híres ember nyughelyéül is szolgál, pl.: Raffaello, Itália első királya, I. Viktor Emmanuel.

Angyalvár, 10 euró (3000 forint)

Végre egy hely, ahol lehetett használni a Róma városkártyát! A „pass” ára tartalmazta a Mauzóleumba való belépést, de még mindig nem éreztem úgy, hogy ettől megérte volna ennyit kiadni érte. A teraszáról csodálatos a panoráma, és este gyönyörűen van megvilágítva. A temetkezési helynek gigantikusak a méretei, éppen ezért erődítményként és várként is működött. Itt található az építtető, Hadrian sírja. Várként és menedékhelyként is szolgált a 13. század elejétől.

Campo di Fiori

Az egyik legkedvesebb hely Rómában. Amikor már úgy érzi, hogy elege van a szobrokból és az ókori romokból, feltétlenül látogasson el ide. A tér közepén fekszik a piac, ahol egyébként roppant elcsépelt dolgokat lehet kapni, mégis megvan a sajátos varázsa. A piacot körben éttermek veszik körül, ahol hemzsegnek a turisták.

Az ellentétek városa

Rómában bármerre is megy az ember, több ezer éves kultúrába, ókori és középkori műemlékekbe botlik. Mindezek mellett a világhírű dizájner boltok, exkluzív éttermek és a gesztenyeárusok ugyanannyira beleillenek a város képébe. Az örök város szinte ugyanazt a képet adja vissza ma is, mint az elmúlt évtizedekben, de legalábbis nagyon hasonlít a híres Fellini film, az Édes élet képsoraihoz, csak éppen színesben. És akkor még a Vatikánról nem is beszéltünk! Nagy vonalakban csak annyit, hogy a belépőjegy 9500 forint és a neten a múzeumokba és galériákba szintén lehet kombinált jegyet vásárolni 15 euróért (4400 forint).

Róma tehát drága: egy hosszú hétvége alatt simán el lehet költeni alsó hangon (étkezés nélkül) 60 000 forintot. A repülőjegy 16 000, a szállás 30 000, belépők körülbelül 10 000 + a Vatikán és akinek szükséges a tömegközlekedés, az még számoljon rá nagyjából 2000 forintot. A legjobb városnéző időszak szeptembertől áprilisig tart, ilyenkor ugyanis még nem köszönt be a mediterrán nyár. Két és fél napba most ennyi fért bele, de minek is több dolgot belesűríteni: az csak kapkodás lett volna, és hát „Róma sem egy nap alatt épült fel”.



Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra