A Nagy Vajkóstoló: magyar lett a legjobb és a legrosszabb is

A boltok polcai roskadoznak a különböző típusú vajaktól, mégis kevesen vannak tisztában azzal, milyen a minőségi vaj íze, textúrája. Gyors körkérdésünk alanyainak hetven százaléka a vajat preferálja a margarinnal szemben, ezért úgy döntöttünk, hogy összevásárolunk néhány típust a különböző árkategóriákból és megversenyeztetjük őket.

A szempontokból ezúttal nem csináltunk nagy ügyet: egyszerűen a legfinomabb, legkenhetőbb vajat kerestük. A márkahűség miatti részrehajlást a minimálisra kívántuk csökkenteni, ezért a vajakat - miután félórát álltak szobahőmérsékleten, hogy kellően kenhetőek legyenek, és az ízük is kibontakozhasson - kis kenyérkatonákra kentük, kilétüket pedig csak utólag fedtük fel hat tesztelőnk előtt. A tesztben szereplő vajak zsírtartalma minimum 82 százalék.

A tesztben résztvevő vajak

Sajnos a magyar vajak közül csak a Nádudvari teavaj tudott csak bekerülni az elsők közé, de ott legalább az első helyre. Azonos pontszámmal ugyanis megosztott első helyezést ért el a Kerrygold és Nádudvari teavaj, második lett a Lurpak, harmadik a Meggle.

IMAG2663
Tuna Judit

Kerrygold vaj 200g, 589 forint

A tesztben szereplő vajak közül az egyik legjobb, persze nem lenne baj, ha kicsivel olcsóbb lenne, de az íze mindenért kárpótol. Sárgás színe van, jól kenhető, nagyon krémes, bár az illata a RAMA margarinra emlékeztet. Mivel sózott vaj, édes sütikhez nem ajánlott, de gyermekei úgyis megeszik még a hétvégi sütés előtt. Szerintünk - a felirattal ellentétben - ez azért erősen sózott, de nincs kellemetlen utóíze.

IMAG2669
Tuna Judit

A maximális 5 pontból 4,5 pontot ért el.

Lurpak 200g,  679 forint

A dán vaj lett a teszt egyik egyértelmű nyertese. Könnyen nyitható és zárható, gusztusos műanyag dobozban van, és a benne lévő vaj kellemes sárgás színű. Nagyon jól kenhető (és ami nagyon hasznos, hogy hidegen is), ezáltal a serpenyőben is hamar felolvad, könnyű vele a sütés-főzés. Eléggé tejszínes és erősen sós, de sajnos az első finom íz után rövid ideig tartó, kellemetlen utóíze van.

IMAG2665
Tuna Judit

A maximális 5 pontból 4,75 pontot ért el.

Magyar vaj 100g, 255 forint

A Magyar vajnak sikerült az utolsó helyet bezsebelnie az olasz Parmareggio vajjal egyetemben. Elképesztően béna a csomagolása; a magyar vajaktól megszokottan sápatag hófehér. Egyáltalán nem kenhető, nincsen íze és szaga sem. Az egyetlen vaj volt a teszten, amelyik nyomdafestéket nem tűrő értékeléseket kapott.

IMAG2667
Tuna Judit

A maximális 5 pontból 1,6 pontot ért el.

Meggle 200g, 299 forint

A német vaj volt az egyik meglepetés a teszten. Úgy gondoltuk, hogy a nem túl jó ízű tejet gyártó cég vajban sem fog jeleskedni, és eleinte úgy tűnt, igazunk lesz. A termék papírcsomagolása katasztrofális, könnyen szakad és visszazárhatatlan. A vaj színe viszont szép sárgás, és nagyjából egyöntetű volt a tesztelők véleménye: ez hasonlít legjobban az igazi vaj-ízhez. Van utóíze, de az is a valódi vajat idézi. Elég jól kenhető, és a serpenyőben ez is gyorsan, könnyen folyékonnyá alakul, már egészen kis láng használata esetén is. A harmadik helyen végzett a teszten.

IMAG2668
Tuna Judit

A maximális 5-ből a csomagolása miatt kapott 4 pontot, bár az ára mindent visz! Jó tanács: a mérete miatt nem árt beszerezni egy vajtartót, ha emellett a termék mellett dönt.

Mizo Teavaj 100g, 329 forint

Az utolsó előtti helyet szerezte meg a magyar termék. A csomagolása förtelmes, szakadós és olyan hófehér a vaj benne, mint a friss hó. A másik magyar versenyzőhöz abban is hasonlít, hogy ennek sincs íze, ami után meglepő, hogyan tud annál rosszabb utóíze lenni. A félórás állás után is kemény volt, csak darabosan lehetett a kenyérre kenni. Egyetlen pozitívuma, hogy a serpenyőben gyorsan felolvadt, aki meri, süssön vagy főzzön vele bátran.

IMAG2670
Tuna Judit

A maximális 5 pontból 2,9 pontot ért el.

Nádudvari Teavaj 100g, 299 forint

Elég jó a csomagolása, nem szakadós, és a vajnak nagyon halovány, betegesen sápadt színe van. Nem szívesen kóstolták meg a tesztelők, mert a Mizós vajtól néhányuknak még az étvágya is elment, és úgy gondolták, ha ez is olyan, mint az előző, inkább csak üres kenyeret ennének magában. Szerencsére a vaj végül sikeresen visszahozta a lelkesedésüket, kellemesen csalódtak: nagyon enyhén sós és kellemes utóíze van.

IMAG2672
Tuna Judit

A maximális 5 pontból 4,5 pontot ért el.

Rochefort Burro Tradizionale dalle fattorie delle Ardenne 100g, 299 forint

Igaz, hogy papírcsomagolása van ennek a vajnak is, de nem szakad el, kinyitás után is simán vissza is lehet zárni. A vajnak sárgás színe van és az egyik legkönnyebben kenhető vaj. Enyhén joghurtos, sós ízű, viszont kesernyés utóíze van ami szerencsére hamar elmúlik.

IMAG2671
Tuna Judit

A maximális 5 pontból 3,5 pontot ért el, főként a kesernyés utóíze miatt.

Parmareggio Burro vaj 200g, 799 forint

A teszten részt vevők között a legdrágább, mégis a vajak szégyene. A csomagolását annyira túlspirázták, hogy ha egyszer kinyitja, soha többet nem tudja visszazárni. Se vaj íze, se vaj kinézete: hófehér zsírtömb. Alkalmatlan a kenésre, viszont ehetetlen ízű, az utóízéről már ne is beszéljünk. Egyetlen előnye van: nincsen semmi szaga, ezért nagyon jól lehet például a könyvespolcon könyvtámasz, vagy nehezék az íróasztalon. Csak megenni ne akarjuk.

IMAG2666
Tuna Judit

A maximális 5 pontból csak 2-t ért el.

Mi a vaj?

Emberi fogyasztásra szolgáló zsiradék, amely állati tejből, tejfölből illetve tejszínből készül. Az igazi vaj a teavaj, zsírtartalma legalább 80 százalék, a többi – ezen zsírtartalom alatti készítmény – már nem nevezhető vajnak, csak szendvicsvajnak vagy vajkrémnek. Előbbi legalább 70 (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68), utóbbi 40 százalék zsírtartalmú..

A vajak szavatossági ideje rendkívül rövid, tartósítás céljából sózzák vagy derítik.

A derítés

A derítés (vagy kisütés) tartósítási módszer. A forró vajat kis lángon hosszú ideig hőn tartják, majd ülepítik és/vagy átszűrik viszonylag sűrű szövésű anyagon. Az eljárással a vajból eltávoznak a felesleges anyagok; az eredménye az áttetsző sárgás vaj. A derített vaj sütésre is jobban felhasználható.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSz) összeállításában olvasható: változatos étrendből egy egészséges embernek nem kell teljesen kizárnia a vajat, mert mértékkel fogyasztva könnyen emészthető, és kevésbé rakódik le az érfalra. Ezen kívül rendkívül jó forrása a zsírban oldódó (A, D, E és K) vitaminoknak.

Fontos tudni, hogy a tejfehérje-allergiások kerüljék a vaj fogyasztását, beleértve a hosszabb eltarthatósági idővel bíró tisztított vajat, más néven ghít (a vajból hevítéssel nyert zsiradék); a laktózérzékenyek viszont bátran fogyaszthatják - ajánlja a Wikipédia

Pár tipp, hogy mire jó még a vaj a kenyér megkenése mellett

  1. Rizs és tészta főzésekor rakjon egy kevés vajat a vízbe, így nem ragad össze az étel.
  2. A megavasodott vajat meg lehet menteni. Oldjon fel hideg vízben két csipet szódabikarbónát, és helyezze bele az avas vajat két-három órára. A szódabikarbóna felfrissíti a vajat.
  3. Vége a gyantafoltoknak a lepedőn! Ha ön is gyakran gyantáz otthon, és nem annyira ügyes, mint a kozmetikus, csak kenje be a lecsöpögtetett felületet vajjal és mossa ki az anyagot.
  4. Nagyon hasznos tipp, hogy a serpenyőben lévő vajhoz adjon hevítés közben egy csipet sót, így nem fog fröcskölni.
  5. Tatárbeafsteakhez készítsen díszvajat: az olvasztott vajat helyezze szilikon jégkockatartóba és pár percre tegye be a mélyhűtőbe. Tálaláshoz óvatosan nyomja ki a tartóból a tányérra.
  6. Nem lesz hagymaszagú a hűtője, ha a félbevágott hagymát bekeni egy kevés vajjal, majd a szokásos módon csomagolja.
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek