Polanski és a megbocsátott pedofília

polanski-lead-ujLehet-e büntetlenül 13 éves lányokat molesztálni, ha az embert Polanskinak hívják, és amennyiben igen, az azt jelenti-e, hogy bárkinek megbocsáttatik, ha az áldozat megbékél?

cikk-tipus-jegyzet

Itt van ez a Polanski-ügy. A köztiszteletben álló művész 30 éve Jack Nicholson kecójában liliomot tiport, majd lebukott, bevallott, vád alá helyezték, aztán meglépett az országból, és mindeddig megúszta. Most valószínűleg kényes kötődésű bankszámlák miatti politikai csatározásban Svájc beáldozta a filmest, de ilyen előfordult már párszor a világtörténelemben, nem kell rajta csodálkozni.

Az ügy kapcsán több neves személyiség, többek közt Thierry Fermaux, a Cannes-i Filmfesztivál igazgatója, Costa Gavras és Wong Kar Wai filmrendezők, valamint Fanny Ardant francia és Monica Bellucci olasz színésznők írták alá azt a petíciót, melyben a filmrendező szabadon bocsátását követelik.

Az egyik indok az, hogy akadnak eljárási hibák a bírósági ügyben. A másik, hogy a Polanski által molesztált, akkor 13 éves lány később nyilvánosan is kifejezte megbocsátását.

Hát, márpedig varrják be Polanskit. Ha egy Szigony-utcai őslakos teszi ugyanezt, 30 év múlva is megkapja a maga 8-10 évét, amennyiben rajtaveszít. És neki közben sem jut ki az elegáns Cannes-i villák proccából, sőt, ha még a nevét és a kinézetét is ismeri a hatóság, aligha odázza 30 évig az őrizetbe vételt. És ehhez nem kell reflektorfényben állnia, elég szimplán nem rejtőzködnie. Szóval Polanskit még a legképmutatóbb rendszernek is rács mögé kellene juttatnia. Ő miért mászhatna ki belőle?

Ha kimászhat, és ez a bűn áldozat általi megbocsátása miatt lesz, akkor ez a precedensre épülő jogrendszerekben érdekes fordulatot hozhat(na). És nem is egyértelműen rosszat. Nagyjából addig lenne büntethető egy kihágás, amíg annak áldozata vagy az áldozat családtagjai bosszúvágyat táplálnak.

Ez bizonyos szempontból lényegesen fejlettebb rendszer lehetne. Közelebb állna a valóságos élethez, mert az elévülési idő és a fájdalom megszűnte között igazából nincs kapcsolat. (Kérdést így is fölvetne eleget, hiszen a magbocsátás is kikényszeríthető erőszakkal. De minden rendszernek vannak korlátai, a mai jogrendszerben is vonnak vissza beadványokat fenyegetés hatására.)


index.hu: Polanski dosszié

 

cikk-tipus-linkek

A candydoll.tv weboldal színtiszta pedofília, a rendőrség mégsem tehet semmit a latexruhás kislányok ügyében - Ranschburg szerint a szülő a hibás, hogy 7-14 éves gyerekek pózolhatnak a weben lakkban. | Kislányok bőrtangában - ez miért nem pedofília?

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra