KULTÚR

Jánoska-eresztés

2009. május 15., péntek 09:35

sugovica Van már programod a hét végére? Képzeld, apró csillagok úsznak majd a Sugovicán a sötét éjszakában. A csónakokból lampionok világítják meg az éjfekete folyó vizét, miközben csak halad és halad a jó hangulatú felvonulás… A bajaiak hagyományos ünnepükön, a Jánoska-eresztésen halészléfőző versennyel, borkóstolással és remek programokkal várnak!

Széles folyómedrek, aranycsillogású homokos partok, zátonyok, buja vízparti tájak, dús üstökű fák alkotta erdőségek, bő termést ígérő szőlő-, zöldség- és gyümölcsültetvények… Arany Bácska, az Alföld dél-nyugati határán elterülő tájegységünk évszázadok óta különböző nemzetiségek közös lakhelye volt, ahol németek, svábok, bunyevácok, székelyek mindig is jól, békében megfértek egymás mellett. A több évszázados, hagyományos szőlő- és bortermeléséről is híres vidék varázslatos világa rabul ejti az odalátogató szívét.

Hát még akkor, ha jó programokat is mérnek hozzá! A Jánoska-eresztést Nepomuki Szent János ünnepe alkalmából rendezi Baja városa – felelevenítve az egykori hagyományt.

A Jánoska-eresztés voltaképpen egy vízi körmenet volt. Az ünnepélyt befejező mulatozásra mindig jól felkészültek az ottaniak. A vízen járókat felállított sátrak, csapra vert hordók várták, a halászok napokkal előre gondoskodtak a János-napi halászlé számára megfelelő, közepes nagyságú halakról. A János-napi halászlevet a legtapasztaltabb halászok készítették, és megvendégelték vele a Jánoska-eresztésen részt vevő polgármestert, városi vezetőket és esetenként a litániákat tartó lelkészeket.

Szent János-városrész polgárainak kezdeményezésére e szép hagyomány lassan egy évtizede már, hogy újjáéledt.
A mise utáni körmenet az esti órákban a kápolnától indul a Sugovica felé, ahol a virággal feldíszített Szent János-szobrot fáklyákkal kivilágított hajóra rakják, miközben égő szurokkoszorúkat tesznek a vízre. A népzenével kísért vízi felvonuláson a hajót számos ladik, csónak, kajak és kenu veszi körül – mindegyik fáklyát vagy mécsest visz magával. A nagyközönség a parton lassú menetben követi őket a városközpontban lévő Sugovica-hídig. Odaérkezvén a szobor tiszteletére népzene- és néptáncbemutató, hordócsapolás, valamint éjszakáig tartó népünnepély következik.

És természetesen, hogy semmi jóból ki ne maradjunk, délután halászléfőző verseny, a Bajai Hegyközség borainak kóstolása, eszem-iszom, dínom-dánom, gyerekprogramok várnak mindenkit. Ha még nem terveztél volna a hét végére, ne késlekedj, tervezd meg az utat! A Jánoska-eresztés kárpótol az utazásért, a megtett kilométerekért, s a fáradt vándor szíve ezen az estén megpihenhet…

program-szervezo-try
Időpont: 2009. május 16., 10.00 h
Program: Jánoska-eresztés hagyományőrző program
Helyszín: Baja, Sugovica, Türr István-emlékmű és a Szentháromság tér

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta