Tavasszal egy kastélyban

korokviragok_newFellélegezhetünk. A kitartó és dacoló, szeles tavaszi napok után végre nyarat ígér ez előttünk álló hétvége. Márpedig ilyenkor az ember nem ül otthon. Egyenesen Nagytéténybe indul, az egykori Száraz-Rudnyánszky kastélyba, ahol lélegzetelállító dolgok történnek éppen.

Mindennap alkalma van megcsodálni a Nagytétényi Kastélymúzeumot, reggelente többnyire idáig ér a kocsisor a 6-os úton, befelé a városba. Szóval állunk, döcögünk a kocsival, és nézzük az épület hátát és gyönyörűséges parkját, ahol bólogató tölgyfák nyújtanak árnyat. Jobb helyszínt el se tudok képzelni egy virágfesztiválnak, s minő véletlen, ezt a virágfesztivál szervezői is így gondolják évek óta.

Erre a hétvégére virágba öltözik a múzeum, a kastély szobáiban történelmi korokat idéző, illatos virágkompozíciók teszik élővé az állandó bútortörténeti kiállítást a szobabelsőkben elhelyezett, neves virágkötők által készített virágdíszekkel.
A virágdíszeket az adott korszak képzőművészeti, iparművészeti alkotásai ihlették: az elrendezés sajátossága mellett azt is megmutatják, milyen virágok voltak közkedveltek egy-egy korban.

viragkompozicio_newA fesztivál most először ad teret a mestervizsgát tévő virágkötők munkáinak is, a vizsgamunkákat a kastély dísztermében és a földszinti kiállításon láthatod. De lesz virágkötészeti bemutató, a kamarakiállításon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak jelmeztervei és az azokból készült ruhaköltemények mutatkoznak be. Szombat–vasárnap a parkban virág-, méz- és fűszernövény-, valamint kézműves- és iparművészeti vásár lesz, a gyerekeket pedig kézműves-foglalkozás várja, délután négytől pedig Flóra és Priparosz ünnepén a MOME és a Budapest Kortárstánc Főiskola végzett hallgatóinak performance előadásán érezhetjük át a tánckultúra megejtő varázsát.
A látnivalókat igazi zenei ínyencségek egészítik ki, szombaton 10.30-kor a beethovenstadti zeneiskola (Bonn) big bandjének koncertjét, ugyanezen a napon 14.00-kor pedig a Hunyadi Véndiák Kórus hangversenyét hallgathatjátok meg.


Korok–virágok Fesztivál
Időpont: 2009. 05. 09–11.
Helyszín: Nagytétényi Kastélymúzeum
1225 Bp., Kastélypark utca 9–11. 
www.nagytetenyi.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek