KULTÚR

Tomit nagyon nehéz volt megszereznem

2010. május 28., péntek 17:17

szexes_mÚjabb magyar Carrie Bradshaw tűnt fel a piacon, aki kereskedő volt, majd katona, végül a motorfestésnek hála megtalálta az igazit. Szőllősi Györgyi regényt jelentetett meg a férfikeresés kalandos éveiben szerzett tapasztalatairól.

Még messze vagyunk attól, hogy tízmillió Carrie Bradshaw országa legyünk, de az utóbbi időben egyre több nőtől, és még férfitól is hallottam, hogy magát a magyar Carrie Bradshaw-nak tartja (Johnny, a férfi cipőfetisiszta kivétel). A Szex és New York második részének bemutatása után villámgyorsan debütált egy új magyar Carrie Bradshaw, legalábbis kollégái így nevezik. A Szabó Patríciánál is újabb prototípus Szőllősi Györgyi szerkesztő, katona és motorfestő, aki Szex és Titok címmel regényt jelentetett meg a férfikeresés kalandos éveiben szerzett tapasztalatairól.

19 éves voltam, amikor megszületett a lányom

A lektűr bemutatója a végefelé sajátos magyar kesergővé alakult, ahol a Trivium Kiadó vezetője terelte a témát a hazai kiadói világban átélt, embert próbáló élményeire, ez még inkább megerősített engem abban, hogy maradok az online életmódmagazinok piacán. Persze itt is nehéz lavírozni, bármikor megtörténhet, hogy egy újságíró egy nap magyar Carrie Bradshaw-ként ébred.

Szőllősi Györgyi élete viszont érdekesebb, mint a korábbi CB prototípusoké, erről a könyvbemutató utáni beszélgetésünkben győződtem meg. „19 éves koromban megszületett a lányom. Nem tervezett gyerek volt, teherbe estem, és az akkori párommal úgy döntöttünk, megtartjuk, és összeházasodunk. A kapcsolat azonban nem lett tartós, elváltunk és én kisgyerekes, huszonéves lányként kezdtem el keresni az igazit. Nagyon sokáig voltam egyedülálló anyuka, mire megtaláltam azt a férfit, aki mellett jól érzem magam."

A kényszeres keresésnek bukta a vége

„Huszonévesen az emberben még nem alakul ki, hogy mik a tényleges igényei, elvárásai a férfiakkal szemben, plusz nálam még az is közrejátszott, hogy nem akartam egyedül maradni, és egyfajta kényszeres keresésbe kezdtem, aminek mindig bukta a vége. A lányom most 17 éves, a társkeresést végigélte mellettem, azt hiszem, óriási rutinja van elméletben, remélem, majd tudja hasznosítani az életében."

Lövöldöztem, robbantottam
A szerzőtől rövid életrajzot kértünk. „Az eredeti szakmám kereskedő, de dolgoztam repülőtéren, aztán katona lettem. Mivel a lányomat egyedül neveltem, hónapról hónapra kellett megéljünk, ezért elfogadtam ezt a lehetőséget. Lövöldöztem, robbantottam, rohamoztam hegyen, aztán irodakatona lettem a kiképzés után. Akkor ismerkedtem meg a párommal. Most motorokat festünk, autókat, és bukósisakokat.

Szőllősi Györgyi hosszú egyedüllét után találkozott egy férfival. „Tomi nagyon tetszett, amikor elkezdtem hozzá járni, hogy megtanuljak motort festeni. Harsány vagyok, ő pedig visszafogott, hallgatag. Nagyon szépnek tart, és azt gondolta, hogy engem nem lehet megkapni, mert ő egy olyan kaliberű fiú, aki nem érdemel meg engem. A nagy szám még inkább elbátortalanította. Nagyon nehezen tudtam megszerezni őt, nem adta magát könnyen, de végül sikerült."

02

Spilák Klára és a könyv szerzője, Szőllősi Györgyi

A könyvíró legalább akkora tapasztalatokat szerzett a randevúzás terén, mint a díványos randevúspecialistánk, de vannak helyzetek, amikor a lányától kér párkapcsolati tanácsot. „Sok időt töltök a párommal, mert azonos a munkánk, és emiatt egy időben kicsit eltávolodtunk egymástól. A nők ilyenkor próbálják rendezni a helyzetet: beszélgessünk, legyünk együtt többet, a férfiak pedig hagyják a párjukat A lányom erre azt mondta: bulizz, legyél a barátnőiddel, ne hívd, ne írj, hagyd most békén, és nemsoká ott lesz a nyakadon. Bevált, egy nap alatt megoldódott a helyzet."

A titok
Nem szeretnénk zsákbamacskát árulni, megtudtuk, a regény címében szereplő titok az „A titok", amelyik a new age legnépszerűbb és leginkább piacképes spirituális tanítása. Ezt meghatározandó íme egy idézet a témában megjelent könyvből. „Ez a törvény a vonzás törvénye. Ez határozza meg az univerzum egészének rendjét, beleértve a te személyes életed minden egyes pillanatát és történését is. Nem számít, hogy ki vagy és hol élsz, teljes egészében a vonzás törvénye határozza meg tapasztalataidat, mégpedig az elmédben felbukkanó gondolatok által. Ez utóbbiak révén te magad hívod életre és működteted ezt a mindenható törvényt." A vonzás törvényét az esemény résztvevői többször is emlegették, túl sokszor is.

Fontos kérdések pink filmekben

Megnyugtató volt az eseményen azt hallani, hogy nem minden résztvevő szereti fanatikusan a Szex és New Yorkot. Az első mozit egy barátnőmmel próbáltuk megnézni azzal a kikötéssel, hogy csak meghatározott számú sikongatást vagyunk hajlandók tolerálni, amikor a szereplők ezt túllépték, még a húszadik perc előtt, elhagytuk a termet.

01

Carrie magyar hangja

A könyvbemutatón részt vett a sorozat és film főszereplője, Sarah Jessica Parker magyar hangja, Spilák Klára, aki amellett, hogy a Szőllősi-regényből olvasott fel részleteket, beszélt a filmről is. Elmondta, az első részben a művi romantika és a giccs neki is sok volt, a második részt jobbnak tartja, mivel visszatért az önirónia, és ismét tetten érhető az amerikaiaknak az a szokása, hogy társadalmi szinten fontos témákat pink filmekben jelenítenek meg. Így a Szex és New Yorkban feldolgozzák például gyermektelen házaspárok témáját, és a házastársak egymás mellett érzett unalmát is, szerinte mindkettő fontos téma és sok embernek nagy dilemmát okoz.

Fotó: Markovics Balázs

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.30 13:14:08zsé

  "Bevált, egy nap alatt megoldódott a helyzet."

  Hm, aha, a párkapcsolati válságok már csak ilyenek, a hónapok-évek alatt felgyülemlett problémák egy jótanács hatására egy nap alatt megoldódnak. Rendkívül hiteles.

 • 2010.05.31 12:26:06földvarialbert

  Tomit a lóf...t....!!! A cubehörrt, ami Tomika drágával együtt járt, és amit Tomika is nehezen engedett ki a kezéből... Azt volt nehéz megszerezni, nem Tomit. A Tomikat igen könnyű megszerezni, ezt kb. mindegyik nő évmilliók óta pontosan tudja, csak a cuccot komplikált általában, mert a Tomik se teljesen hülyék. Ez a Tomi úgy döntött, hogy megéri a nő az árát. Utcasarki téma.

 • 2010.05.31 13:28:09Szöllősi Györgyi

  Kedves földvarialber!
  A "cubehörrt" nem tudom, mire érti. A Tamás egy rendkívül zárkózott, csendes ember. Ha a Ön olvasatában a "cubehör" az anyagi dolgokat jelenti, nos azokkal a mai napig sem "rendelkezem". Van saját lakásom, autóm, jövedelmem. Nem tudom, mennyit keres, és nem is érdekel. Valóban nem volt könnyű megszereznem őt, mert rengeteg csalódás érte, ami miatt bizalmatlan volt. Remélem, intelligens válaszom kellően intelligens reakciót vált ki Önből is. Köszönettel: A Szerző
  Kedves zsé!
  Valóban egy nap alatt oldódott meg a helyzet, mivel az eltávolodás nem a "nem-szeretem" érzés volt, sem a tisztelet hiánya, csupán a rengeteg elfoglaltságunk miatt nem fordítottunk kellő időt arra, hogy egymással is törődjünk. Mivel valóban mély tisztelet és szeretet van köztünk, így mi - a mai napig is - rendkívül hamar megoldjuk a konfliktusainkat.
  Kedves ergerberger!
  Nincsen pöcsöm. Ha a "tökös"-re utal, és a jelző alatt a belevalót érti, úgy ezt bóknak veszem és köszönöm!

 • 2010.05.31 13:29:20Szöllősi Györgyi

  Értse: A Tomi "cuberhörr"-jeivel nem rendelkezem.

 • 2010.05.31 14:20:35földvarialbert

  Megjegyzésem kétségkívül valóban nagyon sértő és bántó lehet. Ám ennek egyszerű oka, hogy annak is lett szánva, tekintve, hogy efféle történetek soha még meg nem történtek, az ellenkezőjére viszont folyamatosan adódnak napi példák, tömegével.

  "„Az eredeti szakmám kereskedő, de dolgoztam repülőtéren, aztán katona lettem. Mivel a lányomat egyedül neveltem, hónapról hónapra kellett megéljünk, ezért elfogadtam ezt a lehetőséget. Lövöldöztem, robbantottam, rohamoztam hegyen, aztán irodakatona lettem a kiképzés után. Akkor ismerkedtem meg a párommal. Most motorokat festünk, autókat, és bukósisakokat."

  Ez az Ön szövege, ami az én állításomat támasztja alá. A "cubehörr"ökkel pedig nem is kell rendelkezni, elég a használati és hozzáférési lehetőség, ami a birtoklással egyenértékű és a házassággal nyílik rá mód.

  Ennyi.

 • 2010.05.31 14:31:22Szöllősi Györgyi

  Sajnálom, ha Ön csak az ellenkező történetekről hallott.

  Mi, Tomival az én lakásomban lakunk. Bár ez már, azt hiszem, több, mint amit nyilvánosan szívesen elmondok. Ez ugye az én "cubehörröm", s a műhelyünket is ketten béreljünk. Van saját autóm, mint ahogy neki is. Van saját bevételem, mint ahogy neki is. Az életünk közös, a gondolataink, az érzéseink és még sok minden más, de vagyonjogilag teljességgel önállóak vagyunk. Ha én tehetem, s ő rászorul, segítek neki. Ha én szorulok rá, ő segít. És képzelje, mindig visszaadjuk a másiknak a kölcsönt. Valóban így élünk. Az eredeti szakmám kereskedő, és a motorfestő között 13(!) év telt el. Párommal közös érdeklődésünk és közös munkánk miatt kezdtünk közös vállalkozásba. Rengeteg olyan dologgal rendelkezik, amivel én nem és nem is kívánok rendelkezni sem a dolgaival, sem az életével. Tudja, ettől működik a kapcsolatunk. Tán földöntúlinak tűnik ez a hozzáállás, de higyje el, néhány tapasztalattal a hátam mögött pontosan értem, mi az, amivel a páromat boldoggá tudom tenni. A saját szabadsága, "cuberhörrjei" továbbra is a sajátjai. Nem kívánok sem most, sem a jövőben rendelkezni velük, hiszen Ő ettől az, aki. Ha "rátenném" a kezemet, pocsékul érezné magát. Köszönöm, hogy meghallgatott!

  Nem a megjegyzése volt sértő, hiszen ez egy vélemény, s érthető a hozzáállásáa, a saját tapasztalatai alapján. A szavak, amiket használ, mind a Tomi, mind a magam részéről sértően hangzik. Tudja, ezt is meg lehet fogalmazni illően. Köszönettel: Szöllősi Györgyi

 • 2010.05.31 14:57:56földvarialbert

  Szavakon nem kell rágódni. Idegen emberek közt ennek semmi értelme nincs. Csak a tényeknek és a konkrétumoknak van jelentősége. Ilyen tény például, hogy nem hiszek sem a női tisztességben, sem az Ön szavaiban. Hát ez van. Nem kell vele foglalkozni. Ennek sincs semmi jelentősége.

 • 2010.05.31 17:17:59Viking

  Idegen emberek nem formálnak ismeretlenül ilyen véleményt.
  Gratulálok Györgyi!
  Ne feledd: nem lehet szellemi háborút folytatni fegyvertelen ellenféllel...

 • 2010.05.31 20:24:16földvarialbert

  Sértegetés más módon. Ennyit érsz te is.... Én azért konkrétumokat is írtam.

 • 2010.05.31 21:23:52Viking

  Milyen konkrétumokat? Általánosságokat:
  "Megjegyzésem kétségkívül valóban nagyon sértő és bántó lehet. Ám ennek egyszerű oka, hogy annak is lett szánva, tekintve, hogy efféle történetek soha még meg nem történtek, az ellenkezőjére viszont folyamatosan adódnak napi példák, tömegével."
  "A Tomikat igen könnyű megszerezni, ezt kb. mindegyik nő évmilliók óta pontosan tudja, csak a cuccot komplikált általában, mert a Tomik se teljesen hülyék. Ez a Tomi úgy döntött, hogy megéri a nő az árát. Utcasarki téma."
  Ezek konkrétumok?
  Azt mondja, ismeretlen emberek között nem kell a szavakon lovagolni.
  Akkor miért szánta sértőnek már az első hozzászólását, ha nem is ismeri a szerzőt?
  Egy megkeseredett, nő- és világgyűlölő ember szavait fröcsögi. De ezek kit érdekelnek és mi köze van ehhez Szőllősi Györgyinek és a könyvének?

 • 2010.05.31 21:38:49földvarialbert

  Mi a baj? Szedjél porokat, talán megnyugszol....

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta