A vízibivaly szalámi kilója 5190, a mangalica-szarvas füstölt kolbász pedig 3460 forintba kerül

Szürkemarha szalámi, szarvas sonka, egri bikavérben érlelt diós sajt, rózsaszirmos csokoládé és málnabor. Rengeteg ilyen, kifejezetten magyar termelői specialitást kínál két budapesti üzlet.

A Kézműves Magyar Ízek (KMI) a napokban nyitotta meg első márkaboltját Budán, a 3. kerületben. Az üzletben hatvanöt magyar termelő termékeit árusítják. A kínálatban van többek között diós-áfonyás orda, faszenes tufapincében érlelt sajt, tökmagos krémsajt; vízibivaly szalámi, mangalica- és szarvashúsból készült füstölt kolbász; rózsaszirom lekvár, homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár; havasi málnaméz; ibolya-, jázmin- vagy rózsaszirmos csokoládé, és még sok más érdekesség.

Mindent a szemnek, mindent a szájnak!

Megéri elmenni a boltba, mert a legtöbb termék a helyszínen megkóstolható. Ezt a népszerűsítési formát még csak mostanában fedezték fel hazánk gourmet boltjai, holott ez valóban klassz dolog. Mikor új portékával ismerkedik az ember, nem kell kizárólag a szemére, illetve orrára hivatkoznia a vásárlásnál. Ezért jár egy jó pont!

Kipróbáltam párat a kolbászok és sajtok közül. Szeretem a különleges, de még inkább a jó magyaros ízeket, de valahogy ezek mégsem okoztak akkora élményt, mint amire számítottam. A húsok nem voltak elég fűszeresek és a választék egyelőre elég kicsi. A felhozatalból nekem nagyon hiányzott a libakolbász, bár az üzlet egyik munkatársa szerint egy-két hónapon belül már kapható lesz. Furcsa módon a legkommerszebb kolbász volt a legízletesebb, a Klement melynek kilója 2605 forint. A legolcsóbb a lókolbász 1820-ért, a legdrágább a vízibivaly szalámi, aminek kilója 5760 forintba kerül.

A sajtok jóízűek, de sajnos elég húzós áron adják ezeket is. Nagy sajtimádó lévén mindet szerettem, nagyon finom a diós gomolya (kilója 3990); a füstölt kecskesajt (5340,- Ft/kg) és a parenyica (4270,- Ft/kg) . A legolcsóbb a tehéntejből készült faszenes sajt 2990-ért, a legdrágább a rókagombás parmezán jellegű 5870 forint/kg áron.

A mézek is nagyon klasszak, de én termelői mézből még nem ettem rosszat. Az áruk egészen jó, 1 kiló vegyes virágméz már 1800 forinttól kapható.

Természetesen a polcokon helyet kaptak még a nagyszerű magyar borok (bár a kedvenc „sajtos” borom, a Thummerer Tréfli szintén nem kapható még), és pár fajta pálinka. A borok ára 1000-3600 forint között van.

Hiányoltam még az oly' régóta áhítozott igazi forró, illatos, ropogós kiflit, amilyet régen lehetett kapni. Az igazi ízluxust ugyanis az jelentené, ha ezeket a gourmet készítményeket jó minőségű pékáruval lehetne fogyasztani.

Rokonlelkek

A 3. kerületben lehet valami nagyon hazafias, mert a Szentendrei út vége felé (tömegközlekedéssel 15-20, autóval 5-8 percre), a Csillagvár Bevásárló központban már van egy rendkívül hasonló bolt, a Magyar Ízek Háza. Úgy hirdetik magukat weboldalukon, mint "Budapest első hungaricum élelmiszer boltja", így kíváncsi voltam, hogy miket árulnak és mennyiért.

A Magyar Ízek Háza nagyon jól felszerelt üzlet, kétszázötven beszállítóval. Ezek 80 százaléka manufakturális terméket állít elő, a termékek maradék 20 százaléka pedig olyan nagyobb beszállítóktól érkezik, mint például a Szerencsi Csokoládégyár.

Kínálatukban többek között olyan ínyencségekhez juthatnak hozzá, mint a csípős libakolbász, bükkfán füstölt mangalica kenőmájas, szürkemarha és bivaly szalámi, szarvas sonka; balatoni harcsamáj pástétom; túró illetve vaj; tihanyi levendulás csokoládé; csopaki levendula szörp; bordzsem és az eperfahordóban érlelt pálinka. Náluk a legolcsóbb kolbász 1990, a legdrágább 5190 forint/kg. A sajtok ára szintén 1990 forintnál kezdődik, a legdrágább kecskesajt pedig 3159 forint//kg.

Féláron, de nem azért mert lejárt a szavatossága

Minden hónapban két terméknek csökkentik az árát, az egyiknek 40, a másiknak 20%-al. így akár majdnem féláron is beszerezhető egy prémium kategóriás termék. Az akció mindig idomul a szezonhoz: ősszel és télen kolbászok-szalámik, nyáron inkább a könnyű (például halból készült) termékeket és joghurtokat adják kedvezményesen.

Novemberben kezdődik a  karácsony

A karácsonyi vásár november közepétől indul be, ilyenkor itt is folyamatos kóstoltatások zajlanak. Ígérik, lesz ünnepi hangulat, magyar kézműves szaloncukor, és kérésre szívesen segítenek a karácsonyi menü összeállításában, amihez rengeteg különleges magyar hozzávalót be tudnak szerezni.

Egyelőre a Magyar Ízek Háza a nyertes,

mert nagyobb a választéka, és a legtöbb terméke olcsóbb, mint vetélytársánál.

Azonban ne felejtsük el azt sem, hogy a Kézműves Magyar Ízek csak egy hete nyitotta meg márkaboltját, ezért még ott minden képlékeny és az árukészlet is kialakulóban van. Jövőre visszatérünk és megnézzük, hogy sikerült-e felzárkóznia versenytársához.

Sokat költünk kajára

Ami viszont már most is biztos, hogy évente 549 800 000 000 forintot költ a magyar kulináris élvezetekre.

„Éves szinten 40 000 000 kg csokoládét, 5 000 000 kg mézet, 1 600 000 000 liter tejterméket, 330 000 000 liter bort, 14 000 000 kg sonkát 6 500 000 liter pálinkát fogyasztunk. Ha mindezt magyar termelőktől vásárolnánk, több százmilliárd forintot hagynánk a magyar gazdaságban. Egy év alatt 549 800 000 000 forintról döntünk, amikor belépünk a boltba”  - olvasható a Chef & Pincér vendéglátóipar szaklap oldalán.

Jóllehet arról nem szól a fáma, hogy ha a termelők több támogatást élvezhetnének, mi is olcsóbban megvehetnénk termékeiket és minden esetben garantált minőséget kapnánk. Addig is, én mindenből azt fogom megvenni ami guszta és finom – akár magyar, akár nem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek