KULTÚR

Minden reggel más ágyban ébredni

2010. június 14., hétfő 10:24

bevetetlen_m Valós, elveszett, keringő londoni tinédzserek, egy bohém squat, sok-sok pia, és marha jó zenék. Szürreális, kincset érő pillanatok és két egymásba fonódó történet. "Vannak emberek, akik egész életükben egy ágyban alszanak..." Nem így a Bevetetlen Ágyak főhősei.

A 2009-es Sundance Filmfesztivál Zsűri Nagydíjára jelölt, igazán ütős kis mid-kult (valahol a kommersz és a művészfilm között) indie filmet Londonban, a Sohoban, a Curzon moziban láttam. Most a Pedagógiai Intézet Helyzetek és gyakorlatok című pályázatának köszönhetően a Toldi moziban is vetítik, de már csak szerdáig.

Játék a sorssal

Axl, a húszéves spanyol srác minden reggel más-más ágyban tér magához, és másnaposan már semmire sem emlékszik az előző éjszaka történtekből. Azért jött Londonba, hogy emlékezzen, az előző éjszakára, gyermekkorára, és angol apjára, aki sok-sok éve elhagyta. A francia származású Vera ezzel szemben inkább felejteni akar, és nem tudni semmit. A régi szerelem emlékét próbálja kitörölni, miközben egy véletlen találkozás révén egy különleges kapcsolatba keveredik. Nincsenek nevek, telefonszámok, és megbeszélt időpontok. Csak két ember, sorsszerű találkák, motelszobák, idegen-intimitás, összeolvadó kép-, hang-, és testmozaikok.

A squat padlásán sok-sok matrac hever, mind történetre várva, sok régi bakelit lemez, amelyek már nem mesélnek a múltról, már nem viszi őket a gramofon. A szereplők gyermeki lelkesedéssel bukkannak e sok-sok kincsre a padláson, miközben önmagukat keresik az alkoholmámoros éjszakákon. A sorssal kísérleteznek, egymás határait keresik, hogy mennyire folyhatnak bele egy másik ember életébe. Igazi generációs film, a mai elveszett generációról, aki helyét keresi a világban, és akit nyomaszt a látszólagos határtalan szabadság, a lehetőségek vakítóan színes tárháza. Alexis Dos Santos filmje nem filozofáló, nagy monológokban, hanem apró, kreatív, bájos részletekkel mesél. Vera munkahelyén például azzal küzd a kiszámíthatóság ellen, hogy random módon helyez el könyveket a tematikus könyvespolcokon, esélyt adva az embereknek a váratlanra.

Újhullám és infantilitás

A film alaphelyzete a Lakótársat keresünk című francia filmre emlékeztet a sok együttlakó, útkereső fiatallal, de a Bevetetlen Ágyak költőibb irányba fordul. A bachália-szerű partikkal a Trainspottingot is megidézi, de itt nincsenek dealerek és heroin junkiek, annál sokkal gyermekibb, ártatlanabb a világ. A néhol sejtelmes, részletekre fókuszáló képek a francia művészfilmek világát idézik. Mikor Vera és névtelen kedvese bajuszt rajzolnak egymásra Francois Truffaut Jules és Jim-jét, a francia újhullám emblematikus filmjét idézik meg. Hogy teljes legyen a recept a Bevetetlen Ágyak ízharmóniájához, meg kell említenünk Michel Gondryt (Egy makulátlan elme örök ragyogása, Az álom tudománya), akinek a hatása - infantilis, organikusan kreatív ötletei- szintén érezhető.
Kötelező darab a fiatal generációról, annak taszító és szép, különlegesen kettős nyelvén, egy kitörölhetetlenül fülbemászó záródallal.

Fotó:www.port.hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta