Szamártejből készül a világ legdrágább sajtja

Amikor különleges sajtokról beszélünk, általában mindenkinek Franciaország és Svájc ugrik be. Érdekes, hogy a világ legdrágább sajtjai között egyik ország terméke sem kapott helyet.

Közel van, mégis elérhetetlen

A Pule füstölt sajtot a szomszédunkban, Szerbiában készítik, és egy kiló ára egészen elképesztő módon 320 000 forint. Azért ilyen drága, mert szamártejből készül, és egy szamár egész évben összesen ad annyi tejet, mint egy tehén egy nap alatt.  Egy kiló ilyen sajt elkészítéséhez pedig huszonöt liter szamártejre van szükség.

tk3s 13070014

Ló sajt, nem lótejből

A Dél-Olaszországban nagyon népszerű és széles körben elterjedt sajt, a Caciocavallo Podolico szintén nagyon drága, kilója 300 000 forint. Jellegzetes körte alakja van, a héja fényes, az állaga nagyon krémes, a nevét (magyarul "Ló Sajt") pedig onnan kapta, hogy a Podolica (ritka olasz tehénfajta) tejét ló hátára akasztották egy zsákban, és addig szállították, amíg az meg nem aludt. A sajt gyártása ráadásul csak idényszerű, mert a Podolica kizárólag májusban és júniusban ad tejet.

Caciocavallo

Jó a sajt hideg ellen?

Egy ötvenkilenc hektáros jávorszarvas tejüzemben Bjursholmban, Észak-Svédországban készül a világ harmadik legdrágább sajtja, kilónként 250 000 forintot kell perkálni érte. A sajtot háromféle jávorszarvas tejéből készítik: Gullan, Haelga, és Juna fajtákéból. Ez a sajt szintén nem volna alkalmas nagyipari gyártásra: körülbelül másfél órát vesz igénybe egy jávorszarvastehenet megfejni, és naponta maximum csak egy gallon (3,8 liter) tejet tud leadni, de azt is csak május, és szeptember között.

tk3s 2f511085

Tehén kecskével

Az olasz Lombardia egyik jelképe a Bitto sajt, ami a Val Gerola és a Val di Albaredo két völgyéből származik. Alpesi magasságokban legeltetett tehenek tejéből készítik, tíz-húsz százalék kecsketej hozzáadásával. A sajt közepes vagy hosszú érlelésű, homorú henger alakú, és eléggé lapos. Egy kilogramm ára, körülbelül 28 000 forint.

Bitto

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek