Bársonyfenekű Elvira és fehér cubákú Aranka

Bodor Ádám Sinistra körzet című könyve nem könnyű olvasmány. Nem is tudom, hogyan vegyelek rá, hogy elolvasd. Mert jó lenne, ha elolvasnád. Ha megteszed, mindent tudni fogsz a diktatúrák természetéről. Rosszul mondom. Nem fogsz tudni semmit. Érezni fogod. Mintha éltél volna benne.



És az miért jó? – kérdezed.
Azért, hogy örülj annak, most szabad vagy.
A könyvet sokan próbálják elemezni. Okoskodnak meg műveltkednek, összehasonlítanak meg irodalmi párhuzamokat keresnek. Közben meg nincsenek ilyen párhuzamok. Mert a könyv hangja, mint minden igazán tehetséges író hangja: egyéni, megfejthetetlen, hasonlíthatatlan. Nincs róla mást mondani: jó.

De miről szól?
Hát elmondom, de nem fog felizgatni a történet.
Andrej Bodor Dobrinba látogat, hogy Béla Bundasian nevű fogadott fiát megkeresse. Lenyomozzák, ellenőrzik, adatait tartalmazó fémlapocskával látják el, és egy elhagyott malomban gyümölcsbegyűjtőként alkalmazzák. Andrej Bodor tehát a Sinistra körzetében kormányzati célokkal nevelt medvék számára gyűjti be az eleséget. Később Coca Mavrodin ezredesnő fogadja szolgálatába. Homályos csempészhistóriák után nyomoznak együtt, gyanús jelek nyomába erednek, miközben Andrej Bodor szépasszony szeretőivel – a bársonyfenekű Elvira Spiridonnal meg a nagy, fehér cubákú Aranka Westinnel – vigasztalódik, s goromba szeszekkel múlatja az időt. Majd miként jött, megy. Egy török kamionos mélyhűtött hússzállítmányai közé rejtezve hagyja el Sinistra körzetet.

Így kivonatolva tényleg nem túl érdekes.
Akkor meg minek olvasd el?
Azért, mert néha nem árt az embernek az irodalom. Valami színvonal, tudod, a kereskedelmi tévéken és akciófilmeken túl, de még az irodalmi Nobel-díjon innen. Az álmok birodalmában. Mert, mint ahogyan az álomban bármi megtörténhet, ahogyan az álomban semminek, mi megtörténik, következménye nincsen, úgy rakódnak egymásra a Bodor regényben is a napok, ölelések és halálok. Ahogyan olykor, ha az álmodásból felébredünk, furcsán érezzük magunkat. Tudjuk, az csak álmunkban történt, hogy találkoztunk emberekkel, megszerettük, megöltük, magunkba fogadtuk őket. Bodor könyvében is minden egyes fejezet álomszerűen előzmények és következmények nélküli. De miként az álomból, ha felébredünk, ugyanúgy Bodor könyvét is, ha letettük, valami furcsa íz, egy hangulat marad utána. Rányomja magát az egész napunkra, ül rajta, s mi nem értjük, miért ilyen erős a hatása. A képek belénk ragadnak, mint a bogáncs. Sehogyan se lehet kitépni őket. A mondatok befészkelnek a gondolatainkba, s egy idő után már nem tudjuk, hogy mi csináltuk, vagy velünk csinálták, hogy megtörtént, vagy csak álmodtuk. Ilyen Bodor világa.
Film- és álomszerű polipvilág – ezernyi karjával körbekerít és nem enged.

konyv-moly-try

sinistra_borito_1Bodor Ádám: Sinistra körzet
Egy regény fejezetei
Kiadja: Magvető Könyvkiadó Kft.
Ára: 2490 Ft





Más könyvekre is kíváncsi vagy? Lapozz ide!


Biciklis futárok, anarchisták, anorexiás egyetemista tyúkok – na de hogy jön mindez a ma Budapestjéhez és a kentaurokhoz?!… | Szécsi Noémi: Utolsó kentaur

Az ölelések és koituszok, férfiak és nők zűrzavara után nem várt fordulatot hoz az aktfotókat tartalmazó boríték: féltékenység, szenvedés, válság | Catherine M. szexuális élete 2.

A helyzet az, hogy a gazdagok tudnak valamit, amit mi nem. | A titok

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek