Mi kerül hárommillióba egy vécén?

Igazi burzsujnak több millió forintos kell legyen a klotyója is, és még csak nem is kell színaranyból lennie ahhoz, hogy ennyit kérjenek érte.

Totónak hívják, de nem kutya

Nekem eddig Totóról mindig Dorothy kiskutyája ugrott be (esetleg az amerikai rockbanda), bár semmiképpen sem szeretném az egyik leghíresebb ebet, vagy a kedvenc zenekaromat egy luxusvécéhez hasonlítani. Ez a Toto azonban egy japán vécé ami 5 000 amerikai dollárba (1,1 millió forint) kerül. Nem valami olcsó, de ezért az árért rengeteg extrát kapunk hozzá. Például van benne egy olyan szenzor, ami, ha közeledünk, automatikusan felnyitja a fedelet.

Toto Neorest 600
Toto Neorest 600

Dolgunk végeztével a vécé automatikusan lehúzza magát és becsukja a wc ülőkét is. Természetesen az ülésfűtésre is gondoltak, és persze van hozzá távirányító is, mert a beépített bidét ilyenformán is lehet aktiválni.

A vécé örök darab

Hang Fung a fürdőszobában
Hang Fung a fürdőszobábanMike Clarke

A következő arany toalett kinézetre jóval egyszerűbb, ámde sokkal drágább: 5 millió dollárba (1,1 milliárd forintba) kerül. Ez a 24 karátos arany szaniter Hang Fung ékszerész tömör arany fürdőszobájának jellegzetessége Hong Kongban. A cég akkor készítette, amikor az arany még 200 dollár (45 000 forint) volt unciánként, és azt tervezte, hogy beolvasztja, ha az arany unciánkénti ára valaha eléri az ezer dollárt (223 000 forint). Amikor 2008-ban az arany ára megközelítette ezt az értéket, a cég mégis úgy döntött, hogy nem olvasztják be az aranyklotyót. Helyette a vécé környezetében lévő 1 tonna fürdőszoba-kiegészítő esett áldozatul.

Trón, nem csak királyoknak

dagobert

Ez a lenyűgöző, trónnak kinéző vécé 14 123 amerikai dollárba (3,3 millió forint) kerül. A neve pedig: Dagobert. Névadója a 8.századi francia dinasztia utolsó uralkodója, Dagobert király.

Amikor a vécé fedele felemelkedik, a Le Bon Roi Dagobert című dallamot játssza. Iszonyú mázli, hogy ha a trónon megkönnyebbül az ember, arról mindenki értesül, ugyanis a lehúzó láncot egy csengővel kötötték össze. Gyerekeknek ideális, legalább nem kell ordibálniuk, hogy aaanyaaaaa, kész vagyok!

Váltson jegyet a vécére

Ez az utolsó egy igazán kivételes darab, mivel 750 000 amerikai dolláros (176 millió forint) ára ellenére ez egy közvécé. Őrült szerencsések a kínaiak, mert  30 jüan (1 100 forint) fejében már ki is próbálhatják. Bár maga a mellékhelyiség ingyenesen használható, de ehhez előbb ki kell fizetni a fenti összegért a belépőt a sanghaji Moon River Art Parkba.

2005-ben, amikor bemutatták, a közönség akár két órát is várt türelmesen, libasorban, hogy kipróbálhassák. Unalmas lehet két órán keresztül várni, kivéve persze akkor, ha az embernek nagyon kell...

Oszd meg másokkal is!
Címkék

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek