Itt az N6N7!

negyed6Ne kapj frászt, ez nem egy újabb vírus, hanem a Negyed6Negyed7 kulturális rendezvénysorozat – Hanuka idején, a régi pesti zsidó negyed 32 helyszínén. Előadások, kiállítások, koncert, színház és összefogás a fények ünnepén!

cikk-tipus-ajanlo


De mi is az a Hanuka? Az egyik legkedveltebb, legmeghittebb zsidó ünnep világszerte – a fények ünnepe. A nyolcnapos ünnep nem valamiféle zsidó Karácsony! A Makabeus lázadás sikerére, valamint annak legfontosabb eseményére, a Jeruzsálemi Szentély újraszentelésére, és a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek ilyenkor. Az ünnep egyik legfontosabb és leglátványosabb eleme a hanukia (nyolckarú gyertyatartó) gyertyáinak meggyújtása.
 

Az összefogás és a fények ünnepén

A szervezők - Marom Budapest és JDC - nem véletlenül Hanuka 8 napjára ütemezték a fesztivált. Egyrészt a városrész (Budapest hatodik és hetedik kerülete) zsidó történetére utalnak vele, másrészt az ünnep mindenki számára fontos jelentésére kívánják felhívni a figyelmet – merthogy a Hanuka az összefogás és a fények ünnepe. A szervezők úgy gondolják, hogy a közösségi terek - szórakozóhelyek, éttermek, zsinagógák, múzeumok, kiállítóterek, egyéb kulturális és közösségi terek – mind hozzátesznek a negyed hangulatához és alakítják történetét is.

Ezek a helyszínek összehangoltan szervezik ezt a nagyszabású, civil összművészeti rendezvényt, amely azért is nagy jelentőségű, mert egy városnegyedben ilyen jellegű összefogásra és összetartásra, önerőből megszervezett, közös kulturális fesztiválra eddig még nem volt példa.
 

Kedvezmény az éttermekben

A negyed egyébként több mint harminc hely közösségi tere. A programoknak többek között a következő helyszínek adnak otthont: Bálint Ház, Boulevard és Brezsnyev galéria, Dohány utcai Zsinagóga, Dupla, Izrael Kulturális Intézet, Kádár étkezde, Magyar Zsidó Múzeum, Lámpás, Mozaik Teaház és Kávézó, Spinoza Ház, Szimpla és Szimplakert, Szóda, Tűzraktér.

Aztán ott van például a Carmel étterem (kóser étterem), amely a fesztivál alatt az á la carte ételekből 20% kedvezményt ad és ünnepi menüsorral várja a vendégeket. A Bar Ladino az ünnep minden napján 19 órától háromfogásos, Hanuka-menüt kínál, válogatott, minőségi borokkal. A Fröhlich cukrászda, a hagyományos zsidó sütemények cukrászdája ezekben a napokban 10% kedvezményt ad az ételekből.
 

Fánksütő show és zene a zsinagógában

A Negyed6Negyed7 rendezvény nyitó bulija december 12-én, 21 órakor lesz a Take 5 nevű zenés szórakozóhelyen, míg a gyertyagyújtásokra esténként fél kilenckor kerül sor a Sirályban. A Tűzraktérben minden este nyolckor tűzzsonglőr bemutatót láthatsz, szombaton pedig, a Dohány utcai zsinagógában musical összeállítással várnak 14 órától. Ha érdekel az építészet, ne hagyd ki a vasárnapi, zsinagógáról szóló szemináriumot, 16 órakor, az RS9 Stúdióban. Hétfőn Popper Péter hallgathatsz a Spinoza házban (ez az előadás ugyan fizetős, de a programok zöme ingyenes, nincs fesztiváljegy). Fánksütő show-n voltál már? Nem? Akkor kedden este hétkor a Bar Ladinoban a helyed!

A fesztiválon számos kiállítást is megnézhetsz, amelyek közül a legérdekesebbnek a FÉNY / LIGHT zenés-hangos fotókiállítás ígérkezik. A tárlatot sötét teremben, zseblámpával megvilágítva tekintheted meg (minden nap 15-21 óra között, belépő 200 forint) miközben hangok szólnak. Helyszín: Boulevard&Brezsnyev Galéria.
 

Tematikus túrák, avagy mi az a szemöldökpárkány?

Különleges részét képezik a fesztiválnak a tematikus túrák a régi pesti zsidónegyedben. Érdekelnek a romkocsmák? Szeretnéd tudni, mit mond el egy ház homlokzata, mi az a szemöldökpárkány? És azt tudtad, hogy a történelmi zsidó negyedben élt például Krúdy Gyula is? A nagyjából kétórás várostörténeti túrák a Mozaik Teaház és Kávézótól indulnak, bárki csatlakozhat. Mindenki egy forró italt kap útravalónak!

Érdekel, miként lesz egy kaszinóból zsinagóga? Akkor csatlakozz a Zsinagóga túrákhoz és ismerd meg Budapest 22 zsinagógájának történetét, kulturális örökségét és meglepő történetekkel teli közösségeit!

 

cikk-tipus-kulsolink

Negyed6Negyed7

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek