KULTÚR

Nem lesz savanyú!

2009. május 20., szerda 09:40

citromfa_1Hogy mit meg nem tesz egy nő, ha a kertjében növekvő, gyönyörű citromfákról van szó? Például felveszi a harcot a szomszédságába költöző védelmi miniszterrel. Nem lesz könnyű csata – ezt látatlanban is megígérhetjük!

 

A nőt Salmának hívják, negyvenes évei elején járhat. Egyszerű palesztin asszony, aki ciromfáiból él, nála a spájz polcán nem üveges paradicsomok, gyöngyházfényű körték sorakoznak, hanem citrombefőttek. Csakhogy egy napon Salma tőszomszédságába egy túlságosan is fontos, VIP-személyiség költözik: maga az izraeli védelmi miniszter.

Márpedig egy ilyen kiemelten fontos személyiségnek biztonsági különítmény is jár. A csapat tagjai pedig nem éppen Salma citrombefőttjeire vágynak. Többek között szöget üt a fejükbe, hogy a nő buja citromligetének lombjai között palesztin terroristák bújhatnak meg. Így megszületik a majdnem megfellebbezhetetlen döntés: a citromliget fáit egyszerűen ki kell vágni, a kertet a földdel egyenlővé kell tenni. Ekkor veszi kezdetét az asszony harca, hiszen számára a citromfák termése jelenti az egyedüli megélhetést.

Salma felveszi a kesztyűt, pontosan látja, citromfa_2a kisember tiltakozása nem járhat sikerrel, ezért felkeres egy fiatal ügyvédet, akivel beadványokat írnak, tárgyalásokra járnak a – nyilván önmaguknál sokkal többet jelentő – citromfák érdekében. A sajtó természetesen egy pillanat alatt felkapja a citromügyet…

Ha azt gondolnád, a Citromfa nem nélkülözi a jelen politikai állapotokról szóló utalásokat, nem sokat tévedsz. Azonban tévedés lenne azt hinni, hogy a film kizárólag a zsidó–palesztin harc újabb művészi fejezetét tárja elénk.
A középpontban ugyanis egy nagyon is egyszerű embert, egy nőt találunk, akinek hatalom elleni csatározása akár mindannyiunk története is lehet.

szelesvaszon-try
Citromfa – francia, izraeli, német filmdráma, 106’
Szuez Film, 2008
Bemutató: 2009. május 21.

Más film is érdekel? Klikk ide:
Kémnők – Sophie Marceau főszereplésével

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta