KULTÚR

Tavasszal egy kastélyban

2009. május 7., csütörtök 08:07

korokviragok_newFellélegezhetünk. A kitartó és dacoló, szeles tavaszi napok után végre nyarat ígér ez előttünk álló hétvége. Márpedig ilyenkor az ember nem ül otthon. Egyenesen Nagytéténybe indul, az egykori Száraz-Rudnyánszky kastélyba, ahol lélegzetelállító dolgok történnek éppen.

Mindennap alkalma van megcsodálni a Nagytétényi Kastélymúzeumot, reggelente többnyire idáig ér a kocsisor a 6-os úton, befelé a városba. Szóval állunk, döcögünk a kocsival, és nézzük az épület hátát és gyönyörűséges parkját, ahol bólogató tölgyfák nyújtanak árnyat. Jobb helyszínt el se tudok képzelni egy virágfesztiválnak, s minő véletlen, ezt a virágfesztivál szervezői is így gondolják évek óta.

Erre a hétvégére virágba öltözik a múzeum, a kastély szobáiban történelmi korokat idéző, illatos virágkompozíciók teszik élővé az állandó bútortörténeti kiállítást a szobabelsőkben elhelyezett, neves virágkötők által készített virágdíszekkel.
A virágdíszeket az adott korszak képzőművészeti, iparművészeti alkotásai ihlették: az elrendezés sajátossága mellett azt is megmutatják, milyen virágok voltak közkedveltek egy-egy korban.

viragkompozicio_newA fesztivál most először ad teret a mestervizsgát tévő virágkötők munkáinak is, a vizsgamunkákat a kastély dísztermében és a földszinti kiállításon láthatod. De lesz virágkötészeti bemutató, a kamarakiállításon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak jelmeztervei és az azokból készült ruhaköltemények mutatkoznak be. Szombat–vasárnap a parkban virág-, méz- és fűszernövény-, valamint kézműves- és iparművészeti vásár lesz, a gyerekeket pedig kézműves-foglalkozás várja, délután négytől pedig Flóra és Priparosz ünnepén a MOME és a Budapest Kortárstánc Főiskola végzett hallgatóinak performance előadásán érezhetjük át a tánckultúra megejtő varázsát.
A látnivalókat igazi zenei ínyencségek egészítik ki, szombaton 10.30-kor a beethovenstadti zeneiskola (Bonn) big bandjének koncertjét, ugyanezen a napon 14.00-kor pedig a Hunyadi Véndiák Kórus hangversenyét hallgathatjátok meg.


Korok–virágok Fesztivál
Időpont: 2009. 05. 09–11.
Helyszín: Nagytétényi Kastélymúzeum
1225 Bp., Kastélypark utca 9–11. 
www.nagytetenyi.hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta