Russel Crowe-t akarod?

a_dolgok_allasa2A dolgok állása című filmben meg is kapod. És nem akármilyen kivitelben. Hősünk oknyomozó riporterként tűnik fel, és ebbéli minőségében csak számunkra elviselhető. Mert ahogy fényt derít a dolgok állására, hát, jobb, ha minden politikus néma csendben hagyja el a terepet. Hogy ők nem akarnák Crowe-t, annyi bizonyos.


Az ember, ha újságíró, és sejtjeiben hordozza az örök kételkedő, kérdező és szembesítő típusát, nem kerülheti el a sorsát. Előbb-utóbb mindenki utálni fogja. Leginkább persze azok, akiktől túl sokat kérdez, akikről túl sokat tud. Másodsorban vérmes ellenfelei, a szerkesztőségek csúcsra járatott, ám tehetségtelenebb, ezért aztán dühödt és könyörtelen munkatársai, akik egy zaftos történetért már előzetesen eladták a lelküket – legalább száz évre – az ördögnek.

Az ember, ha újságírónak gondolja magát, ellenben hivatásszerűen kispályás focibíró vagy éppen egy kerületi kézimunkaszakkör vezetője, tulajdonképpen nem is nagyon lő mellé. Néhány gondolat kell csupán, vagy néhány helyesen leírt mondat egymás alá és mellé, no meg egy cím, és máris elkészült a mű. Ilyen egyszerű.

Jó újságíróból azonban kevés akad.
Ezért is érdekes egy olyan filmmel szembesülni, ahol egy feltartóztathatatlan buldog képében egy oknyomozó riporter tűnik fel, kinek útja a legfelsőbb politikai körökbe vezet. Cal McAffrey (Russel Crowe) régi barátját, Collins szenátort, a védelmi kiadásokat felügyelő bizottság elnökét akarja tisztázni, akinek gyönyörű asszisztense roppant gyanús körülmények között halálozik el. (Mellékszálként persze az is kiderül, hogy a politikus szeretője volt.)

A film egyébként a BBC minisorozatának (Államérdek) hollywoodi megtestesítése, s aki szerette A Pelikán-ügyirat című, roppant bonyolult mozit, ebben sem fog csalódni. Az újságíró néző pedig elábrándozhat arról, vajon milyen is lehet az a világ, amelyben egy igazságkereső betűvetőt senki sem képes elgáncsolni. Egy jó mozi, és nem több…

szelesvaszon-try

A dolgok állása (State of play), 127’
Színes, feliratos, angol–francia–amerikai krimi
Főszereplők: Russel Crowe, Ben Affleck, Robin Wright Penn
Bemutató: 2009. május 28.
Forgalmazza: UIP Duna Film

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek