KULTÚR

Mondd, te megtennéd?

2009. május 14., csütörtök 06:57

dogville_film_1Fiatal, finom nő érkezik egy isten háta mögötti helyre. Menekül valaki vagy valami elől. Azt mondják, menekülése színhelyén, a városkában csupa jóravaló ember él. Tényleg így lenne? Pokoli játék veszi kezdetét. A Bárka Színház premierjén most egy mozit láthattok…


Lars von Trier Dogville (2003) című filmje Nicole Kidmannel a főszerepben meglehetősen megosztotta a filmes szakmát és nem utolsósorban azokat, akiknek valójában készült: a nézőket. Kísérleti filmnek készült, amely a film és a színház vékony mezsgyéjén araszol, felrúgva minden eddigi filmes szabályt. A film kapcsán ezt írta a dán rendező: „Meghallgattam Kocsma Jenny dalát Brecht és Weill Koldusoperájából. Csodálatos volt, és van benne egy bosszútéma, amely nagyon tetszett nekem. A filmnek egy izolált helyen kellett játszódnia, mivel Kocsma Jenny története egy elszigetelt városban játszódik. Úgy döntöttem, hogy Dogville-t a Sziklás-hegységbe helyezem, mivel ha az ember sosem járt ott, fantasztikusan hangzik a neve, hiszen melyik hegy nem sziklás?! Vagy ez azt jelenti, hogy ez a hegység különösen sziklás? A név pont úgy hangzik, mintha tündérmeséből lépett volna elő. Aztán azt is elhatároztam, hogy a gazdasági válság idejére teszem a történetet, mivel szerintem az biztosíthatná a megfelelő atmoszférát. (…) Bizonyos fokig inspirált Bertolt Brecht nagyon egyszerű, szinte lecsupaszított színháza. Az én elméletem szerint nagyon gyorsan el lehet felejteni, hogy a filmben nincsenek igazi házak… Ez teszi lehetővé, hogy kitaláljunk egy várost, de ami még fontosabb, hogy az emberekre fókuszáljunk.”

Anger Zsolt a Bárka Színházban most e kultfilm feltámasztásaként színdarabban összegezte gondolatait, legfőképpen kérdéseit. A történet szerint egy fiatal, finom nő érkezik egy isten háta mögötti helyre. Menekül valaki vagy valami elől. A fejére kitűzött vérdíj ellenében a munkáját ajánlja fel. Azt mondják, csupa jóravaló, becsületes ember lakik itt. Csakhogy az ottaniak idővel tudomást szereznek Grace múltjának kényesebb pillanatairól, így egyre többet követelenek a nőtől, már-már rabszolgájukká teszik. Persze, ha ezt Grace hagyná, ha egy napon nem okozna meglepetéseket a „jóravaló” emebereknek.

A Bárka új előadásában a rendező annyiféle húsba markoló kérdést tesz fel, amelyekre az ember nem is számít. Ezt kérdezi például:
„Melyik vagy? Dogville vagy Grace? Akarod-e tudni? Mered-e tudni? Megérdemled, amit kapsz a végén? Akár Grace vagy, akár Dogville? Azt hiszed, hogy te egyik se vagy? Mersz röhögni, amikor kurvára fáj? Hiányzik a menedék, amit a film nyújtott neked valaha azzal, hogy Lars von Trier a földgolyó átellenes oldalára helyezte a történetet, nyolcvan évvel ezelőttre? dogville_1Láttad egyáltalán, vagy te is mindig mindennel kevered? Mered-e azt mondani a bűnre, hogy nem, mikor azt mindenki erénynek nevezi? Mered-e?! Egyáltalán eszedbe jut-e? Vannak-e törvények, amelyek nincsenek leírva? Vajon le kell-e írni egyáltalán? Ettél-e húst éhedben kutya elől a csontról? Ennél-e? Van-e vágy, melyet le lehet küzdeni? Vajon le kell-e egyáltalán? Ha leküzdöd, mit vársz cserébe? Voltál-e már láncon? Raktál-e láncot valaki nyakára?…”
Szóval azt mondanám, erre a darabra érdemes lelkileg jó alaposan felkészülni. Aztán jöjjön, aminek jönnie kell…

sugolyuk-try
Dogville – nyilvános főpróba
2009. 05. 14., 19.00 h
Bemutató: 2009. 05. 15.; további előadás: 2009. 05. 16.
Helyszín: Bárka Színház, Vívóterem
1082 Budapest, Üllői út 82.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta