KULTÚR

Sci-fi is jöhet?

2009. május 31., vasárnap 18:30

kort_konyv_shora_kep_4Tudomány és fikció – mindkettő olyan férfias. Elég kirívó, amikor a megszállott sci-fi-olvasók között nőket sikerül találnom. Mindig megörülök neki, mert kár lenne a sci-fiért. Ne hagyd ki csak azért, mert az olyan fiús dolog…

Ha már science-fiction-kedved támadt, akkor elsőre egy javaslat – kezdd olyan könyvvel, amely jó étvágygerjesztő, mint egy jó előétel. Nem túl nehéz, nem túl sok. Sokáig mindenkinek azt javasoltam, kezdjen egy már klasszikus Asimov-regénnyel, de most női vonalon találtam valami ennél is jobbat. Női science-fictiont női írótól – de persze nem csak nőknek!

Joan Slonzcewski amerikai írónő a biológia professzora. 1980-ban jelentette meg első sci-fi-regényét, majd hat év múlva következett az „Ajtó az óceánba”. Ezzel a kötettel kezdődik az Elízium-univerzum, amely eddig további három folytatást élt meg. Ebből hármat már magyarul is olvashatunk.

Most azonban maradjunk a kezdeteknél. „Az ajtó az óceánba” a Shorán játszódik, mely egy távoli bolygó teljesen vízzel borított holdja a messzi jövőben. Egyedülálló hely, biológiai tudományokban igen előrehaladott, zárt világ, ahol egy kizárólag nőkből álló társadalom alakult ki. Lakóinak semmi problémája a férfiakkal, amíg vendégként érkeznek hozzájuk, ám annál inkább értetlenül állnak a dolog előtt, amikor a vendégekből hirtelen hódítók lesznek. A válság alapja itt is az, hogy a két fél semennyire sem érti egymást.

Ott vannak a többé-kevésbé vízi élethez alkalmazkodott nők, akik végtelenül békések, bár a kezükben az egész emberi faj elpusztításának eszköze. A megszálló férfiak, akik sejtik, hogy van miért félniük, de valahányszor komolyra fordul a helyzet, nem tudnak igazán kemények lenni. Ha megpróbálják, lepattannak az erőszakmentesség faláról. A támadást végül ez a passzív, békés ellenállás töri meg – miként a támadókat és az őslakosokat is.

A háborús konfliktus megadja a kellő izgalmat, összekeveri alaposan a szereplőket, de nem nyomja agyon azt, ami igazán szép ebben a könyvben. Nem hiába profi biológus maga az író is. Elízium regényeiben meglep minket több alaposan kidolgozott világgal, új fajokkal, olyan tájakkal, ahová szívesen utaznánk el magunk is. Megcsillantja a genetikában rejlő lehetőségeket és veszélyeket. Végezetül pedig kapunk egy szép emberi mesét magunkról.

konyv-moly-try

Joan Slonzcewski: Ajtó az óceánba
Galaktika Fantasztikus Könyvek
Metropolis Media Group
Ára: 2990 Ft


Még több könyvre vagy kíváncsi? Nézd csak ezeket!

Stephenie Meyer: Twilight
Szendi Gábor: Pánik
Paeli Suutari: A Suutari-levelek
Simone de Beauvoir: Amerikai szerelem

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta