Pat Metheny és az óriási kávéspohár

Nyáron mindig hétvége van, és minden napra jut audio-vizuális kihívás a kultúrára éhező egyéneknek. New York és a jazz egyik legendája is Budapestre jön, Zagar pedig most épp itthon van. Hétközepi programajánló.

Fotókiállítás New Yorkról a Vízivárosi Galériában

Budapest 2.ker., Kapás u. 55.

2010. június 29.-július 22.

A Vízivárosi Galéria New York városáról szóló fotókiállításokkal várja az érdeklődőket a nyár elején. Fülöp Ildikó megfordítja a gigantikus felhőkarcolók és a kicsiny emberek arányát. Az egyes alakokat az épülettömbök fölé emeli, New York lakóinak portréi kiemelkednek a tömegből.

A másik tárlat Christopher Pelley-é, aki egy óriás kávéspoharat készített sok-sok kis négyzet alakú festményből. A kék-fehér papírpoharat egy görög diszkoszvető szobra díszíti. Ez az eldobható, de tradícionális mintákkal tarkított tárgy szimbolizálja Pelley számára New Yorkot, a különböző nemzetiségű kultúrák fast food olvasztótégelyét.

Zagar koncert

Zöld Pardon

2010. június 30. 20:00

A Zagar dance-elektronikus-alternatív zenét játszó együttes, bizonyítja, hogy létezik egyensúly az elektronika és a hangszerek, a monotónia és a szólók, az underground és a könnyen emészthető dallamok között. A zenekar a rock, az elektronika és a modern tánczenék különleges fúziója. A hiphop, breakbeat, funk ütemek fölé néhol 60-es évek végi pszichedelikus témákat emel, máskor pedig a világűr szféráinak hangját idézi. A lüktető, filmszerű, hullámzó érzet többeközött a Szezon című film Eastern Sugar című betétdalában talált képanyagra.

A Zagar története 2001 elején kezdődött, amikor a Yonderboi Quintet három tagja (Zságer Balázs, Kovács Andor, DJ Bootsie) a Shallow and Profound turné befejeztével külön is elkezdtek próbálni Lázár Tibor dobossal kiegészülve. 2002 nyarán már Zagar néven játszottak itthoni és külföldi fesztiválokon. Ezután rögzítették az első lemezanyagukat, amin egy vonósnégyes mellett közreműködött többek között Ligeti György (Puzzle) énekes is. Megalakulásuk óta folyamatosan koncerteznek (itthon és Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban és Oroszországban), s útjukat elismerések hosszú sora övezi. Második lemezük a Cannot Walk Fly Instead 2007-ben jelent meg. Az ezen a korongon szereplő Wings of Love második lett a nemzetközi dalszerző versenyen (International Songwriting Competition), ahol többek között Tom Waits zsűrizett.

A banda nagyon jó élőben, az improvizatív jelleg, és az erős vizualitás folytán (ami egyes koncerteken lehengerlő VJ munkát, azaz kivetített képfolyamot von maga után).

Pat Metheny Group

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2010. június 30. 20:00

Tizennyolcadik születésnapján már a Miami Egyetemen tanított. Tizenkilenc évesen felvételt nyert a Berklee College of Music iskolába. 1977-ben megalapította a jazztörténet egyik legsikeresebb bandáját. A többszörös Grammy-díjas gitáros egyszerre játszik klasszikus és modern jazzt. Lyle Maysszel olyan szerzőpárost alkot, amelyet a kritikusok és zenekedvelők a híres Lennon-McCartney és Ellington-Strayhorn párosokhoz hasonlítanak. Elektromos és akusztikus darabokat írt gitárra, balettek, nagyzenekari művek szerzője és előadója ugyanúgy, mint modern jazz vagy rock daloké. Többfajta gitár „kifejlesztésében" is szerepet vállalt, ilyen volt a szoprán akusztikus gitár, a 42 húros Pikasso gitár vagy az Ibanez PM-100-as jazz gitár. Improvizációival már többször elkápráztatta a magyar nagyközönséget, s idén tavasszal a Margitszigeten láthatjuk viszont.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek