Nem lesz savanyú!

citromfa_1Hogy mit meg nem tesz egy nő, ha a kertjében növekvő, gyönyörű citromfákról van szó? Például felveszi a harcot a szomszédságába költöző védelmi miniszterrel. Nem lesz könnyű csata – ezt látatlanban is megígérhetjük!

 

A nőt Salmának hívják, negyvenes évei elején járhat. Egyszerű palesztin asszony, aki ciromfáiból él, nála a spájz polcán nem üveges paradicsomok, gyöngyházfényű körték sorakoznak, hanem citrombefőttek. Csakhogy egy napon Salma tőszomszédságába egy túlságosan is fontos, VIP-személyiség költözik: maga az izraeli védelmi miniszter.

Márpedig egy ilyen kiemelten fontos személyiségnek biztonsági különítmény is jár. A csapat tagjai pedig nem éppen Salma citrombefőttjeire vágynak. Többek között szöget üt a fejükbe, hogy a nő buja citromligetének lombjai között palesztin terroristák bújhatnak meg. Így megszületik a majdnem megfellebbezhetetlen döntés: a citromliget fáit egyszerűen ki kell vágni, a kertet a földdel egyenlővé kell tenni. Ekkor veszi kezdetét az asszony harca, hiszen számára a citromfák termése jelenti az egyedüli megélhetést.

Salma felveszi a kesztyűt, pontosan látja, citromfa_2a kisember tiltakozása nem járhat sikerrel, ezért felkeres egy fiatal ügyvédet, akivel beadványokat írnak, tárgyalásokra járnak a – nyilván önmaguknál sokkal többet jelentő – citromfák érdekében. A sajtó természetesen egy pillanat alatt felkapja a citromügyet…

Ha azt gondolnád, a Citromfa nem nélkülözi a jelen politikai állapotokról szóló utalásokat, nem sokat tévedsz. Azonban tévedés lenne azt hinni, hogy a film kizárólag a zsidó–palesztin harc újabb művészi fejezetét tárja elénk.
A középpontban ugyanis egy nagyon is egyszerű embert, egy nőt találunk, akinek hatalom elleni csatározása akár mindannyiunk története is lehet.

szelesvaszon-try
Citromfa – francia, izraeli, német filmdráma, 106’
Szuez Film, 2008
Bemutató: 2009. május 21.

Más film is érdekel? Klikk ide:
Kémnők – Sophie Marceau főszereplésével

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek