Tarts szeretőt!

szeretokEgy neves pszichoanalitikus szerint a nő-férfi kapcsolatról egyetlen jogos kérdés tehető fel. Milyen igényt elégít ki? Kielégítetlen igények esetén pedig többnyire szeretőt tartunk. A Mesterkurzus-sorozat legújabb kötetében többek között Popper Péter beszél a szeretősdiről.



Tehát a legfontosabb kérdések, amelyeket párunkkkal kapcsolatban feltehetünk: jó vele az ágyban? Eltart? Ő a legjobb barátom? Megértő társ, jó apa, szorgalmas férj? Melyik? Mindegyik? No nem, olyan nincs, hogy mindegyik. Ebben azért nagyjából egyetértünk. Ha azonban párunk nem elégíti ki minden igényünket, akkor mit csinálunk? Lemondunk róla? Dehogy. Megpróbáljuk máshol, mással kielégíttetni. Megcsaljuk, szeretőt tartunk, szeretővé leszünk. Felmérések szerint a tartós kapcsolatban élő nők és férfiak közel 50 százalékának volt már szeretője. A házasságok fele válással végződik, s ennek is leggyakoribb oka a külső kapcsolat.

Mert – ahogyan Popper Péter a Mesterkurzus-sorozat legújabb kötetében írja – az emberiség történelmének kezdete óta sikertelenül próbálja a férfi-női együttélés kérdéseit megoldani. Hogy mi a probléma a házassággal? Hát az, hogy egy kicsit túl sokáig tart. Ha valaki 26–28 éves korában megnősül vagy férjhez megy, akkor örök hűséget fogad, amely az elkövetkező, mondjuk, ötven évre szól. Épp ésszel elképzelhető, hogy soha többé nem fog megtetszeni neki senki? Nem kíván meg senkit? Hűséges lesz? Csak azért, mert az anyakönyvvezető előtt ezt ígérte?  Kevéssé valószínű. Persze az is lehet, hogy a kísértésnek ellenáll. De ez semmit sem jelent. Az ember megcsalhatja úgy is a másikat, hogy még csak meg sem csókol rajta kívül mást. Sőt! Ha, mondjuk, üzleti útra megy, és ott, néhány pohár kitűnő vörösbor után, egy holdfényes éjszakán ágyba bújik valakivel, s ennek a történetnek semmiféle folytatása nem lesz, nem követett el nagyobb csalást, mintha csak nagyon szerette volna megtenni ezt, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Előfordul ez? Igen. De valószínűbb, hogy jön majd valaki, akinek a szemében újra titokzatosak lehetünk. Valaki, aki – ahogyan C. Molnár Emma írja – nem lát nyöszörögve, nyugtalanul, lázasan, szorongva…

Aki volt már hasonló szituációban, jól ismeri a képletet: a társ előtt titkolózni kell, a szerető döntést vár tőlünk. Úgy érezzük, egyikükről se akarunk lemondani, miközben a helyzet egyre több fájdalmat okoz mindenkinek.
Vajon a pszichológia szerint milyen tényezők vezetnek a titkos harmadik felbukkanásához? Mitől függ, hogy a társ vagy a szerető mellett maradunk-e, s hogy a választás kiállja-e az idő próbáját? Meddig érdemes várni a tétovázó partner döntésére, s melyik az a lélektani pillanat, amikor akár érzelmeink ellenére is lépni kell? Helyreállítható-e még a bizalom egy szerelmiháromszög-história végeztével?
Megannyi fontos kérdés, amelyekre a válaszok sokszor életünk további irányát határozzák meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy képesek legyünk megtalálni a kimondatlan, talán mindhármunk számára rejtett motivációkat is. Ebben kívánnak segíteni a Mesterkurzus legújabb kötetének szerzői: Bácskai Júlia, C. Molnár Emma, Mester Dóra és Popper Péter.

konyv-moly-try

szeretok_cimlap_1Szeretők
Jaffa Kiadó, 2009
Ára: 1990 Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek