Pünkösdi Zuboly és a kínai fúzió

Kicsit körülnéztünk a hétvégi lehetőségek között, és kiválasztottunk néhány koncertet, amire mi is mennénk vagy megyünk, háttérinfóval és hangulatjelentéssel kiegészítve. Hétvégi zenei programajánló.


Jamie Winchester és zenekara

2010. május 21., péntek, 19:30-Zöld Pardon

Jamie-t, aki tavaly egy XXI. századi, eklektikus elektro-rock szólólemezzel (The Cracks are Showing) jelentkezett, ezúttal a Petőfi-híd budai hídfőjénél, a Zöld Pardonban hallgathatjuk meg. A Gödör-beli lemezbemutató koncert alapján izgalmas showra számíthatunk, helyenként punkos beütésű gitártémákkal, és bátor, politikai hangvétellel. Jamie így nyilatkozott egy interjúban az új album címadó daláról: „Még a válság előtt kezdett összeállni ez a dal, de már akkor is nyomasztott ez a gondolat, hogy: esik szét az egész. A kapitalizmusból intézményes mohóság lett, ahol bármit szabad, ha pénz lesz belőle. A politika már csak színészkedés és hazudozás, a huszonnégy órás hírcsatornák cirkuszt csinálnak mindenből, és minden felett Szent Grálként áll a „növekedés". Minden rendben, ha minden évben, hónapban, percben tudunk X% „növekedést" mutatni. Pedig nem nő semmi: Sem a bolygó, sem az olajtartalék, sem a vízállomány, sem az erdők mérete. Csak a fogyasztás nő. És az eredménye ennek a sok növekedésnek és fejlődésnek? Semmi, sőt a helyzet egyre rosszabb: egyre több a háború, a szegény, az elnyomott, a munkanélküli. A rendszer már nem működik, mégis ragaszkodunk hozzá."

A megújult Pardon 400Ft-os belépővel ad otthont színvonalas koncertnek immár két színpadon. Miután átküzdöttük magunkat az irracionális beengedő rendszeren, ami vagy csak 200-asokkal vagy csak 100-asokkal működik, belépőnk árából lefogyaszthatunk egy sört. A WC-ben Ági mama (a wc-s néni, aki könyvet írt életéről) Budapest underground szórakozóhelyeit sorra hódító stílusa honol. Ezért vannak szépen elrendezve a nőknél a sminklemosó szerek, a csattok, a mentolos cukorkák, a hajgumik, a hajlakk, a sminkszerek, a férfiaknál a hajzselé, az óvszer a dezodorok. WC Requiem című könyvében pedig ilyen jó tanácsokat olvashatunk a bulit végére: „Kilépve az utcára, ajánlatos minimum 3-4 buszmegállónyit sétálni, azért hogy a tüdőnkből a sok cigarettafüstöt kiszellőztessük. A rosszullétünknek is jót tesz egy kis séta. Az alkoholos leheletünk is jobb lesz egy kis séta és egy kis rágógumi használata után. Nem beszélve arról, hogy szüleinkhez, feleségükhöz, szeretőnkhöz való meg érkezésünk is úri emberként sikerül."

 

Az első kínai-magyar zenekar

2010. május 21., péntek, 21:00-Tűzraktér

Kínai és magyar, modern- és népdalokat dolgoz fel és hangszerel át az egyedi felállású zenekar. A két nemzet eredeti fúziója az együttes, közösen játszanak tradicionális és modern hangszereken olykor lágy, olykor pergő ritmusokat. A Zhang Yu művésznő által vezetett Kínai Kamarazenekarhoz csatlakozott Ágoston Béla és zenésztársai. Kínai bambuszfuvolásoktól kezdve, magyar jazz doboson, és nagybőgősön, kínai operaénekesig, és citerásig igen színes a 14 tagból álló zenekari társulat.

Az eddigi 5 nagytermi, színházi, vagy fesztiválfellépés után az undergoundabb, családi hangulatú Tűzraktérbe is ellátogat a fiatal formáció. A MŰPA után izgalmas áthelyezni a nagyzenekart a nemzetközi foglaltházak hangulatát idéző Tűzraktérbe, ami alkotóházként befogadó helyet biztosít minden magyar és nemzetközi kísérletező kedvű művésznek. A régi Tűzoltó utcai gyárépület helyett a mostani, Hegedű utcai régi műemlék ház finomabb miliője, sok-sok zölddel, pedig talán jobban illik a bambuszfúvósok zenekarához.

 

Zuboly,The Play Runs High,WBR DJ's

2010. május 22., szombat, 20:00-Dürer kert

A Zuboly felkavaróan kreatív színfoltja a magyar zenei világnak. Brémai muzsikusokként járják be hazánkat, a kocsmák és underground bárok félhomályától, a kivilágított színháztermeken át, a vakítóan fehér művészeti galériákig. Opera, musical, pop, rock, rap, beat, jazz, és folklór elemeket ötvöznek játszi könnyedséggel.
„Eddig azt hittük, hogy a hip-hop, a folk, a világslágerek és a jazz nem járnak éjjel-nappal kart karba öltve, itt meg úgy puszilkodnak, mintha ez mindig is egyértelmű lett volna." - nyilatkozta Lovasi András, az együttes kiadója.
Magyarország legnépiesebb posztmodern kocsmazenekarának, a Zuboly zenekarnak első albuma 2007-ben jelent meg, Értem a kujonságot címmel. A második album, a Virágoztass engem pedig az elektro jegyében született a tavalyi évben.

A mostani koncertnek Budapest egyik legnagyobb underground szórakozóhelye, a Dürer kert ad otthont, a régi ELTE épület falai között, a Városliget déli partján. A Zubolyt a jazz-es, funk-os, pop-os hangzású Pop and Roll, és a The play runs high követi Szombat este. Érdekes vegyítés... az eredményről hamarosan beszámolunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek