Luxury, please a gazdagoknak, karácsonyi vásár a pórnépnek Bécsben

Vasárnap reggel óriási hévvel és nagy reményekkel indultunk el Bécsbe a Luxury, please néven futó luxuskiállításra. Már a Hofburg (a bécsi Heldenplatzon álló épületegyüttes, az egykori császári palota) bejáratánál világos volt, hogy itt valami grandiózus dolgot fogunk látni. Így is lett. Csak éppen nem pont úgy, ahogyan gondoltuk. Kívülről a látvány csodálatos volt, de akkor is az lett volna, ha éppen nem egy többmilliós termékeket felsorakoztató tárlat kínálná magát, mert a palota magában is szemet gyönyörködtető látvány.

Az már a parkolóban látszott, hogy ide nem akármilyen vásárlók jönnek: a parkoló autók közt Aston Martin, Bentley és Lotus is volt, mellettük pedig egy lakóautót állítottak ki. De nem ám valami egyszerű fajtát, hanem a világ legdrágább mobil lakását. Az osztrák cég a Marchi Mobile Vienna tudja, hogy mitől döglik a légy: a háromtengelyes, tizenkét méter hosszú, húsz tonnás járgányban 510 lóerős motor van. Nekem, laikusnak ez rengetegnek tűnt a saját kis 55 lóerős autómhoz képest, de a Marchi munkatársai felvilágosítottak, hogy a végsebessége ennek a monstrumnak sem több egy átlagos autóénál: 150 kilométer/óra.

Az elegáns, hófehér utastérben helyet kapott többek között vezeték nélküli internet, műholdas televíziós csatornák, luxus minikonyha és egy zuhanyzóval ellátott fürdőszoba is. A méregdrága hajópadló meg már csak ráadás. A legolcsóbb modellükért kis híján 1,3 millió eurót (397 millió forint) a legdrágábbért 2,1 milliót (641 millió forint) kell kipengetni.

Az épületbe beérve ért bennünket az első csalódás: az előtérben kiállított giccses festmények nem pont a luxusérzést sugallták, és ez a belső termekbe érve sem érződött. A luxuskocsikat elhagyva egy kis beugróban ingyen kávét lehetett kortyolgatni, az olasz DeLonghi cég jóvoltából, amelyet egy 3000 eurós (900 ezer forint) Swarovski kristályokkal kirakott kávéfőző géppel készítettek. Nem tudtam eldönteni, hogy az előtte tornyosuló tömeg az ingyen kávénak, vagy a csillogó látványnak volt-e köszönhető, bár az előbbi hihetőbbnek tűnik.

A második emeleten kaptak helyet a kiállító cégek, amelyek nagyrészt bútorokat, és lakásdíszítő kiegészítőket, illetve az élethez különösen nélkülözhetetlen kelléket kínáltak a burzsuj népnek. Ilyen például a kedvencünk, egy adventi naptár, amit a belga Octagon Blue GCV gyártott. A Guiness rekordok könyvében is szereplő naptár huszonnégy, rendkívül értékes gyémántot rejt. Az a szerencsés, akit ilyennel lepnek meg, december elsejétől egészen Szentestéig bontogathatja a különleges ajándékokat. Kérdés, hogy meg lehet-e állni, hogy ne egyből a legnagyobb, 10 karátos kővel indítsunk. Az ára 2,5 millió euró (764 millió forint).

Ékszerkészítőkből elég nagy volt kínálat. Érdekes módon volt olyan is, aki gondolt a kevésbé burzsuj rétegre is, egy osztrák manufaktúra a belgáéknál kedvezőbb áron kínálta gyémántékszereit. Így a legdrágább követ, amit fehéraranygyűrűbe foglaltak, már potom 360 000 euró (110 millió forint) fejében haza lehetett volna hozni.

Az olasz berengostudio üvegképeket árult, a legdrágább alkotásuk, a kék üvegbambusz (ami inkább hasonlított egy vízvezetékcsőhöz, mint a növényhez), 34 000 euróba (10 millió forint) kerül. Aki túl ridegnek érzi az otthonában az üvegdolgokat, annak sem kell elkeserednie, mert az osztrák festő Zorica Aigner jóvoltából faliképeket is kiállítottak: ezeket1400 eurótól (440 000 forint) egészen 39 000 euróig (12 millió forint) lehetett megvásárolni.

Borzalmasan ízléstelen, viszont legalább borzalmasan drága dísze lehet a lakásnak a kitömött vadállat. Az oroszlán fenséges látvány élő formában, holtan viszont 18 500 euró (6 millió forint).

A hölgyek nagy megelégedésére, a német származású Kathryn Krusen megtalálta; hogy mi az a termék, amely még nem öntötte el Európa üzleteit: kabát jellegű köntöst forgalmaz, potom 1400 euróért (430 000 forintért). Az olasz Mala Mati cég is a női közönséget célozta meg, ők szőrmekabátokat értékesítenek 11 000 eurótól (3,3 millió forint)  60 000 euróig (18,5 millió forint).

Lehet még kapni 18 részes evőeszközkészletet 38 000 euróért, (11,6 millió forint), 85 éves Meisseni porcelán figurát 28 000 (8,5 millió forint), 110 éves thonett szekrényt pedig 380 000 euróért (116 millió forint).

Magyarországot egyedüli kiállítóként a Hertelendi Kastély képviselte. A luxus színvonalú szálloda superior szobája reggelivel egy éjszakára 200 euróba (61 000 forint) kerül. Ez annyira nem is lehet drága, mint a szálloda egyik munkatársa elmondta, vendégeik 60-70%-a magyar.

Az éktelenül sokmilliós termékektől bódultan hagytuk el a Hofburg épületét, már csak az éltetett bennünket, hogy hamarosan forralt bort fogunk inni.

A császári palotával szemben lévő karácsonyi vásárt céloztuk meg, és azt kaptuk amire számítottunk: drága, de jól el lehet cseszni a pénzt. A bazár elengedhetetlen kellékei egytől egyig megtalálhatóak, és egy stílustalan karácsonyfa díszítéséhez is adnak ötleteket.

Idén is van madzagon szálldosó angyalka, rénszarvas és télapó, fabagoly, üveg teknős, harangocska, üveggömbdísz, gyertya, mécsestartó, szappan, meg az többi vásárgagyi. Természetesen az étel- és italkínálat  is a szokásos (csak az árak emelkedtek tavalyhoz képest): sajtos kolbász, forralt bor és kinderpunsch. (Mi ketten összesen tizenhárom eurót költöttünk kajára és egy-egy bögre borra.) Egy dolgot azért felfedeztem, a Bukowski plüssöket. Ezeket a figurákat itthon is árulják, de meglehetősen magas áron, itt a vásárban viszont már három-négy eurótól beszerezhetőek. A baj csak az, hogy egy mackóért nem érdemes több órát autókázni, főleg ilyen üzemanyagárak mellett. (Mi egy ezres kisautóval mentünk, és az oda-vissza út pályamatricástul 26 000 forintra jött ki.) Szerencsére gagyi dolgok a Budapesti Karácsonyi Vásárban is kaphatóak, ahol szintén van forralt bor és kolbász is.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra