MACértettem, mindent tudok!

Már alig emlékszem a számítógép világa előtti anciem regimre: Erika neve rémlik, rajta  kopogtattuk két példányban, indigóval, bizonyos flekk papírra világmegváltó sorainkat – aztán beütött a csoda. Új korszak kezdődött.

cikk-tipus-ajanlo

macvezmeny

Baráth Gábor – Sziklai János:
MacTértem Windowsról Mac OS X-re váltóknak

A Dívány olvasói a könyvet 20 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg. Kattints ide!



mactertemEgy szerkesztőségben álltuk körül, kicsi is volt, aranyos, mi meg bőszen jegyzeteltünk a füzetekbe, hogy azt mondja: alma s-el mentünk, alma o-val nyitunk meg egy új dokumentumot, alma c, alma v – másol és beilleszt. Mint egy rigmus itta be magát elménkbe ez a néhány mondat.

A csinos valamit, ugye mondanom se kell, Macintoshnak hívták, és hívják a mai napig. Néhányan dacoltak, olyasmiket mondtak, túl öregek már ahhoz, hogy az írógépet számítógépre cseréljék, hát újságírók ők, nem technikai spíllerek, elég a marhaságból, cikkek kellenek, nem alma gomb és a többiek.

Aztán csak ültünk egymás mellett, és gyakoroltunk. Nem kellett túl sokáig. Mindenki belejött. Olyannyira, hogy amikor a cégtől leselejtezett „mekik” otthonunkba kerültek, majd néhány év múlva – mondjuk kettő is eltelhetett – kiderült, hogy már megint fordult a világ, a pc, na az a tuti, akkor sokan sírtak, hogy meg kell válniuk kedvencüktől.

Én a Pásztornak adtam el, ő meg nagyon örült, mert a számítógépes egyedfejlődése első fokára lépett, de én is örültem, mert lett nekem szép, új gépem, egy saját pc-ém, aztán hangkártyám is, meg modemem, és interneten jöttek a szerelmeslevelek, mondom, büszke voltam, éreztem, ez a haladás iránya.
 

Haladok a korszellemmel

Sokáig meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg, netalán újra váltani kellene. A szép nagy gépem helyett, a korszellemmel egyezően, vásároltam egy összecsukható hordozható darabot, laptop tulajként funkcionáltam tovább.  Na, ezt szeretem idáig a legjobban, nem részletezném a mobilitás előnyeit – megfizethetetlen.

Nem oly régen hozott össze a sors egy csapattal, akik mindnyájan Mac-et használnak – még laptopban is. Leesett az állam. Egészen idáig megkérdőjelezhetetlen volt a Windows világa, működött, ha nem működött javítottuk, újra telepítettük, leradíroztuk az agyát, installáltuk, ha lefagyott kikapcs, bekapcs, kis dühöngéssel.  Aztán azt mondják nekem a Mac hívők, ezért nem szeretik ők a Windowst. Ja, mert ez egy Mac-kel nem fordulhat elő! – visítottam.  Hát nem, de ha igen, akkor sem ilyen gyakran, fűszerezték tovább, és ezzel már el is helyezték azt a kis mikrochipet a fejemben, ami állandóan ugyanazt a kérdést teszi fel, amikor az új laptopokat nézegetem, azaz, miért is ne lenne nekem jó egy barátságos Mac?

Ehhez a döntéshez adott óriási segítséget egy minden bizonnyal klasszikusnak számító könyv, Baráth – Sziklai MacTértem című kiadványa. A mű ugyanis azoknak íródott, akik éppen windowsról Mac-re váltanak, vagy váltanának, és milliónyi kérdésük van. Mielőtt még frászt kapnál, sietek előre bocsátani: én valószínűleg épp olyan laikus vagyok, csupán egyszerű felhasználó, mint te.  És még nő is. Ez ugye technikai szintű kérdéseknél nem feltétlen előny. De a helyzet az, hogy ez a könyv pontosan az ilyen átlagfelhasználónak íródott.
 

Szépen pontosan, lépésről lépésre

Szeretem az olyan szakmai könyveket, ahol nem kell örökösen visszalapoznom, értelmeznem, noh dacu szótagolnom az új kifejezéseket, mert a szerzők minimum szerzőtársnak gondolják az olvasót. A MacTértemnél soha nem volt ilyen érzésem. Sőt, a szerzők még arra is vették a fáradságot, hogy kerettörténetet gyártsanak egy amúgy száraz, unalmas téma köré, így aztán remekül ehetőre főzték a 165 oldalnyi infót.  Már csak azért is végigolvasod, mert érdekel, hogyan is végződik a sztori.  S ahogy lapról lapra haladsz előre, és egyre nagyobb biztonságban érzed magad az Apple világában, egyre kevesebb kérdés marad benned. Többek között azért is, mert a történet főhősében nyilvánvaló módon ugyanazok a kérdések fogalmazódnak meg kezdő Mac tulajdonosként, mint benned, és ezekre a kérdésekre ő is, te is választ kapsz. Ráadásul rengeteg ábra teszi könnyebbé az eligazodást, ha éppen nem lenne előtted egy Mac, akkor is pontosan el tudod képzelni, hogy mit hol találsz, mit miért teszel. Kiderül, milyen ingyenesen letölthető programokkal teheted könnyebbé Mac-es életed, hogyan tudod kezelni a képeket, a dokumentumokat, az internet böngészőt. S ha alapismeretekkel bírsz a Windows használatáról, azt is sejted, miért más, talán könnyebb a MAC OS X használata.

Hogy én hol tartok?
Hát először is, elolvastam ezt a kellemes, tartalmas, útbaigazító könyvet. Másodszor is, állandóan nézegetem a többiek Mac-jét. Harmadszor, az Apple életem izgalmas időszakához kapcsolódik, jó szívvel gondolok rá. Negyedszer, vacakol a laptopom, és olyan lassú. Itt az ideje, hogy cseréljek…


macvezmeny

Baráth Gábor – Sziklai János:
MacTértem Windowsról Mac OS X-re váltóknak
Perfact Kiadó, 2008., ára: 3150 Ft

A Dívány olvasói a könyvet 20 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg. Kattints ide!

 


cikk-tipus-linkek

Kis e-mail-etikett

A netet használók legnagyobb része e-mailezik is, sokan üzleti ügyeiket is így intézik. Fontos tehát, hogy a szétesett, jópofáskodó stílust leváltsa a színvonalas kommunikáció.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek