KULTÚR

Szimpla helyett dupla élmény

2010. június 8., kedd 08:56

olah_m Egy tehetséges fiatal zongorista, egy elírt helyszín, és kitartó rajongók. Oláh Dezső a hazai 30 év alatti zenész nemzedék egyik legkiemelkedőbb tehetsége. Gyakran játszik nagy színpadokon, hetente kétszer azonban ingyen zenél, hogy a jazz öröme mindenkihez eljuthasson.

Luxus a pesti dzsungel szívében

Tavaly tavasszal kapta kézhez a diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén. November végén Junior Prima-díjat kapott. A mindössze 23 éves fiú zenész, szólista, zeneszerző, és tanár. Sokoldalú személyiség: jazzfesztiválokon lép fel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar és a Heaven Street Seven MR2 Petőfi rádiós kooperációjában „hangszerel", filmzenét ír. Dezső tavaly felvette első önálló CD-jét, amely a Bartóki örökség jegyében, de nagyon különleges hangszer összeállítást felvonultató septetjével (négy fafúvós + jazztrió!) készült. Mainstream jazzt játszik rengeteg klasszikus, kortárs zenei töltéssel. Bach, Lennie Tristano, Herbie Hancock, Pat Metheny, és tanára Oláh Kálmán hatottak rá leginkább.

Sokszor fellépett már a MÜPÁBAN és egyéb nagy koncertteremben. Ezeken a helyeken általában egy adott társadalmi réteg, és generáció képviselteti magát. Szerda és szombat esténként viszont Dezső új tradíciót vezetett be: a Szimplában vagy a Duplában ad ingyenes szólókoncertet. E szimpatikus kezdeményezés eredményeképp a szűkebb pénztárcájú egyetemisták is élvezhetik a kortárs jazz ifjú hajtását a pesti dzsungel szívében. A dinamikus leütések becsábítják az utcán gyanútlan andalgót, s betér egy sörre, vagy kettőre... Akárcsak a régi szép időkben, mikor még nem volt luxus a tehetséges bárzongorista az underground pesti világban.

DSC_7259

Hanyag elegancia a Singer varrógépek között

A Szimpla helyett (A PestiEst sajnálatos elírása) ezúttal a Duplában lépett fel este a szólista zongorista. Ismert jazztémák keringtek az alternatív hangulatú térben. A Dupla olyan, mint a Szimpla, csak (nevével ellentétben) fele annyira van felspirázva. Egyszerűbb, kisebb, és kevésbé ismert. A régi és nem odaillő tárgyak halmozása itt is uralkodó koncepció, de nem a Szimpla-féle eklektikus stílusban. Itt képernyők, kábelek, egerek, és egyéb modern kütyük helyett antik tárgyak sorakoznak a falon. Egy lámpafejű, ember nagyságú bábú fogadja a vendéget az ajtóban, pólóján a menüvel. Helyenként régi Singer varrógépek szolgálnak asztallábként, a falon pedig azért „ott figyel" az óvodából ismert „őskori" diavetítő.

Dezsővel egyébként a gimiben osztálytársak voltunk. XIII. kerület, Árpád-híd, deviánsok olvasztótégelye. Sok-sok pillangókés, rassz és stílus által egymásnak feszülő elem. A végeredményből kitűnik egy srác a rács mögött, egy énekes, egy színész, és egy jazz-zongorista. Utóbbi, Dezső hanyag eleganciával ért felnőtté, s amint leül a zongorához, az összes nosztalgikus élmény tovaszáll, s a zene veszi át a főszerepet. Izgalmas tempóváltások, kedves játékosság, és teljes átélés. A lábával üti a ritmust, arcának mimikája pedig a hangjegyek mintájára formálódik. Szenvedélyesen játszik.

Elmondása szerint kialakult egy 15-20 emberből álló rajongótábor, akik rendszeresen eljönnek ezekre az estékre. Most kevesebben voltunk, fogjuk ezt a helyszín elírására. Az első leütéseket követően a dumáló társaság, zongora köré rendeződő hallgatókká vált, és az utcáról most is spontán bevonzott egy német párt a zongoramuzsika.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta