Sci-fi is jöhet?

kort_konyv_shora_kep_4Tudomány és fikció – mindkettő olyan férfias. Elég kirívó, amikor a megszállott sci-fi-olvasók között nőket sikerül találnom. Mindig megörülök neki, mert kár lenne a sci-fiért. Ne hagyd ki csak azért, mert az olyan fiús dolog…

Ha már science-fiction-kedved támadt, akkor elsőre egy javaslat – kezdd olyan könyvvel, amely jó étvágygerjesztő, mint egy jó előétel. Nem túl nehéz, nem túl sok. Sokáig mindenkinek azt javasoltam, kezdjen egy már klasszikus Asimov-regénnyel, de most női vonalon találtam valami ennél is jobbat. Női science-fictiont női írótól – de persze nem csak nőknek!

Joan Slonzcewski amerikai írónő a biológia professzora. 1980-ban jelentette meg első sci-fi-regényét, majd hat év múlva következett az „Ajtó az óceánba”. Ezzel a kötettel kezdődik az Elízium-univerzum, amely eddig további három folytatást élt meg. Ebből hármat már magyarul is olvashatunk.

Most azonban maradjunk a kezdeteknél. „Az ajtó az óceánba” a Shorán játszódik, mely egy távoli bolygó teljesen vízzel borított holdja a messzi jövőben. Egyedülálló hely, biológiai tudományokban igen előrehaladott, zárt világ, ahol egy kizárólag nőkből álló társadalom alakult ki. Lakóinak semmi problémája a férfiakkal, amíg vendégként érkeznek hozzájuk, ám annál inkább értetlenül állnak a dolog előtt, amikor a vendégekből hirtelen hódítók lesznek. A válság alapja itt is az, hogy a két fél semennyire sem érti egymást.

Ott vannak a többé-kevésbé vízi élethez alkalmazkodott nők, akik végtelenül békések, bár a kezükben az egész emberi faj elpusztításának eszköze. A megszálló férfiak, akik sejtik, hogy van miért félniük, de valahányszor komolyra fordul a helyzet, nem tudnak igazán kemények lenni. Ha megpróbálják, lepattannak az erőszakmentesség faláról. A támadást végül ez a passzív, békés ellenállás töri meg – miként a támadókat és az őslakosokat is.

A háborús konfliktus megadja a kellő izgalmat, összekeveri alaposan a szereplőket, de nem nyomja agyon azt, ami igazán szép ebben a könyvben. Nem hiába profi biológus maga az író is. Elízium regényeiben meglep minket több alaposan kidolgozott világgal, új fajokkal, olyan tájakkal, ahová szívesen utaznánk el magunk is. Megcsillantja a genetikában rejlő lehetőségeket és veszélyeket. Végezetül pedig kapunk egy szép emberi mesét magunkról.

konyv-moly-try

Joan Slonzcewski: Ajtó az óceánba
Galaktika Fantasztikus Könyvek
Metropolis Media Group
Ára: 2990 Ft


Még több könyvre vagy kíváncsi? Nézd csak ezeket!

Stephenie Meyer: Twilight
Szendi Gábor: Pánik
Paeli Suutari: A Suutari-levelek
Simone de Beauvoir: Amerikai szerelem

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra