KULTÚR

Üzenetek E.T-nek

2010. május 14., péntek 11:18

gyerekek_mAkár barátságosnak, akár ellenségesnek képzeljük el a földönkívülieket, a kapcsolatfelvétel mikéntje mindenképpen elgondolkodtató.

Tudósok folyamatosan dolgoznak idegeneknek szánt üzenetek fejlesztésén, és szerencsére bevonják a legkreatívabb és legőszintébb csoportot is: a gyerekeket.

 

Mostanában sok szó esett Stephen Hawking brit asztrofizikus azon véleményéről, hogy nem feltétlenül jó ötlet az emberiség számára keresni a kapcsolatot idegen lényekkel, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy szándékaik barátságosak. Persze van, aki ezt másként gondolja. Dr. Pacher Tibor fizikus, a csillagközi utazások szakértője az utóbbiak táborába tartozik, ezért is vesz részt a Faces from Earth Arcok a Földről nevű projektben, amelynek keretében számos tudós dolgozik egy idegen civilizáció számára szóló barátságos üzenet fejlesztésén. A hangsúly most nem azon van, hogy léteznek-e földönkívüliek, és milyen céllal látogatnának meg minket, hanem hogy adott esetben hogyan tudnánk velük kapcsolatot teremteni. Milyen lenne az emberiség névjegye, ha kiküldene egyet az űrbe?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ akkor is, amikor egy napos kedd délelőtt ellátogattunk Dr. Pacher Tiborral és Fogarasy Tamással, a Faces from Earth projekt arculattervezőjével a pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola 5/A osztályába.
A gyerekek nem készültek válaszokkal, hiszen az iskola igazgatója csak aznap reggel értesítette a tanulókat a rendezvényről, ennek ellenére nem kevés meglepetés ért bennünket csillagászati tudásukkal kapcsolatban. A moderátor épphogy elkezdett mesélni a naprendszert eddig elhagyó, és földi üzenetet tartalmazó űrszondákról, máris bekiabálták a Voyager nevét, illetve hogy a Marson bizony már találtak vizet. Egy gyors teszt után arra is pontos választ adtak a gyerekek, hogy az első kutya az űrben Lajka volt, az első ember pedig Jurij Gagarin.

Ezek után Tamás ismertette a feladatot. Egy A4-es lapra kellett lerajzolni minden olyan információt, amit a tanulók hasznosnak véltek kiküldeni az űrbe. Nem voltak korlátok, a kísérlet alanyai szabadon engedhették fantáziájukat. Az űrbéli üzenet kiötlésére egy teljes órát kaptak, a hab a tortán pedig az volt, hogy minden egyes üzenetet egy lila lufira erősítettünk, és az iskola udvarán egyszerre az égnek eresztettünk.

A gyerekek rendkívüli kreativitással és ötletességgel készítették rajzaikat, igen pontos részletességgel ábrázolták a Földet, az embert, a táplálkozási szokásokat, és az idegen lények felé táplált barátságos és békés érzelmeket. Volt, aki például a hús- és növényevő állatok közti különbségre helyezte a hangsúlyt, vagy a naprendszert rajzolta le, így megadva az emberiség címét. A kis csapat nagyon fogékony volt a témára, és szinte biztos, hogy sokáig fognak erről gondolkozni, beszélgetni, vagy talán ebben az irányban továbbtanulni. Hisz a kísérlet lényege a jövő generációk felé irányuló ismeretterjesztés. A Faces from Earth ezen projektje egyébként Magyarországon indult útnak, a közeljövőben pedig folytatódik Ukrajnában, Németországban, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Sri Lankán.
A lila lufik magasra repültek, hogy a tanulók üzenetét tovább vigyék. Nem az idegeneknek, de talán valaki mosolyogva tanulmányozza majd a papírost, ami a kertjében landolt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta