LÁJFHEKK

Minden, amit tudni akart a műkörömről, és amit nem

2012. március 1., csütörtök 17:56

Havonta minimum négy-hatezer forintot rá kell költenie, cserébe három-négy hétig is kitart, feltéve persze, hogy jó körmösnél csináltatta. Baj-e, ha úgy érzi, feszül a frissen felrakott tip, létezik-e zsíros köröm, porcelánt vagy zseléset érdemesebb csináltatni, és mitől tartós a legújabb körömdivat, a tartós lakk?

A műköröm már rég nem a plázacicák védjegye. Persze, főleg rajtuk látni a csicsás, ízléstelen, karom hosszúságú darabokat, és bár a köztudat ezeket azonosítja a műkörömmel, ennek valójában rengeteg fajtája létezik. Igen, még ízléses és szinte észrevehetetlen is.

Persze, ismerjük a pár száz forintos, ultragagyi verzióját is, ami egy előre elkészített műanyag forma, ki-ki kedvére ragasztgathatja fel és reszelgetheti formába otthonában. Ez a legelrettentőbb példánya a műkörmöknek, mi sem erre gondoltunk. Az igazi műkörmöt professzionális műkörömépítő helyezi fel, és persze az sem mindegy, hogy milyen a szakember. Mielőtt azonban körmöst vált, vagy éppen azon gondolkozik, hogy kipróbálja, mindenképpen olvassa el cikkünket, igyekszünk mindent elmondani a műkörmökről.

Hazánkban a két legelterjedtebb fajta a zseléből és a porcelánporból készült műköröm. Saját tapasztalat, hogy az utóbbi – a tévhitekkel ellentétben – tartós, és sokkal természetesebb hatást kelt, mint zselés társa. Mind a két fajta építhető saját körömre és tipre (felragasztható műanyag lapocska, amelyet ragasztás után vág méretre a műkörmös). A tip azonban önmagában nem jelent műkörömépítési technikát: az csak a műköröm alapja, és minden esetben kell rá zselé vagy porcelán.

A porcelán és zselés körmök, hasonló módon készülnek

A porcelán levegőre kötő kétkomponensű anyag: por a polimer, liquid monomer. Tipre és saját körömre egyaránt építhető. Egy átlagos hosszúságú francia műköröm általában egy-másfél óra alatt elkészül, ugyanez tipes változatban akár két óráig is eltarthat. Leszedése nagyon egyszerű: vagy le kell reszelni, vagy  harminc perc alatt leáztatni. A porcelánnal ellentétben a zselés műkörmöt csak lereszelni, illete lenöveszteni lehet. A zselé egykompunensű anyag, melyet szintén tipel és sablonnal is el lehet készítnei. Felrakni ugyanannyi idő, mint a porcelánt viszont nem levegőre, hanem UV -fényre köt.

Ezekről ismerni fel a jó körmöst

Az is tévhit, hogy aki drágán dolgozik, az biztosan jó is, de azért érdemes elkerülni azt is, aki a fővárosban három-négyezerért feltesz egy új szettet (és nem tanuló). Ez a művelet a valóban jó körmösöknél öt-hétezer forint körül van, ami attól is függ, hogy sima, egyszerű vagy hosszú és díszes körmöket szeretne.

Abból is le lehet szűrni, jó-e a körmös, hogy szükség van-e nála bejelentkezésre. Legyen óvatos, ha a bejelentkezés nélkül is rögtön el tudja önt vállalni, a jó szakembernek ritkán vannak lyukas órái. Érdemes referenciamunkát kérni tőle, vagy akár egy körmöt megcsináltatni vele, próbaképpen.

Az előkészítés alatt nagyon figyeljen oda, mert ha reszeléstől körme piros és fáj, jobb, ha nem hagyja tovább dolgozni a körmöst. Bármennyire aranyos és cuki a lány, valószínűleg szakmailag vannak még hiányosságai, önnek pedig súlyos fertőzése is lehet egy kilyukasztott köröm miatt.

Akkor is kezdjen el kételkedni, amikor azt mondja a körmöse, hogy azért jött fel vagy vált le a műkörme, mert önnek nagyon zsíros a körme. Ez klasszul hangzó kifogás, csak sajnos olyan, hogy zsíros köröm" nem létezik. A köröm legfeljebb attól lehet zsíros, ami a mindennapokban kerül rá: kézkrémek, testápolók, sőt, az is elég, ha csak a hajához vagy arcbőréhez ér vele. A szakember ezzel teljesen tisztában van, és ezt a hétköznapi, összezsírozódott felületet egy finom reszelővel eltávolítja, mielőtt bármit is ráragasztana.

Így spórolhat a töltésen

A töltésre három-négy hetente van szükség, mivel a műköröm a saját körmével együtt nő le. Sajnos ez a procedúra nem sokkal olcsóbb, mint a komplett építés volt: ez is belekerül négy-hatezer forintba. Ha mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy műkörme legyen, de nem szívesen ad ki minden hónapban ennyi pénzt, csak reszeltesse össze a lenőtt műkörmöt saját körmével: ez még olcsóbb, és így akár hat-nyolc hétre is ki lehet húzni a töltés idejét.

A francia a menő

A vendégeim kilencven százaléka francia műkörmöt visel. Én kizárólag porcelánnal dolgozom, mert a zselé ragacsos, nyúlik, és ezzel kezdtem el versenyezni is, így a hétköznapokban is ezt használom. A hiedelmekkel ellentétben a porcelán köröm semmivel sem rugalmatlanabb, mint a zselés, nem is mérgező, és még csak nem is irritál! Egy baja van, de az is csak a műkörmösnek jelent nehézséget: levegőre köt, tehát gyorsan kell vele dolgozni, nem tudjuk addig maszatolni az anyagot, ameddig szeretnénk. Nem beszélve arról, hogyha a vendég megunja, körülbelül negyven perc alatt oldószerben leázik, ezzel ellentétben a zselét csak hosszadalmas munkával lehet eltávolítani" - foglalta össze az alapvető különbségeket a Díványnak Csizmadia Réka műkörömépítő, szakoktató.

Nem kell pihentetni a saját körmöt

Tévhit az is, hogy a műkörörmöt időnként le kell szedetni, hogy a saját köröm regenerálódhasson. „Alapesetben erre nincs szükség, mivel a természetes körömlemez anyaga elhalt szaru, tehát nem lélegzik, ezért szellőztetni sem kell. A műköröm nem teszi tönkre a körmöket, kizárólag a műkörmös képes erre, amikor például túlreszeli a vendég természetes körömlemezét" - fejezte be a szakember.

A tapasztalataink

Két kolléganőmmel, Laurával és Mónikával elindultunk, hogy kipróbáljuk a zselélakkot és a műkörmöt. Előbbi egy szuper találmány akkor, ha az ember például nyaralni megy, vagy nincs ideje és kedve állandóan lakkozgatni, vagy a körme gyorsan ledobja a festéket. Általában nincs türelmem ahhoz, hogy kettőnél több réteget kenjek a körmömre, de fedőlakk nélkül ugye, nem olyan tartós a festés. Mindig a szívinfarktus kerülget, ha mondjuk a kulcsomat kell megkeresni a táskámban. Már pár hónapja szemeztem ezzel a módszerrel, most végre kipróbálhatom. Egyelőre nagyon elégedett vagyok, nagyon szépen néz ki: nem vagyok egy hiú lény, de még mindig megcsodálom néha-néha. Az nagyon szokatlan volt, hogy a lakkozás után nem kellett ügyelni arra, hogy mihez nyúlok, de ez nagyon felszabadító érzés. Öt nap után is elég jó állapotban vannak a körmeim, csak a felső szélénél kopott meg egy nagyon picit. Nem tudom, meddig fog kitartani, sajnos ma belekaptam egy nagyon éles fémtárgyba, amitől egy picit megsérült az egyik ujjamon, és – mint kiderült – kicsit gyenge is a körmöm, olyan, mintha kis lapocskákból állna (mint a réteges szerkezetű palakő), így lehet, hogy hamarabb ledobja majd a lakkot. Majd meglátjuk. A több rétegnek köszönhetően most mindenesetre egyenletesnek tűnik a felszíne.

Nem biztos, hogy rendszeresen igénybe venném ezt a szolgáltatást, mert azért 3500 forintért annyira nem olcsó, de ha tudom, hogy nagyon rohanós napjaim lesznek, és különböző eseményekre vagyok hivatalos, akkor befizetnék még egy körre: a kényelem nagy úr.

A gél-lakk

Az egy tévhit, hogy a gél lakk (tartós lakk) a zselé és a körömlakk keveréke, viszont ez is UV-fényre köt. Ugyanúgy elő kell készíteni a körmöt mint az összes többi eljárás előtt, majd a saját- vagy műköröm kap egy alapozást, színt és végezetül egy fényzselét. Az egész procedúra 30 perc alatt megvan és a szín hetekig fent is marad a körmön sértetlenül. Aki megunja, könnyen megszabadulhat tőle tíz perc alatt, egy megfelelő papírreszelő segítségével.

Mónikának a kezdeti idegenkedés után úgy tűnik, bejött a porcelán műköröm: Eddig nem voltam még manikűrösnél se, úgyhogy a reszelés nem volt kellemes, az anyag büdös volt, a procedúra körülbelül egy óráig tartott, és utána húzódott a körmöm, de most már tökre megszoktam. Amúgy nagyon szép lett, csak olyan furcsa látvány így a kezem, hosszú körmökkel."

Enikő első élménye a műkörömmel egy tip-zselés szett volt: „Folyton betöredeztek a saját körmeim, és marhára untam már, hogy se lakkozni se növeszteni nem tudom őket. Sétáltam a Moszkva téren, és épp volt egy lukas órám, ahogy -  szerencsétlenségemre - a környéken dolgozó műkörmösnek is, aki rábeszélt, hogy tip-zselét csináltassak. Már az baromi unalmas volt ahogyan a sablonokat próbálgatta a körmeimre és taszító érzés volt, hogy ragasztóval helyezte azokat fel. Köztudott, hogy a ragasztóban cián van, ami persze ekkora mennyiségben egyáltalán nem káros a szervezetre, na de mégis... Hülye érzés volt az is, amikor a tipeket formára vágta-reszelte. Egyből a tipek felrakása után feszültek a körmeim, aztán jött a zselé. Körülbelül két órán át szenvedtem a szalonban, és az eredménytől sem voltam elalélva; iszonyú vastag lett a végére a körmöm de legalább letörni nem tudott, csak leolvadni: egyszer, amikor rágyújtottam egy cigarettára, a szél a körmömre fújta a lángot az meg majdhogynem leégett, rohadt forró volt. Azóta kerülöm a tipet, most porcelánom van és nagyon szeretem."

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.01 18:39:50Purell

  szintén tévhit, hogy a gél lakktól papirreszelö segitségével lehet megszabadulni. csak a rossz minöségütöl.

  [link]

 • 2012.03.01 19:10:15sophiaa

  Az én viszonylag hosszú (kb 2cm) körmöm zselével van megcsinálva, összesen kb 2-2,5 óra alatt kész is van. ebből az időből úgy 20 perc az ami alatt lereszeli a régi zselét...
  Nem értem akkor, hogy ez hol több, mint hogy 40 perc alatt ázik le a porcelán...

 • 2012.03.01 19:21:46penelope garcia

  A műköröm olyan, mint a többi hülyeség, aminek ugyan semmi értelme, nem jó semmire, de azért jó sokba kerül.
  Mesterségesen gerjesztett igény, unatkozó libák számára.

 • 2012.03.01 19:24:03kb. kognitív disszonancia

  Ha már a tévhiteknél tartunk, tévhit az is, hogy a férfiak számára vonzó egy ilyen műanyag karom (gél vagy porcelán, mindegy). Kivéve persze azokat a férfiakat, akik egyébként is a plázacicák célközönsége.

  Egy szépen karban tartott,természetes köröm, színnel/fénnyel elegáns, vonzó, ez a műkarom izé köröm meg az a kategória, mint egy kétfej nagyságú szilikon duda. Vagyis megnézzük, hogy úh, áh, de azért elég közönséges, na.

 • 2012.03.01 19:50:20Panacea Regina

  Az, hogy csak a plázacicák látják szépnek és praktikusnak, nagy tévedés. Egy teljesen normális, visszafogott lány vagyok, mégis van műkörmöm (zselés, francia, az egész kb. 1 cm, tehát rövid). SENKI, ismétlem SENKI nem vette észre, hogy mű lenne, egyszerűen azt hiszik, csak szépen ki van lakkozva. Több férfiismerősöm is rácsodálkozott, amikor beavattam, hogy nem saját. Miért hordok műkörmöt, ha természetesnek néz ki? Egyrészt, mert a saját körmöm iszonyatosan gyenge, 1 mm növés után is lemezesen tört, és a vitaminpótlás sajnos nem segített rajta. Orvostanhallgató vagyok, az eredeti körmöm gyakorlatilag átszelte a gumikesztyűt a törésnél... Ezt untam meg, és rakattam föl egy teljesen természetesnek ható műkörmöt. A folyton tövig vágott köröm a legkevésbé sem esztétikus. Nekem megéri a havi 5000 forintot, hogy nincs problémám vele, 1.5 év alatt sosem tört le. Szóval mielőtt ítélkezik valaki, kicsit ásson utána a tényeknek :)

 • 2012.03.01 20:10:25gagyusz

  www.mukoromoktatas.tezzo.hu

 • 2012.03.01 20:26:19Körticsek

  A porcelán igaz, hogy kétkomponensű, de a két komponens monomer, akkor lesz belőlük együtt polimer, ha levegő (vagy UV-porcelán esetében UV-fény) éri (aktivátor) és végbemegy a polimerizáció. A zselé is monomer, csak egy komponensből áll és az UV-fény az aktivátora.

  A gél-lakktól erősen ellenjavallt papírreszelő segítségével megszabadulni, mert a vendég nem látja, hogy hol végződik az anyag, és hol kezdődik a saját körme, az elvékonyított köröm pedig fájdalmas és töredezik, visszahajlik. A gél-lakkot le kell áztatni erre való folyadékkal, a fellazult anyagot pedig óvatosan le lehet tolni a körömről.

 • 2012.03.01 20:42:21Körticsek

  penelope garcia: neked biztosan problémamentes, nem törik, nem válik fel lemezesen a körmöd, nem is rágod és nem érzed magad ápoltabbnak attól, hogy foglalkozol a kezeddel is. Ha így van, _számodra_ értelmetlen a műköröm. Azoknak viszont akik például folyton húsig rágják, gyógyulást jelent ebből a káros szokásból, ez ugyanis nem csupán rondává teszi az egész kezet, de okozhat gennyes körömágy-gyulladást és végleges körömdeformitást is.
  Vannak fokozatok, a teljesen természetes kinézetű, könnyen viselhető, diszkrét körmök és a tízcentis extrém formájú és hosszúságú, művészien díszített építmények között.
  A műkörmös emellett kézápoló is, vannak azért még olyan szolgáltatásai amiért annak is megéri meglátogatni, aki nem visel műkörmöt.

 • 2012.03.01 21:13:30bestmuffin

  Na, vajon itt is megy majd a ketrecharc? :)

 • 2012.03.01 22:36:39tea fan

  kb. kognitív disszonancia

  A műköröm szvsz a magassarkú cipő testvére - hangsúlyozza a nőies arányokat, és (ki-ki egyéni agylövése szerint) a "vadmacskaság"/"csacskaság"/a nő enyhe kiszolgáltatottságának érzetét kelti az erre fogékony férfiban.

 • 2012.03.01 22:56:01Zed is not dead yet

  Amit Regina mond, lehet egy értelmes ok, de a legtöbb műköröm, ami a szemembe ötlik (és talán itt van a kulcs, hogy ha annak is látszik, akkor már baj van) az úgy néz ki, ahogy egy természetes köröm sohasem. Ezeket én, mint férfi undorítónak találom és úgy vagyok ezzel is mint a pirszinggel és a legtöbb tetoválással, meg a szoláriummal, hogy ha egy nőn ennek nyomait látom, az segít a választásban (konkrétan elkerülni őt).

 • 2012.03.01 23:06:00Magyar100

  kb.kognitív disszonancia:így van.Az értelmesebb férfiak számára abszolút nem vonzó a műköröm.

 • 2012.03.01 23:12:02kb. kognitív disszonancia

  @tea fan:
  Ha már rokonság, akkor kacsaszáj, egyértelmű.

  Ha nem műkarmokat villantva kérdezed meg a hímeket, akkor ezt meg is mondják (Ha műkörmözöl, lesznek olyan udvariasak, hogy nem bántanak meg;)

 • 2012.03.01 23:35:17tea fan

  kb. kognitív disszonancia

  Kacsaszáj - van benne valami, bár ilyen erősen azért nem általánosítanék.

  A műköröm szupernormális inger. Az emberiség számottevő része ráharap. Ez van.

 • 2012.03.02 07:25:52BugaJakab

  Műkörmöt a férfiaknak is!!! Én ha szerekés, barkácsolás közben megsértem a körmöm, volt már hogy szinte kettétört hosszában... Ha a vérzés eláll lelakkozom, és méretre vágott géz darabot taszek rá míg még meg nem száradt. Ezt még kétszer háromszor megismétlem. Nagyon jó, mert a gyógyulást hátráltatja hogy mindenbe be akad. Így viszont össze is tartja a körmör és meg is védi a további beszakadástól. Legközelebb egy tippel próbálkozom a géz helytt! :)

 • 2012.03.02 09:29:16Slano

  Elég igénytelenre sikerült a cikk, talán jobb lett volna, ha a cikkben szereplő műköröm szakoktató írja meg. Az elütéseket meg igazán illene kijavítani (főleg a kiemelt, szürke részben).
  "Saját tapasztalat, hogy az utóbbi – a tévhitekkel ellentétben – tartós, és sokkal természetesebb hatást kelt, mint zselés társa."
  Én műkörmösként egyáltalán nem értek egyet vele, mindkettő lehet szép és természetes (meg ocsmány is, ha a kedves vendég feltétlen 10 cm-es hosszt akar.

 • 2012.03.02 09:53:44Fenimore

  Hát nem tudom, nekem a havonta 6ezer forint ilyesmire az nagyon sok. Volt már (francia) műkörmöm, jó volt, szép volt, de annyi volt, nem az én stílusom. Röviden hordom a körmeimet, lakkozom őket, szépek, ápoltak, nem vagyok a hosszú ellen, vagy akár a mű ellen. Ahogy valaki fentebb megállapította, a bajok valószínűleg tényleg ott kezdődnek, ha a műn meglátszik, hogy mű. Onnantól nem szép. Azok a színes, csillámos végű hegyes karmok a rémálmaim, amiket manapság látni egyeseken. Szóval vannak fokozatok.

  Viszont ez a hatezer forint havonta, és ez a sok meló, ami van vele a leírás alapján... hetente töltés, stb... Hát... Nem hozta meg a kedvem hozzá. Talán célravezetőbb lett volna valami kedvcsinálóval felturbózni a cikket, mert elég "ipari". Engem mondjuk akkor sem vett volna rá a műkörömre, de valami pozitív színezet nem ártott volna.

 • 2012.03.02 10:35:36Csöpp (the one and only)

  Szerintetek a hosszú, hegyes körmös cicák mit csinálnak wc után? Kb elsőre átlyukasztja a papírt... :D:D:D

 • 2012.03.02 10:50:24LION_heart

  Csatlakozom a nem halott Zedhez: akin eddig mukormot lattam arrol kesobb mindig igaznak bizonyultak a sztereotipiak: egy elkenyeztetett, onzo, hisztis, nyavalygo ribanc volt. (Meg orvos is volt kozottuk, no offense meant, Regina, bizonyara te vagy a kivetel.)

  Alapbol sem talaltam tul gusztusosnak a mukormot, kulonosen, ha ki van cifrazva es alapbol en a hosszu koromtol kicsit viszolygok (mindig felek, hogyha hozzam er a csaj, hogy megkarmol, meg akkor is, ha tudom, hogy ez nem igaz, de a tudat alatt benne van az emberben)

  Volt nehany kapcsolatom mukormos csajokkal, de hamar vege lett mindegyiknek (nem a mukorom miatt, ahnem a fentebb vazolt okok miatt.) Most mar tudatosan kerulom oket.

  Tenyleg sajnalom azokat, akiknek lemezesen vagy mashogy torik a korme, biztosan rengeteg olyan ferfi van, aki birja a mukormot. En csak egeszseges, termeszetes kormu csajjal jarok mar egy ideje, a mostani parom is ilyen :)

 • 2012.03.02 11:27:24Ernoke

  nem hiszem el, h nem káros a körömnek és a szervezetnek, ha ragasztóanyagokat kennek a lecsiszolt (!) körömre, amire aztán idegen anyagot ragasztanak. (pl. nem telepedhetnek meg gombák, baktériumok az esetleges minimális méretű résekben?)
  @Csöpp (the one and only) : ez a probléma fel sem merül, mert laposan, ujjbeggyel fogod meg a dolgokat, ha hosszú a körmöd. ha mondjuk nem 1 centis, hanem hosszabb, max. a szög változik, és idétlenül fogsz hozzányúlni dolgokhoz.:)

 • 2012.03.02 14:02:02Panacea Regina

  LION_heart: Nem veszem magamra, tisztában vagyok vele sajnos, hogy sok olyan műkörmös lány van, akinek az érzelmi/értelmi képességei hagynak kívánnivalót maguk után. Belinkelek pár képet, ami nagyon hasonlít az én körmeimre (csak az enyém még ezeknél is picit kisebb):
  [link]
  [link]
  [link]

  Ezzel csak azt akartam kifejezni, hogy léteznek teljesen szolid, észre sem vehető körmök, amiket pont az olyanok tetetnek fel, mint én, akiket nem jó minőségű körmökkel áldottak meg, de szeretnének esztétikusabb látvánnyá tenni a kezüket :)

 • 2012.03.02 14:04:58Panacea Regina

  *szeretnék, elnézést a hibáért

 • 2012.03.04 10:57:51pilota_keksz

  Ernoke: lecsiszolt??? na, olvasd el akkor még egyszer azt a cikket, mert elsőre úgy tűnik, nem sikerült

  Magyar100: értelmes férfiak nem olvasnak műkörmös cikket, pláne nem szólnak bele olyan dolgokba, amihez nem értenek..

  sophiaa: egyetértek. A különbség abban van, hogy azalatt a 40 perc alatt nem a körmösnek kell dolgoznia, 40 percre oldószerbe rakja a vendég kezét, ahelyett, hogy dolgoznia kellene a reszelővel vagy a géppel. Kinézetre szerintem semmi különbség nincs a szépen elkészített porcelán és a zselé közt. Viszont a porcelán liquidje kurva büdös, amit persze a vendég szagol.

 • 2012.03.06 13:27:46Ernoke

  @pilota_keksz
  inkább neked kéne...
  "A szakember ezzel teljesen tisztában van, és ezt a hétköznapi, összezsírozódott felületet egy finom reszelővel eltávolítja, mielőtt bármit is ráragasztana."
  tehát a körmöd legfelső rétegét lecsiszolják, mielőtt ráragasztanak.

 • 2012.05.07 21:13:55Rebca

  [link]

  Zselélakkot itt próbáltam ki először és nem is mentem máshova. Nagyon kedves csajszi, amíg pesten éltem jártam hozzá és hiányzik a lakk is és a társasága is, jó beszélgetőpartner. Nem tudom már milyen áron dolgozik de 3000 ft alatt volt a Shellac. Ha nem tetszik egy köröm vagy valami probléma van, változtat rajta. Nagyon ügyesen és precízen dolgozik. Ja igen, nem ő vagyok és nem fizetett reklám. :P

  Alapból erős körmöm van, viszont lakkozni már nem szeretem mert mindig csak lepattog meg csak a nyűg van vele. Ez a cucc viszont bombabiztos és gyönyörű. Egyre több színben jön ki ami szintén pozitív.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta