KULTÚR

Micimackó folytatása már a boltokban

2009. október 13., kedd 07:47

micimacko-leadÍrók tucatjai próbálkoztak, oldalak ezrei kerültek a szemétbe, míg végül az író örökösének számító Pooh Properties jóváhagyta a Micimackó folytatását – minden idők leghíresebb medvéjének új kalandjai már a boltokban.

cikk-tipus-ajanlo


… akárhová mennek, és akármi történik velük útközben, az Erdő végében, az Elvarázsolt Völgyben a kisfiú meg a medvéje mindig játszani fognak. A. A Milne e szavakkal zárta le a Micimackó és barátai történetét – nyolcvan évvel ezelőtt. És most itt a legendás gyerekkönyv első, hivatalosan elismert folytatása. 

Az író örökösének számító Pooh Properties Trust jóváhagyásával David Brancusi tíz epizóddal bővíti a Százholdas Pagony lakóinak kalandjait.

Micimackó, az örök optimista. Füles, a panaszkodó, rosszkedvű csacsi, Malacka az egészen kicsi kis állat és barátaik, Tigris, aki mindent tud, Nyuszi, aki mindentől fél és Róbert Gida. Nyolcvan évig jól elvoltak a klasszikus mesekönyv lapjain. De a folytatás-láz, lám őket sem kíméli. 

 

Micimackó visszatért a Százholdas Pagonyba - A. A. Milne történetének első engedélyezett folytatásában. A népszerű állatsereglet új baráttal bővül: megérkezik Lottie, a vidra. A Visszatérés a Százholdas Pagonyba már a könyvesboltokban van – vagy legalábbios az interneten, például a Bookline-on már megrendelhető.

Michael Brown, az eredeti történet jogait részben birtokló The Pooh Properties Trust elnöke szerint a könyv húsz évnyi erőfeszítés eredménye. Brown úgy emlékszik, a folytatás ötlete 1988-ban merült fel a vagyonkezelő szervezet egyik találkozóján. Utalt arra, hogy nemzedékek nőttek fel a történeteken, a kulturális örökség részévé vált, ezért sokan ellenezték az új részek megírását.

Végül 2006-ban amerikai és brit kiadóikkal egyeztetve úgy találták, hogy azok elfogadóbbak az ötlettel szemben. Milne történetének és E. H. Shepard híressé vált figuráinak jogai bonyolultak, de a belőlük megalkotott történetek, valamint a mozifilm jogai 1961 óta több milliárd dollárt jelentettek a Walt Disney cégnek.

Számtalan író ajánlkozott az évek során, hogy folytassa Milne 1928-ban befejezett történetét, sokan ötleteik vázlatával is előrukkoltak. "Legtöbbje szemétbe való volt" - véli Brown. 

Benedictus javaslata azonban elnyerte a bírálók tetszését. "Szerettem csinálni, mert nem volt rajtam nyomás" - nyilatkozta a szerző, aki végül két kötetet írt, bennük 10-10 történettel, melyek egyenként mintegy 2500 szóból állnak, ezáltal az eredeti, Milne-féle könyvek felépítéséhez igen hasonlóak. A történetek időrendi sorrendben haladnak, júliusban kezdődnek és szeptemberben érnek véget - mondta el Benedictus.

A rajzokat Mark Burgess készítette, aki egy másik híres medve, Paddington kalandjait is illusztrálta.

Róbert Gidát Milne saját kisfiáról mintázta, Micimackót pedig az ő játékmackójáról. Micimackó eredeti neve a londoni állatkertben látott medve (Winnie) és a család háza mellett élő hattyú(Pooh) neveiből állt össze. A London Evening News 1925. december 24-én lap közölte az első történetet, melyet eredetileg Milne esti mesének szánt kisfiának. A tíz történetből álló első kötetet 1926-ban adták ki, a második két évvel később, 1928-ban került a könyvesboltokba.

 

micimacko


David Benedictus: Micimackó visszatér
Mark Burgess rajzaival

A. A. Milne és E. H. Shepard nyomán

Kiadó: Móra

 

cikk-tipus-linkek

Stephen King, mint Richard Bachman, művei egyik kiválóságát tartogatta eddig az íróasztal mélyén - a misztikus borzongás koronázatlan királya, egy igényesnek tűnő irodalmi művel készül újabb dobásra. | Piacon egy korai Stephen King: Blaze

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta