KULTÚR

Miért éppen Düsseldorf? (x)

2009. november 10., kedd 08:09

dusseldorf-ajanloMi a közös Heinrich Heine, Die Toten Hosen, Alt, a híres barna sör és Frank Gehry betépett épületei között? Egyszerű, valamennyit Düsseldorfnak köszönhetjük. Szakítva a hagyományos turisztikai programajánlókkal, kötelező látványosságok helyett ezúttal olyan programokat kerestünk, melyekkel szellemileg és testileg is jóllakik az ember.


Nincs helye a diétának – Rajnai konyha

Jellegzetes düsseldorfi vagy rajnai ételeket elsősorban a sörfőzdék vendéglőinek étlapjain találunk, ahol a kínált fogások neveit sok esetben le kell fordítani a vendégek számára. A Halve Hahn például Mainz-i köményes sajtot és cipócskát takar. Ha a Bei Himmel un’ Ähd kifejezéssel találkozunk, ne rettenjünk vissza, mert itt sült véres hurkát kínálnak tört burgonyával és almaszósszal. A tradícionális ételek között az olyan finomságok is közkedveltek, mint a düsseldorfi mustáros sült (Senfrostbraten), a rajnai marhasült (Sauerbraten), vagy a rajnai módon elkészített kagyló. Kevéssé ismert, de kipróbálásra ajánlott specialitás a sültkolbász koszorúcska (Geringelte Bratwurst), a reszelt sütemény (Rievkooche), a borsóleves (Ääzuzupp), vagy a hagymás véreshurka (Flöns mit Ölk).
 

dusseldorf1


Házi sörfőzdék – hagyomány és bőség

Ha valaki erőt szeretne gyűjteni, vagy egyszerűen csak kedvet érez ahhoz, hogy düsszeldorfi polgárokkal egy beszélgetésre összejöjjön, akkor a hagyományos sörfőzdék kimérésiben (Füchschen, Schlüssel, Schumacher, Uerige), a megfelelő helyre talál, ahol az Alt névre keresztelt sört kell mindenkinek megkóstolnia. Feltételezhetnénk, hogy az Alt (öreg), a sör korát jelöli, de ne hagyjuk megtéveszteni magunkat, a jelző nem a sör korát, hanem a sörfőzés módját takarja. A sötét, magas hőmérsékleten erjesztett sört elsősorban Düsseldorfban és a Rajna vidékén fogyasztják.

Ha pedig Alt, akkor az asztalokról nem hiányozhat a düsszeldorfi Mostert, ami szőlőpárlatból készült, ecettel ízesített házi mustárt takar. Megvehetjük a mészárszékekben, vagy a helyi specialitásokat kínáló üzletekben, de egy adagra valót kaphatunk az utca kolbászsütőknél, úgy egyszerűen zsírpapírra rácsapva, vagy akár jellegzetes cserépedénykékben is.
 

Killepitsch, a kultikus főzet

Aki Düsseldorfban jár, meg kell kóstolni a „dat leckere Schabäuke” Killepitsch-et, minek ötlete és neve a második világháborúból származik. Feltalálója, mialatt a Düsszeldorf elleni légitámadás zajlott, barátaival kissé ittasan (gepitscht) egy bunkerben keresett menedéket. Még itt elhatározta, hogy a háború után pálinkát fog főzni, aminek a gepitscht nevet adja. A kultikus főzethez alkoholt, cukrot, 98 féle bogyós gyümölcsöt, gyógynövényeket és különböző gyökerekket használ. A Killepitsch fajta ital sötét, íze keserédes és jéghidegen tanácsos fogyasztani.

dusseldorf2


Egy kis séta a kikötőben

Ha már megkóstoltuk a kultikus pálinkát és a düsseldorfi kagylót, nem árt mozogni is egy keveset - egy séta a kikötőben pont alkalmas erre. A düsseldorfi kikötő, a MedienHafen messze földön híres Frank Gehry épületegyüttese ferde tornyaival, dőlni tűnő szerkezetivel, tíz éve a város legvonzóbb látványosságai közé tartoznak, amit nemcsak az építészet értői, de a laikusok is nagyon értékelnek. Ha pedig már kikötői séta, Düsseldorf városképének szerves része a hét híd, ami a Rajna fölött ível át. Közülök is a leghíresebb a 12 500 tonna súlyú Oberkasseler-híd, melyet 1976-ban mintegy ötven méterrel toltak”arrébb”. A kikötői sétával érdemes megvárni az estét, Budapest éjszakai kivilágított látképével veteszik az átépített düsseldorfi kikötői sétány.
 

A szép barbár világ

A kikötő után pedig jöhet az éjszaka! Düsszeldorf bárjainak és kocsmáinak világa minden elvárásnak megfelel, minden ízlés számára kínál valami különlegeset. Klasszikus és nemes irányzat híveit a Grün- és a Steinstrassse környéke, a trendy és a modern kedvelőit a kikötő, a fiatalos és a hip rajongóit a Ratinger Strasse party negyede várja: számtalan bisztro, kocsma, koktélbár vár arra, hogy eltöltsünk egy kellemes estét.
 

Novemberi koncertek

A Rajna-menti város koncertjeiről, csarnok és színpadi kínálaról is híres, ahol évről-évre egyre több világsztár foglal helyet magának. Olyan legendás csapatok léptek már fel Düsseldorfban, mint a Depeche Mode, Pink, a Status Quo, a slágerénekes Udo Jürgens, de a düsseldorfi Tote Hosen is gyakran a húrok közé csap valamelyik rajnai színpadon. Az aktuális műsor alapján legközelebb, november 28-án, Pink, december 19-től 26-ig pedig a Die Toten Hosen ad koncertet a híres Iss Dome-ban.
 

Akik aktívan pihennének

Mindegy, hogy tél vagy nyár, a sportolni vágyók Düsseldorfban is megtalálják számításaikat. Szabadon lehet csatlakozni a rendszeresen megrendezett rajnai maratonhoz, vagy a hídfutáshoz, de a város gondozott parkjaiban is kellemesen kocoghatnak az aktív pihenésre vágyók. A düsseldorfi sportélet egyik kiemelkedő programja a görkorcsolyások éjszakája (Rollnacht), amire szerte Európából számtalan inline-skater rajongó érkezik. Aki azonban nem szeret se futni, se gurulni, az a vizisportokban (szörf, evezés, úszás, vizisí) is kipróbálhatja magát, a városnak ugyanis télre is van mit kínálnia: rendszeres sífutóversenyeken kívül a városhoz közel, Neuss-ban található Európa egyik legismertebb fedett télisport létesítménye. Aki pedig a sportot csak távolról szereti, az is talál magának programot, Düsseldorf profi kézilabda, foci, kosár és hoki csapatai izgalmas meccseken mérik össze erejüket.
 

A városba a lehető legegyszerűbb eljutni a Wizz Air közvetlen járatával. A légitársaság járatain sok egyéb szolgáltatás garantálja a kényelmes utazást. Az utasoknak lehetőségük nyílik a szálláshely kiválasztására, valamint autóbérlés igénybevételére is a légitársaság honlapján megtalálható partneroldalakon keresztül. Düsszeldorfba (Weeze) a légitársaság 2009. szeptember 21. óta üzemeltet járatokat Budapestről jelenleg heti kettő, december 14-től pedig már heti három alkalommal. A Wizz Air járatának célállomása, Weeze repülőtere Nyugat-Németországban a holland határ közelében, Düsseldorftól 80 km-re található. Repülőjegyek a Weeze-Budapest útvonalra már 3680 Ft-tól (egy irányba, adókkal és illetékkel együtt) foglalhatók a wizzair.com portálon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.11.11 16:07:54beve

    Das wunderbare Düsseldorf! A német nyelvben a városnevek általában nem kapnak névelőt, csak ha valamilyen jelzővel illetjük őket. Ha így teszünk, akkor viszont a semleges nemet jelölő "das" névelőt kapja. Aki nem hiszi, járjon utána!

    A cikk egyébként jó!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta