LÁJFHEKK

Az olcsó kínai harisnyanadrág lealázta a négyezrest

2011. december 10., szombat 18:46

KIlenc vastag harisnyát teszteltünk, és jó hírünk van: ezen lehet sprórolni. Gondolta volna, hogy van olyan kínai termék, ami nem csak olcsóbb, de jobb is, mint valami jó minőségű luxusholmi?

Tél van, beköszöntött a hideg, és ezzel együtt a vastag harisnyanadrágok időszaka is. Nem könnyű az évnek ebben az évszakában csinosan öltözni, de mi megpróbáltuk megkeresni a tökéletes harisnyanadrágot. Olyat szerettünk volna, amelyik azonkívül, hogy jó minőségű, meleg és kényelmes, még szép is. A küldetésünk nem tűnt lehetetlennek.

Modellünk (170 centiméter, 54 kilogramm) segítségével kilencféle harisnyanadrágot teszteltünk, és közben bónuszként belefutottunk egy szuper alakformáló harisnyanadrágba is, amelyik nemcsak hogy luxuskategóriás, de még gyönyörű is.

Mikroszál (microfibra, microfiber)

A mai téli harisnyanadrágok szinte kivétel nélkül mikroszálból készülnek. Egy ilyen szál annyira vékony, hogy szabadszemmel alig látható!  Egy fonálban akár 100 mikroszál is lehet, emiatt a harisnya anyaga légáteresztő, tapintása nagyon finom, puha, selymes.  A harisnyanadrágok összetétele általában 90 % poliamid (perlon vagy nylon) ami egy nagyon ellenálló szintetikus szál, és 10 % elasztán, ami egy rendkívül rugalmas szál. Minél nagyobb az elasztán tartalom, annál „rugalmasabb” a harisnyanadrág.

1. Gabriella (3-as méret, 50 den, 1 260 forint)

Borzasztó anyaga van, irritálja a bőrt, és nyakig ér a dereka. Viszont jó a színe: valamit valamiért.

2. Calzedonia push-up (3-as méret, 80 den, 2 890 forint)

Ezt szintén nem kedveltük meg. Nagyon rossz az anyaga, őrülten bele lehet izzadni, ráadásul borzasztó szűk. A levegőt nem engedi se ki, se be, viszont meleg. A híres push-up hatás: oldalnézetből formás popót csinál, de hátulról úgy nézett ki a modell benne, mint egy érett körte. Mivel nagyon összetartja a hájat mind a csípőn, mind a fenékrésznél, totál előnytelen a viselete, mert a combokhoz már a szimpla erősítetlen anyag került. Így optikailag a lábakat vastagítja. Nem érdemes megvenni, mert épp olyan csalódást okoz, mint a férfinak, amikor lehámozza rólunk.

3. Socks & More 38-40-es méret, 70 den, 2 790 forint/2pár

Ahhoz képest, hogy az egyik legvastagabb harisnya amit teszteltünk (70 denes), eléggé áttetsző. Kicsit üvegszálas, viszont jó az anyaga, és meleg.

Mit jelent a den?

A den (denier) 9,000 méter fonál tömegét jelenti grammban kifejezve, tehát nem SI mértékegység, mégis ez terjedt el.  Az SI mértékegység a tex, a harisnyanadrágoknál használatos a decitex (dtex) ami 10,000 méter fonal tömegét jelenti grammban.  Létezik 8 denes nyári harisnya, 15-20 denes normál, és 30-40-50 denes őszi/tavaszi. A téli harisnyanadrágok lehetnek 60-70-80-100-120-150-200 -240 és 300 denesek, de csupán a den nem hordoz minden infomációt. Van olyan 50 denes harisnyanadrág, melynek tapintása a szövés technológiája miatt sokkal sűrűbb, mint egy 70 denesnek. Így, ha személyesen vásárolunk harisnyát, legegyszerűbb tapintással meggyőződni az anyag vastagságáról.

4. Tezenis M, 50 den, 890 forint

Nem a legjobb az anyaga, de azért még hordható. Nagyon magasan van a dereka, viszont nagy fenékre ideális, mert kicsinyíti. Van lábujjvarrás nélküli változatban is, körülbelül 1500 forintért.

5. Miss Sixty mikroszálas 2-es méret, 50 den 3 590 forint.

Egyáltalán egyáltalán nem homogén, viszont évekig lehet hordani.

6. Orsay S/M mikroszálas, 80 den, 1 695 forint.

Az Orsay harisnyanadrágja óriási meglepetés volt. Rendkívül jó az anyaga, nagyon rugalmas, és épp csak annyira fényes, amennyire kell neki. Hátránya, hogy csak négyféle színben lehet kapni: kék, citromsárga, fekete és barna. Az utóbbi kettő színt gyorsan elkapkodják, ezért szemfülesnek kell lenni, ha valaki ilyet szeretne magának venni. Sajnos méretben sincs nagy választék, vagy legalábbis már nem maradt.

7. Calzedonia mikroszálas 2-es méret, 50 den, 1 500 forint.

Nagyon szép színekben kapható, elfogadható áron. A kettes méret tökéletesen illeszkedett a modellen. Csípőfazon, és a csípőrésznél körülbelül nyolc centiméter hosszan megerősítették a varrást. Ez több szempontból is jó: melegebb, alakot formál, nem kell nyakig felhúzni, és kicsinyíti a nagy feneket. Kényelmes, és az anyaga is kellemes érzetű a bőrön.

Miért csúszik le a harisnya?

A harisnyanadrágviselés egyik leggyakoribb problémája, hogy ha rosszul választunk méretet, akkor lecsúszik. Ha valaki nem nadrág alá viselné, hanem szoknyát hord, akkor ez a jelenség igen kellemetlen lehet, mert szinte állandóan igazgatni kell. A lecsúszás megakadályozására a megfelelő méret lenne a megoldás, de ez azért nehéz, mert az eltérő gyártók más és más méretezési rendszert használnak (lásd méretezés). Bevált megoldás lehet a lecsúszós, de szívünkhöz nőtt harisnyanadrágot egy fölé húzott (francia) bugyival tartjuk a helyén, mely nemcsak megtartja a rakoncátlan ruhadarabot, hanem szebb látványt is biztosít. Aki pedig szeret télen bodyt viselni, az megteheti, hogy a harisnyanadrágot a body alá húzza fel.

8. La Perla mikroszálas M, 50 den 4 200 forint.

Nem volt annyira homogén, mint a kínai gyártmányú, de kifejezetten gyönyörűen mutatott a lábakon. Kellemes viselet, és ez is csípőfazonú harisnyanadrág. Méretre pont megfelelt. Érdekessége, hogy illatosított a harisnya (mindegyik harisnyát és harisnyanadrágot La Perla parfümmel illatosítják). Ahhoz képest, hogy csúcskategóriás, teljesen megfizethető áron kínálják.

9. Kínai gyártmányú mikroszálas, márkátlan harisnya az Ázsia Centerből M, 50 den, 1 200 forint.

Roppant jó az anyaga, nagyon meleg és rendesen összetart. (A fotókon is látszik, hogy jól formálja az alakot.) Teljesen homogén, és nem csillog. Ennek a harisnyanadrágnak még a Calzedoniásnál is vastagabb a csípőrésze. Bírja a mosást, nem bolyhosodik ki, úgyhogy hacsak le nem szaggatják a viselőjéről, akár többéves befektetés is lehet a megvásárlása.

+1 La Perla alakformáló lycra harisnyanadrág M, 30 den, 4 600 forint.

A plusz egyes alakformáló harisnya ugyan csak 30 denes, de elég sűrű az anyaga ahhoz, hogy pár hétig kitartson. Gyönyörű a lágyékrész kialakítása: olyan, mintha egy egyszerű vonalú franciabugyit vettünk volna fel alá (ez egyébként a legtöbb La Perla harisnyára érvényes). Nagyon jól összetart, viszont nem microfibrás, hanem lycra, ezért magassarkúban kicsit csúszkálhat. Aki nem bírja a nejlonos érzetet, már most búcsút inthet neki. Arra is ügyelni kell, hogy akinek nem kifejezetten vékony a lába, egy mérettel nagyobbat vegyen, mert különben szorítani fog.

Ezt a mustrát tehát egész meglepő módon az olcsó kínai harisnyanadrág nyerte – egyaránt messze maga mögé utasítva a kicsivel drágább Calzedoniát és a luxus La Perlát. Az Orsay és a Miss Sixty következik utánuk a sorban, majd: Tezenis, Socks & More, Calzedonia push-up és végül a legrosszabb, a Gabriella.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.12.10 19:53:24efi

  Továbbra sem tudom elképzelni a szituációt felkelés után:
  lássuk csak hány fok is van most reggel 7-kor, éppen -1. Nos, akkor a megfelelő viselet 10 centis short, meg harisnya, már veszem is fel.

 • 2011.12.10 20:12:42Intizar

  Létezik egyáltalán olyan harisnya a világon, amit lehet egy teljes napon át viseli, ülni benne az íróasztal mellett, úgy, hogy mégsem kap tőle az ember viszketőrohamokat? És nem lesz harisnyamintás a combja?

 • 2011.12.10 20:20:51N_Anna

  Nálam ma a Calzedonia nyert, de nem az 50, hanem a 100 Denes! Az 50 -es az ilyenkor már vékony szoknyával!

 • 2011.12.10 20:51:42Zerlina

  Na vessük egy pillanatra össze: "Modellünk 170 centiméter, 54 kilogramm", és "A híres push-up hatás: oldalnézetből formás popót csinál, de hátulról úgy nézett ki a modell benne, mint egy érett körte."
  Nem ilyen alakra találták ki a push-up-ot...

 • 2011.12.10 21:23:31efi

  Intizar
  Télen rendesen fel kell öltözni, aztán nincs ilyen baj. Nem harisnyában flangálni, amiben az ember kint megfagy, bent megsül.

 • 2011.12.10 21:44:42bestmuffin

  efivel értek egyet. Tél van, hideg van (és ne mondja senki hogy nincs!!!!!!), időjárásnak megfelelően kell öltözködni és akkor nincs gond.
  Tudom, most nagyon gonosz leszek, de nem tudom sajnálni azokat, akik képesek télen szoknyában flangálni, aztán meg sírnak hogy itt fáj a vese, ott meg a petefészek, legrosszabb esetben évek múlva már gyerek se lehet....
  Persze azt is aláírom, hogy én konzervatív vagyok, mert az egészségemet helyezem előtérbe a divat és trendiség hátrányára.

  A cikkben amin nagyon megakadt a szemem:
  "Mivel nagyon összetartja a hájat mind a csípőn, mind a fenékrésznél, totál előnytelen a viselete..."
  Ezt a hájas dolgot a 170 centis, 54 kilós modellel teszteltétek le? Hol volt rajta háj?

 • 2011.12.10 22:20:56Victoria Principal

  A Candida gombás megjegyzés legalább olyan okos, mint a villamos kapaszkodójától AIDS-et lehet kapni.

 • 2011.12.10 23:31:25Buci-Bigyo

  Soft, akril harisnyanadrág, jó meleg, vastag.Oszt jónapot! :D

 • 2011.12.10 23:50:30Almandin

  @efi: Én télen-nyáron harisnyát hordok. Zoknit főleg csak otthon viselek, vagy ha néha tornacipőt húzok. Meleg időben vékony harisnyát vékonyabb szoknyával. Hidegben vékony harisnyát nadrággal, vagy vastag pamut, vagy akrilharisnyát hosszú, meleg szoknyával+csizmával.
  @bestmuffin: Télen is lehet szoknyát felvenni úgy, hogy ne fázzon az ember. Meleg, hosszú szoknyát kell viselni meleg harisnyával. Sőt, több harisnyát is lehet egymásra húzni. Tehát a téli szoknyaviselés nem egyenlő a vacogással. Azok pedig szerintem is hülyék, akik télen nyári szoknyákat viselnek vékony harisnyákkal.

 • 2011.12.11 00:32:11Kunert

  Próbáltátok már?
  [link]
  Igazi téli harisnya család, mely nemcsak szép, hanem kellemesen melegít is.
  Érdemes végiglapozni ezt az oldalt. Akad itt harisnya, mely nem fut fel (egy svájci teszt szerint jelenleg a legjobb 20DEN-es kategóriában), szép alakot formál, vagy éppen megkönnyíti a sokat állók/ülök komfortérzetét.
  Aki a divatos dolgokat keresi, nagyobb választékot keresve sem találhat.
  A minöségre pedig mi lehet nagyobb garancia, mint a száz éves múlt és a német megbízhatóság?

 • 2011.12.11 00:56:00Almandin

  @Kunert: Én vékony harisnyákat hordtam ebből a márkából, de már évek óta nem láttam a márkát a boltokban. Köszönöm a linket!

 • 2011.12.11 00:56:07PrincessKate

  Abból a bizonyos Asia centeresből én vettem, 2.mosás után kezdett szöszös-bolyhos lenni. És viszketős. Fázós vagyok, és amúgy is ritkán hordok szoknyát, de ha mégis, fekete cicanacival inkább, attól nem vakarom le a bőröm.

 • 2011.12.11 07:03:11magyar bucó

  Almandin:

  "Azok pedig szerintem is hülyék, akik télen nyári szoknyákat viselnek vékony harisnyákkal."

  Tegnap este a metrón láttam egy lányt, nem tudom, milyen szoknya volt rajta, nem látszott ki a (fenékig érő) kabát alól. Szandálban volt, harisnya nélkül. Nincs nagyon hideg, de hogy nem fagyott be neki...

 • 2011.12.11 11:58:38Easyke

  Gyerekek, a 2-es képnél kicsit (nagyon) elrontottátok a fotoshopot. Az igazinak szánt kép mögött látszik egy másik, kisebb (gondolom, az eredeti) kontúr. Tehát a modell hasa valójában egy teljesen más vonalon fut (tessék megnézni a fekete bugyi vonalát), mint a harisnya.
  A felirat, hogy nagyon magasan végződik és így kibuggyanhat belőle a háj - hogy is mondjam? Ha az ember hájas, akkor a csípőnél végződő harisnyából meg az úszógumi hája buggyan ki... Nem tökmindegy?

 • 2011.12.11 12:22:00anyósnyelv

  Kunert nagyon szimpi, de hol található, mert én életemben egyszer találkoztam vele, egy már megszűnt üzletben.

 • 2011.12.11 13:00:53N_Anna

  Kunert (és még rengeteg más márka) kapható a Müller drogeriaban, a Blaha Lujza téren.

 • 2011.12.11 13:28:52Kunert

  A Kunert magyarorszagi kepviseletet az alabbi cimen talaljatok:[link]
  Itt egeszen biztosan meg tudjak mondani, hol van a legszebb valasztek. Sok oromet kivanok a markaval es persze boldog karacsonyt Mindenkinek. K.

 • 2011.12.11 13:41:35Kunert

  Akit esetleg érdekel (sajnos csak németül):
  [link]

 • 2011.12.11 14:24:30sweety

  A modell állítólag 170 cm és 54 kg. Itt valamelyik nem igaz.

 • 2011.12.11 15:19:46  

  Easyke,

  Te haluzol. Nem is értem, egyáltalán mire gondolhatsz. Talán az árnyékot véled "eredeti" körvonalnak?

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta