Jánoska-eresztés

sugovica

Van már programod a hét végére? Képzeld, apró csillagok úsznak majd a Sugovicán a sötét éjszakában. A csónakokból lampionok világítják meg az éjfekete folyó vizét, miközben csak halad és halad a jó hangulatú felvonulás… A bajaiak hagyományos ünnepükön, a Jánoska-eresztésen halészléfőző versennyel, borkóstolással és remek programokkal várnak!

Széles folyómedrek, aranycsillogású homokos partok, zátonyok, buja vízparti tájak, dús üstökű fák alkotta erdőségek, bő termést ígérő szőlő-, zöldség- és gyümölcsültetvények… Arany Bácska, az Alföld dél-nyugati határán elterülő tájegységünk évszázadok óta különböző nemzetiségek közös lakhelye volt, ahol németek, svábok, bunyevácok, székelyek mindig is jól, békében megfértek egymás mellett. A több évszázados, hagyományos szőlő- és bortermeléséről is híres vidék varázslatos világa rabul ejti az odalátogató szívét.

Hát még akkor, ha jó programokat is mérnek hozzá! A Jánoska-eresztést Nepomuki Szent János ünnepe alkalmából rendezi Baja városa – felelevenítve az egykori hagyományt.

A Jánoska-eresztés voltaképpen egy vízi körmenet volt. Az ünnepélyt befejező mulatozásra mindig jól felkészültek az ottaniak. A vízen járókat felállított sátrak, csapra vert hordók várták, a halászok napokkal előre gondoskodtak a János-napi halászlé számára megfelelő, közepes nagyságú halakról. A János-napi halászlevet a legtapasztaltabb halászok készítették, és megvendégelték vele a Jánoska-eresztésen részt vevő polgármestert, városi vezetőket és esetenként a litániákat tartó lelkészeket.

Szent János-városrész polgárainak kezdeményezésére e szép hagyomány lassan egy évtizede már, hogy újjáéledt.
A mise utáni körmenet az esti órákban a kápolnától indul a Sugovica felé, ahol a virággal feldíszített Szent János-szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakják, miközben égő szurokkoszorúkat tesznek a vízre. A népzenével kísért vízi felvonuláson a hajót számos ladik, csónak, kajak és kenu veszi körül – mindegyik fáklyát vagy mécsest visz magával. A nagyközönség a parton lassú menetben követi őket a városközpontban lévő Sugovica-hídig. Odaérkezvén a szobor tiszteletére népzene- és néptáncbemutató, hordócsapolás, valamint éjszakáig tartó népünnepély következik.

És természetesen, hogy semmi jóból ki ne maradjunk, délután halászléfőző verseny, a Bajai Hegyközség borainak kóstolása, eszem-iszom, dínom-dánom, gyerekprogramok várnak mindenkit. Ha még nem terveztél volna a hét végére, ne késlekedj, tervezd meg az utat! A Jánoska-eresztés kárpótol az utazásért, a megtett kilométerekért, s a fáradt vándor szíve ezen az estén megpihenhet…

program-szervezo-try
Időpont: 2009. május 16., 10.00 h
Program: Jánoska-eresztés hagyományőrző program
Helyszín: Baja, Sugovica, Türr István-emlékmű és a Szentháromság tér

Oszd meg másokkal is!
Mustra