Micimackó folytatása már a boltokban

micimacko-leadÍrók tucatjai próbálkoztak, oldalak ezrei kerültek a szemétbe, míg végül az író örökösének számító Pooh Properties jóváhagyta a Micimackó folytatását – minden idők leghíresebb medvéjének új kalandjai már a boltokban.

cikk-tipus-ajanlo


… akárhová mennek, és akármi történik velük útközben, az Erdő végében, az Elvarázsolt Völgyben a kisfiú meg a medvéje mindig játszani fognak. A. A Milne e szavakkal zárta le a Micimackó és barátai történetét – nyolcvan évvel ezelőtt. És most itt a legendás gyerekkönyv első, hivatalosan elismert folytatása. 

Az író örökösének számító Pooh Properties Trust jóváhagyásával David Brancusi tíz epizóddal bővíti a Százholdas Pagony lakóinak kalandjait.

Micimackó, az örök optimista. Füles, a panaszkodó, rosszkedvű csacsi, Malacka az egészen kicsi kis állat és barátaik, Tigris, aki mindent tud, Nyuszi, aki mindentől fél és Róbert Gida. Nyolcvan évig jól elvoltak a klasszikus mesekönyv lapjain. De a folytatás-láz, lám őket sem kíméli. 

 

Micimackó visszatért a Százholdas Pagonyba - A. A. Milne történetének első engedélyezett folytatásában. A népszerű állatsereglet új baráttal bővül: megérkezik Lottie, a vidra. A Visszatérés a Százholdas Pagonyba már a könyvesboltokban van – vagy legalábbios az interneten, például a Bookline-on már megrendelhető.

Michael Brown, az eredeti történet jogait részben birtokló The Pooh Properties Trust elnöke szerint a könyv húsz évnyi erőfeszítés eredménye. Brown úgy emlékszik, a folytatás ötlete 1988-ban merült fel a vagyonkezelő szervezet egyik találkozóján. Utalt arra, hogy nemzedékek nőttek fel a történeteken, a kulturális örökség részévé vált, ezért sokan ellenezték az új részek megírását.

Végül 2006-ban amerikai és brit kiadóikkal egyeztetve úgy találták, hogy azok elfogadóbbak az ötlettel szemben. Milne történetének és E. H. Shepard híressé vált figuráinak jogai bonyolultak, de a belőlük megalkotott történetek, valamint a mozifilm jogai 1961 óta több milliárd dollárt jelentettek a Walt Disney cégnek.

Számtalan író ajánlkozott az évek során, hogy folytassa Milne 1928-ban befejezett történetét, sokan ötleteik vázlatával is előrukkoltak. "Legtöbbje szemétbe való volt" - véli Brown. 

Benedictus javaslata azonban elnyerte a bírálók tetszését. "Szerettem csinálni, mert nem volt rajtam nyomás" - nyilatkozta a szerző, aki végül két kötetet írt, bennük 10-10 történettel, melyek egyenként mintegy 2500 szóból állnak, ezáltal az eredeti, Milne-féle könyvek felépítéséhez igen hasonlóak. A történetek időrendi sorrendben haladnak, júliusban kezdődnek és szeptemberben érnek véget - mondta el Benedictus.

A rajzokat Mark Burgess készítette, aki egy másik híres medve, Paddington kalandjait is illusztrálta.

Róbert Gidát Milne saját kisfiáról mintázta, Micimackót pedig az ő játékmackójáról. Micimackó eredeti neve a londoni állatkertben látott medve (Winnie) és a család háza mellett élő hattyú(Pooh) neveiből állt össze. A London Evening News 1925. december 24-én lap közölte az első történetet, melyet eredetileg Milne esti mesének szánt kisfiának. A tíz történetből álló első kötetet 1926-ban adták ki, a második két évvel később, 1928-ban került a könyvesboltokba.

 

micimacko


David Benedictus: Micimackó visszatér
Mark Burgess rajzaival

A. A. Milne és E. H. Shepard nyomán

Kiadó: Móra

 

cikk-tipus-linkek

Stephen King, mint Richard Bachman, művei egyik kiválóságát tartogatta eddig az íróasztal mélyén - a misztikus borzongás koronázatlan királya, egy igényesnek tűnő irodalmi művel készül újabb dobásra. | Piacon egy korai Stephen King: Blaze

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek