KULTÚR

POSzT: Vérszegény élvezet

2010. június 10., csütörtök 13:15

poszt0610_m A Pécsi Országos Színházi Találkozó véghajrájában kifulladni látszik a spiritusz. A versenyelőadások választéka egy hentesárú bolt vegyes felvágottjához hasonlít. Végy jó pár közismert szereplőt, tégy hozzá egy lerágott csontot témának, rendezd össze és garantált a tapsvihar.

Jogos a kérdés: vajon jogomban áll-e ítéletet hirdetni teltházzal futó, óriási tapsvihar felett? A televízió snittekre vágott geg-sorozatai a nagyszínpadi deszkákon két felvonásban elborzasztóan sekélyesek. Az egri Gárdonyi Géza Színház - Csörgess meg! előadása Máté Gábor rendezésében óriási sikert arat, csak bennem sokasodnak a kérdőjelek.

A téma környezettudatos, de összesen egy mondatos - vagy csak az én szememre borul zöld hályog és nem látom a lényeget? Még jó, hogy előadás előtt rutinszerűen kikapcsolom a telefonom, mert a színpadon állandóan csörög. Az első perctől az utolsóig mobil az előadás. Állandó mozgásban a színészek (Görög László, Fenyő Iván, Kaszás Gergő, csak hogy a nagyokat számba vegyük), folyamatosan átalakuló díszlet és megállás nélkül csöngő mobil telefonok. Az első felvonás végén dalban mondják el, hogy mi a színházi etikett.

gorogcsorog

Továbbállok a nézőtér széléről, hogy versenyben maradjak. Pécsi színészekbe botlok, akik csupa jó szándékból lebeszélnek a kamaratermi KoMa előadásáról. Társulok hozzájuk és a Bóbita felé vesszük az irányt. Vándoristenek - Off-program, de ha csak limonádé, akkor is felüdülök. Kertben állunk, ahonnan a bábszínház vendég „lakosztályába" kalauzolnak, minden díszlet ülhető. Kanapén meg párnákon, az ablakon is csüngenek. Nagy Zsolték játéka improvizáció színész tempóban. Bent három szereplő: két férfi és egy nő. A kiindulópont egy közös szerelem és annak gyümölcse, ez a lány, kinek leszármazása mindkét férfi fejében kérdőjeles. A kertben ugyancsak hárman, a múltbéli figurák. Bekacsintanak és ha már ott vannak, összekeveredik a múlt és a jelen, remek családi pillanatok. Elnéznénk napestig, csak a szúnyogok ne vállalnának főszerepet. Csapkodjuk a tenyerünk, de kivételesen nem az előadástól viszketek. Ezúton kérnénk meg a szervezőket, hogy szóljanak, hogy szórjanak!

vandorbelsook

Fotó: Balogh Gábor és POSzt

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta