KULTÚR

POSzT: Teszteld magad!

2010. június 11., péntek 13:25

veszettfejsze_m Maratoni végéhez közeledik a Pécsi Országos Színházi találkozó. A tíz napos seregszemle véghajrájában rekord hosszúságú, négy órás előadással tesztelte közönségét Mohácsi János. Cserébe a kulisszák mögé is betekinthettünk.

A találkozó utolsó napjaiban már jelentős csúszással indul be a nagy színházi gépezet. Minden elismerésem az ültetőké, sokat látott rutinnal, még a kilencedik napon is töretlen udvariassággal posztolnak a nézőtéri ajtók előtt. A látogatók többsége igazi túlélő - köztük én is - a színház, vagy a sajtó képviselői. Már senki sem siet, ha máshol nem, hát egymás hegyén-hátán foglalunk helyet.

Három felvonás, négy óra, ha nagyon unom, akkor szünetenként nézőpontot váltok. A Veszett Fejsze (Noises off) komédiájával ugyancsak Mohácsi János rendezésében pár évvel korábban már találkoztam, idén a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának megfejtésével barátkozom. Időm van rá, az előadás még nem kezdődik. Letekintek a sorok közé, előttem a kaposvári egyetem színművészetisei improvizálnak. A mezítlábas srácot a pár nappal ezelőtti off-programból felismerem és jelmeznek is beillő trendi szettjéről percekig azt hiszem, beépített ember, aki majd a darab közben hirtelen felébred mély álmából és szerephez jut. De békésen szuszog tovább. A csokipapírok zörgése sem zavarja meg, sokkal inkább engem ejt zavarba. Arrébb tekintek, és szemre veszem a Nézőt. Mindenhol jelen van, évad közben is. Párban jár, középkorú, negyvenes, premier bérletét még a nyár elején megveszi. Rutinosan homloktörölgető zsebkendőt markol, vadul szuszog és a színpadi fény erősödésével hangos köhögő rohammal veszi tudomásul, az előadás kezdetét veszi.

veszettfejsze_belso

Függöny, fény, színpad és cseng a telefon. Csak hogy ne szakadjon meg a tegnapi széria, újból szerephez jut a készülék. A darab döcögve indul, állandó leállással, a rendező folyton beleszól. Színházban vagyunk, izgalmas technika. Két nappal a premier előtt egy semmitmondó komédia szereplői magánéleti nyavalyáik közepette próbálják a kötelezőt. Szünet. Függöny fel és kezdődik a második menet. A komédia most vesz csak igazi fordulatot. A díszlet mögött járunk és megtekinthetjük hátulról is az egészet elölről. Ehhez kell a bravúr. Milliméteres pontossággal és koncentrált színészi jelenléttel három verzióban olvadhatunk bele egy előadás születésébe a darab temetéséig.

Észrevétlenül pörög le négy óra az életemből, a csúszás miatt, a párhuzamosan futó Juronics Háztűznéző rendezésről lekések. De bánom is én!? Kiszivárgó barátaimtól megtudom, nem maradtam le semmiről.

Fotó: Balogh Gábor és POSzT

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta